ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:12/184)

Porzeczkowy rarytas 168

możecie przygotować sobie  to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę i w formie kul schować do chłodzenia na pół godziny do lodówki. Dwie duże blaszki(...)blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona w spiżarce masa orzechowa. Na kajmaku lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i sokiem cytryny. Następnie lekko, delikatnie łączę serek

I tu będę miała takie te
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 189

moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru 20 g drożdży 75 g miękkiego masła (może być roślinne) 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka pół łyżeczki cukru z prawdziwą(...)składniki kruszonki i chłodzimy ją w lodówce. Gdy ciasto urośnie na dno formy do babki z kominkiem wykruszamy połowę kruszonki, na to przekładamy połowę ciasta. Posypujemy marcepanem i porzeczkami. Przykrywamy reszta ciasta i posypujemy pozostała kruszonką. Babkę pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Jeśli się zbyt rumieni okrywamy ja folią aluminiową. Studzimy po wyjęciu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 130

Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna być odpowiedniej(...)postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe.  Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka  3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu

SMYKWKUCHNI
Semifreddo z czarną porzeczką 193

Czarne porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Wiem, że nie każdy je lubi, bo są kwaskowate, ale idealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów(...)Witamina B6 - 0.066 mg Witamina A – 230 IU Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Brownie fasolowo-porzeczkowe 144

zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam!   Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki(...)wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę  oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka

Z miłości do słodkości
Miodownik teściowej 139

masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo do przełożenia  dżem z czarnej porzeczki Ciasto Składniki na ciasto przesypać na blat. Za pomocą noża składniki posiekać, następnie ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta włożyć do woreczka i następnie wstawić

Ugotować
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1101

bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Porzeczkowy Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 220g cukru 100g suchego maku 200g mąki pszennej(...)mikserem ( patrz FILM ). Dodać porzeczki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch: 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Miseczki z owocami 114

opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z porzeczkami i truskawkami 161

nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru(...)śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać

Moja Delicja
Tarta z porzeczkami i truskawkami 114

nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru(...)garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Dżem z Czerwonej Porzeczki 207

mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka porzeczkowa coś a`la galaretka. Na zdjęciu

Blondynka Gotuje
Serniczki z truskawkami 281

zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto: 4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka.     Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch

Z miłości do słodkości
Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone 166

smaku. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 3 duże jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1/2 szkl oleju  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zamrożonego, rozdrobnionego szpinaku np. Hortex jeden 200 g banan, bardzo dojrzały esencja waniliowa dżem z czarnej porzeczki Masa serowa: 400 g sera twarogowego, kremowego 1/4 szkl(...)słodkiej śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki Ciasto 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. 3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej

Gotowanie...to proste !
Karmelowe ciasto z orzechami. 263

mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem czarnej porzeczki. Ciasto jest dość wysokie, wygląda niemalże, jak torcik karmelowy. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Więc

SMYKWKUCHNI
Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką 173

Mokre składniki (mleko, jajko, masło) wymieszać w jednej misce.  Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta porzeczki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec

Słodkie inspiracje
Karpatka po królewsku 230

związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę

moj przepis na