gryząc zrobiło mi się nagle gorzko, wyplułam, i mym oczom ukazało się pół robaka ruszającego jeszcze nóżkami… Skoro Maniek przytargał te porzeczki to musiałam jej jakoś ogarnąć. Wpadłam na pomysł zanurzenia ich w cieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe(...)Połącz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 50-60 minut. Prościzna, prawda? Smacznego! Artykuł Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo! pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskładniki na kruchy spód: 200 – 220g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie(...)zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 400 – 500 g czerwonej porzeczki wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie porzeczki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniabudyniowa : 700 ml mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 110 g masła 1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem , kakao i olej(...)Zimny budyń utrzeć z masłem. Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne 4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa ciasta kakaowego 6. Cukier puder Cia sto odstawić
Sama słodycz i szczypta chiliwysusza, w środku uplasowałabym dobry piekarnik elektryczny i na czele właśnie wypiekacz. Zastanawiałam sie nad tym, sądziłam na początku, że może to kwestia ciasta, które zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko(...)tortowej - 7 g drożdży instant - 2 jaja wiejskie - 4 łyżki cukru (jeśli lubisz słodkie ciasto dodaj 6 łyżek cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali
SMYKWKUCHNIKolejny przepis na muffinki. Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha :-) Muffinki z porzeczkami MUFFINKI Z PORZECZKAMI Na 12 sztuk: 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g roztopionego masła(...)drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera). Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem roślinnym - pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Muffinki z porzeczkami SMACZNEGO
peggiwkuchniakcji to Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka . Tym razem wersja z jogurtem z owoców leśnych - stąd trochę szarobury kolor ciasta od fioletowego jogurtu - i mrożoną czarną porzeczką. Wykonanie tego ciasta jest wręcz bezczelnie proste, bo większość składników odmierza się kubeczkiem po użytym jogurcie - w zależności jak duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać(...)pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża
Grunt to przepis!Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką – Przyjechałam już do domu z mojej podróży do USA :) i w Małej Cukierence kolejne pyszne, letnie ciasto z dużą ilością
Mała CukierenkaDrożdżówka doskonale smakuje o każdej porze roku. Latem obowiązkowo piekę z sezonowymi owocami. Właśnie dojrzały czerwone porzeczki a w drożdżówce smakują one wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 szklanki obranych czerwonych porzeczek kruszonka(...)zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Z mąki,cukru i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (28/24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia,rozsypać po całości porzeczki,posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 50 minut,po upieczeniu wystudzić i można polukrować
Kolorowa kuchnia Elkiunoszącego się był niesamowity. Przypomina on o ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym w witaminę C która 100 gramach owocu jej zawartość sięga 260% dziennej normy spożycia. Poza tym zawiera również witaminę(...)temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi 2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy
kgwjanczewokrupczatki 250 g masła 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 800 g oczyszczonej porzeczki 200 g cukru 1 budyń waniliowy kruszonka 140 g maki 100 g masła 100 g cukru Przygotowanie: ciasto mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko w naczyniu miksującym. Następnie dodaj(...)żółtka i śmietanę. Ciasto należny szybko wyrobić i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 36 cm x 25 cm , wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym. masa porzeczkowa w garnku umieść porzeczki, cukier i budyń, wszystko miksuj na gładką masę, następnie gotuj na małym ogniu ok 8 minut, aż wszystko się zagotuje. Masę odstaw do ostygnięcia, następnie wyłóż ja na ciasto
Niezły Młynekświątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje na drugi(...)gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni ciasto kruche dżem porzeczkowy pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni trzeci blat pieczemy bez dodatków w temp
Domowe ciastaporzeczek (czarne i czerwone) lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto(...)ciasto urosło. Z mąki,masła,cukru zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,zmrożone porzeczki rozsypać na wierzchu po całości . Górę ciasta posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut. Upieczoną pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie przekroić w połowie
Kolorowa kuchnia Elkiplacek z owocami na jogurcie z cukrem pudrem upiekłam dzisiaj do sobotniej kawy, zjedliśmy je z moim Tatą siedząc na działce. Na upalny dzień takie lekkie, proste ciasto jest idealne. A owoce: porzeczki i truskawki są z naszego ogródka. Przeważnie w sezonie letnim piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem placek jest prosty, bez kruszonki(...)Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami Przepis na proste ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami, blaszka ma wymiary 36×25 cm Składniki na placek z owocami na jogurcie: 2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml 12 g (ok.2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam(...)majówkę, wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie porzeczkowym. Post Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeProste w przygotowaniu ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte(...)ponownie miksujemy. Krem wylewamy na biszkopt wyłożony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone winogrona i porzeczki. Zalewamy galaretką i ponownie chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenie