przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód 1 łyżka czerwonych(...)porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu) Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być
Rozpustne gotowanieDelikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka(...)następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Sobota to musi być oczywiście pyszne ciasto, dzisiaj upiekłam Porzeczkę Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy(...)ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują. Do ciasta użyłam Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z Czarnej porzeczki Orzech Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :) Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chilijabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną(...)jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną
Calzonella.comWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady Wykonanie: Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy
Czerwona Porzeczkaporzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego(...)zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące) . Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. The post Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaporzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego(...)zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące) . Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. The post Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki. ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec
Darcia w kuchniWysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt(...)masłem( stopniowo, po łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt dżem z czarnej porzeczki ciasto makowo-kokosowe masa biszkopty obficie namaczane w spirytusie polewa Smacznego
Domowe ciastaświeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania na nie, kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta(...)zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być
Food Squaredodatku wzmacnia odporność! Są więc minimum dwa powody, żeby ją zrobić… Dodatkowo, jest mega prosta w przygotowaniu! Spód to znane Wam bardzo dobrze kruche ciasto kokosowe, na to idzie czarna porzeczka zagęszczona nasionami chia. A na wierzch wykładamy masę z jogurtu kokosowego . Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa stanowi bardzo wyważone połączenie smaków. Jest lekko słodka, lekko kwaskowata(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe 400 g czarnej porzeczki (może być mrożona) 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie - jeśli masa porzeczkowa jest mocno płynna) 400 g jogurtu kokosowego 1 jajko 1/4 szklanki erytrytolu (lub 1/2 szklanki w zależności czy lubicie bardzo słodkie czy lekko kwaskowe ciasto) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania Spód Mąkę kokosową podprażyć przez chwilę
Modern Cave GirlCudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele . składniki na 4 porcje masa owocowa 1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru
Smakowite DaniaPolecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu . TARTALETKI LIMOKOWE z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki Ciasto: 125 g masła 80 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1 szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę
Bon appetit mon amiemożecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę i w formie kul schować do chłodzenia na pół godziny do lodówki. Dwie duże blaszki(...)blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona w spiżarce masa orzechowa. Na kajmaku lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i sokiem cytryny. Następnie lekko, delikatnie łączę serek
I tu będę miała takie temoje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru 20 g drożdży 75 g miękkiego masła (może być roślinne) 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka pół łyżeczki cukru z prawdziwą(...)składniki kruszonki i chłodzimy ją w lodówce. Gdy ciasto urośnie na dno formy do babki z kominkiem wykruszamy połowę kruszonki, na to przekładamy połowę ciasta. Posypujemy marcepanem i porzeczkami. Przykrywamy reszta ciasta i posypujemy pozostała kruszonką. Babkę pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Jeśli się zbyt rumieni okrywamy ja folią aluminiową. Studzimy po wyjęciu
Dzieje kuchennej Wiewióry