ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:11/184)

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami 306

zabiegom nie rośnie i nie opada po upieczenie, a jego konsystencja jest delikatna i kremowa. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzonym ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem - wstawić do piekarnika nagranego

Smakołyki Bereniki
Brownie z czarną porzeczką 176

Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe.  Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao) 100 g mąki pszennej 200 g masła(...)przesiać. Jajka ubić mikserem z cukrem, stopniowo dodawać mąkę. Następnie powoli dodawać przestudzoną czekoladę mieszając masę delikatnie łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Ciasto przelać do foremki. Wierzch obficie posypać porzeczkami. Piec około 35 minut, do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca, lekko popękana

maniapieczenia
Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami. 170

przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód 1 łyżka czerwonych(...)porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu)      Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być

Rozpustne gotowanie
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 191

Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.  A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka(...)następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta  a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji. 19323

Witajcie :) Sobota to musi być oczywiście pyszne ciasto, dzisiaj  upiekłam Porzeczkę  Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy(...)ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują. Do ciasta użyłam  Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z  Czarnej porzeczki Orzech   Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki  i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :) Zapraszam do wypróbowania

Sama słodycz i szczypta chili
MUFFINY KAKAOWE PEŁNOZIARNISTE Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 141

jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną(...)jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną

Calzonella.com
Ciasto Mrówka 544

Witajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu  Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki:   Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy

Czerwona Porzeczka
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 162

porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego(...)zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące) . Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. The post Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 121

porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego(...)zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące) . Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. The post Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
PIJAK 124

PRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut  Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.  ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec

Darcia w kuchni
Ciasto Pijak 191

Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam! Składniki na biszkopt(...)masłem( stopniowo, po łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt   dżem z czarnej porzeczki   ciasto makowo-kokosowe   masa   biszkopty obficie namaczane w spirytusie   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 136

świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania na nie, kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta(...)zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być

Food Square
Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa (Paleo, LowCarb) 173

dodatku wzmacnia odporność! Są więc minimum dwa powody, żeby ją zrobić… Dodatkowo, jest mega prosta w przygotowaniu! Spód to znane Wam bardzo dobrze kruche ciasto kokosowe, na to idzie czarna porzeczka zagęszczona nasionami chia. A na wierzch wykładamy masę z jogurtu kokosowego . Keto tarta jogurtowo – porzeczkowa stanowi bardzo wyważone połączenie smaków. Jest lekko słodka, lekko kwaskowata(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe 400 g czarnej porzeczki (może być mrożona) 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie - jeśli masa porzeczkowa jest mocno płynna) 400 g jogurtu kokosowego 1 jajko 1/4 szklanki erytrytolu (lub 1/2 szklanki w zależności czy lubicie bardzo słodkie czy lekko kwaskowe ciasto) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania Spód Mąkę kokosową podprażyć przez chwilę

Modern Cave Girl
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami 109

Cudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem  troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz  na niedziele . składniki na 4 porcje             masa owocowa  1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru

Smakowite Dania
Tatraletki limonkowe 162

Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu .  TARTALETKI LIMOKOWE  z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki Ciasto:  125 g masła 80 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1 szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę

Bon appetit mon amie