Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa
Czerwona PorzeczkaPowoli zaczynam myśleć o nadchodzących Świętach, w końcu trzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo
Czerwona PorzeczkaW piekarni niedaleko mnie można dostać bardzo fajne bułeczki żurawinowe. Zawsze byłam ciekawa czy w domu też uda mi się takie zrobić, w końcu co domowe
Czerwona PorzeczkaPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój
Czerwona PorzeczkaOto co robię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych
Czerwona PorzeczkaPamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika
Czerwona PorzeczkaSkładniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki
Czerwona PorzeczkaSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5
Czerwona PorzeczkaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie
Czerwona PorzeczkaJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety
Czerwona Porzeczkaciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, krem: 500 g czarnej porzeczki, 200 ml śmietany kremówki 30%, 3-4 łyżki cukru, 8 g żelatyny Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić(...)Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia. Krem: czarną porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru, jeżeli jest więcej należy odparować nadmiar
królestwo garówmleka łyżka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 2 szklanki czarnej porzeczki kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy pokruszone drożdże, następnie cukier i cukier waniliowy oraz roztrzepane jajka. Kolejną warstwę będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny(...)minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Na ciasto wysypujemy umyte i osuszone czarne porzeczki i wcześniej przygotowaną kruszonkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemności