takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu(...)zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków wiśni, i są po prostu idealne do ciast! Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do owoców, szczególnie tak drobnych jak porzeczki. Owoce nie muszą być dokładnie pokryte ciastem. Piec 40 minut w temp
Kuchenne aromatycukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta 18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki(...)stopni C. Przełożenie - wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Na dolny biszkopcik rozsmarować nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć drugą część biszkopcika. Na koniec wierzch babeczki pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta i posypać posypką do ciasta. Rada: można użyć swojego ulubionego dżemu
Ciastka - domowe słodkościserowa: 500g białego sera, 2 jajka, łyżka budyniu waniliowego, łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru. Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. Masa porzeczkowa: 2 szklanki czerwonych porzeczek, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody, jajko. 1/2 szklanki wody zagotować(...)cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić
Z miłości do słodkościTorcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego
Pogotujmy.plPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło
Czerwona Porzeczkakakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone. Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka
AZgotuj!Ostatnio jakoś tak wychodzi, że na blogu same słodkości. Czy Wam to nie przeszkadza?;) Może to dlatego, że od pewnego czasu ćwiczę intensywniej niż dotychczas
Czerwona PorzeczkaBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać
Czerwona PorzeczkaNie zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe
Czerwona Porzeczkabardzo sztywno, łyżka po łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyPuszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis
Czerwona PorzeczkaPyszne, kakaowo-śmietankowe ciasto z kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki zadowoli niejednego smakosza słodkości. Idealnie sprawdzi się jako deser na wiosenno-letnich plenerowych przyjęciach i spotkaniach towarzyskich
Milion Smaków"Zjadłabym coś , ale nie wiem co" - to chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o
Czerwona Porzeczkadługo polowałam, a której jakoś wcześniej nie miałam okazji wypróbować. Torcik jest intensywnie czekoladowy; to prawdziwa gratka dla wszystkich czekoholików :). Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące(...)Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło
Opowieści z piekarnika