Pozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło
Czerwona Porzeczkakakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową lub serek mascarpone. Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka
AZgotuj!lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm) Ciasto kruche: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru 4 żółtka
Nastoletnie WypiekanieOstatnio jakoś tak wychodzi, że na blogu same słodkości. Czy Wam to nie przeszkadza?;) Może to dlatego, że od pewnego czasu ćwiczę intensywniej niż dotychczas
Czerwona PorzeczkaBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać
Czerwona PorzeczkaNie zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe
Czerwona Porzeczkabardzo sztywno, łyżka po łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyPuszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis
Czerwona PorzeczkaPyszne, kakaowo-śmietankowe ciasto z kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki zadowoli niejednego smakosza słodkości. Idealnie sprawdzi się jako deser na wiosenno-letnich plenerowych przyjęciach i spotkaniach towarzyskich
Milion Smaków"Zjadłabym coś , ale nie wiem co" - to chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o
Czerwona Porzeczkadługo polowałam, a której jakoś wcześniej nie miałam okazji wypróbować. Torcik jest intensywnie czekoladowy; to prawdziwa gratka dla wszystkich czekoholików :). Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące(...)Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło
Opowieści z piekarnikaociekło z wody. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut. Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewołyżek cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 5-6 batoników marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy(...)kroimy w kostkę. Tych o smaku Capuccino użyjemy do kremu, natomiast tych o smaku czekoladowym do dekoracji tortu. Jeden z biszkoptów umieszczamy na talerzu. Ciasto smarujemy obficie konfiturą z czarnej porzeczki, następnie posypujemy całą powierzchnię pokrojonymi batonikami o smaku Capuccino. Nakładamy 3/4 kremu orzechowego i przykrywamy całość drugim biszkoptem. Nakładamy pozostały krem. Tort dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz czekoladowymi
Mango Papajamąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Najlepiej składniki podzielić na dwie części i zrobić bezę na dwa razy. Drugi raz przed samym upieczeniem drugiego ciasta. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy. Posmarować ciasto dżemem
O kuchni z uczuciemrobić ciasto. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy. Uważamy, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy cukier wanilinowy. Porzeczki myjemy i oddzielamy od gałązek. Wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu. Przykrywamy miskę ścierką. Czekamy ok 20 - 25 min, aż wyrośnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, po jednej łyżce
Weganka gotuje