twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ciasta swoją nutą kwasowości. Goście byli zachwyceni :) Zamiast kremu grysikowego możecie użyć kremu budyniowego a w porzeczkach pominąć dżem. Jednak dzięki dżemowi, masa nie jest do końca twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka godzin(...)czarnej porzeczki wraz z owocami 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao
My simple kitchenmożna zjeść deser na śniadanie to czemu nie! Ja wciąż mam zapasy mrożonych owoców w zamrażalniku, postanowiłam zatem przygotować zapiekane owoce tj. maliny, wiśnie, porzeczki i świeże jabłka pod przepysznym ciastem migdałowym. Takie owoce podawane na gorąco sprawdzą się w roli śniadania, deseru czy podwieczorku. Przepyszne! SKŁADNIKI; - ulubione owoce np. maliny, jagody, wiśnie, borówki, porzeczki, jabłka, banany - 1 łyżeczka cukru
SMYKWKUCHNItrzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem
Kuchnia MagdaLenytrzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem
Kuchnia MagdaLenyWpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy(...)łyżce wrzątku) Masa śmietanowa: -250 ml śmietanki 30% -250 g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej) -50 g gorzkiej czekolady -100 g orzechów laskowych Przygotowanie --> Ciasto: --> Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić do wystudzenia. --> Pozostałe składniki ciasta powinny być
Marta Gotujecukru 20 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny 20 g płynnego miodu 60 ml mleka 20 g masła 1/2 szkl. czerwonych porzeczek tłuszcz do posmarowania i mąka do wysypania foremki Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy(...)skórką cytrynową dodając stopniowo mąkę z proszkiem. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Foremkę na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta, wtykamy po kilka porzeczek. Foremkę wkładamy na 5 minut do pieca nagrzanego do 190 st. Wyłączamy piec na 1 minute po czym zmniejszamy temperature do 160 st i dopiekamy magdalenki kolejne 5 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej(...)łyżki kakao Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy
słodki bratekSłodka, ale z nutką kwaskowości. Idealna do deserów, bułeczek, budyniu, pyszne złamanie smaku ciasta…wymieniać można długo. Nawet jeśli nie przepadasz za czarną porzeczką, to na pewno i tak polubisz tą galaretkę. Jest po prostu boska! Jej smak jest ciężki od smaku owoców porzeczki. Jakby to nie brzmiało, jeśli masz 1 kg czarnej porzeczki i chcesz zrobić 1 rzecz(...)ewentualnie dodatkami. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/galaretka-z-porzeczek/ BosowKuchni Artykuł Galaretka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek(...)dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie
Domowy Smak JedzeniaWczoraj zebrałam na działce ostatnie truskawki i pierwsze porzeczki. Dużo tego nie było, ale przydały się do ciasta. Wykorzystałam do niego nie tylko owoce, ale i szklankę kefiru. Wszystkie ciasta na kefirze, jogurcie czy maślance będą wilgotne w środku. Tak jak lubię. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka(...)śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego
Wypieki Renemąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy(...)czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z cynamonem., po czym zwijamy w rulon wzdłuż
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)składniki masy. Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30% 2 fixy do śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę
kgwjanczewoSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakuZimą brakuje nam lata, szukamy smaków owoców, które towarzyszą nam podczas upalnych dni. Poranki bywają ciężkie ale dobra kawa z kawałkiem domowego ciasto z dużą ilością czarnych porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone(...)przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód z ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest kwaskowate i mocno owocowe
Apetyczna babeczka