ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:553/767)

PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 710

DODATKOWO: cukier puder do oprószenia cynamon miód/ syrop klonowy/ ulubione owoce Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić lekko. Do żółtek dodać mleko, masło, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie(...)krótko połączyć całość łyżką drewnianą z dołu do góry, tylko do połączenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, również bardzo delikatnie, żeby zachować puszystość placuszków. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną tłuszczu (ja użyłam małej ilości oleju kokosowego) smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. OPCJE PODANIA: cukier puder, syrop klonowy

Calzonella.com
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 144

zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże, będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet alergicy(...)dlatego w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego.   Składniki:   2,5 szklanki mąki (przesianej) opakowanie suszonych drożdży szczypta soli pół szklanki cukru szklanka mleka pół opakowania mrożonego szpinaku (rozmrożonego) pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka skórka starta z cytryny sok z cytryny 2 garście mrożonych wiśni do dekoracji Jak przygotować zielone ciasto ze szpinakiem i wiśniami

Ugotowane pozamiatane
CIASTO GRUSZKOWE 216

Pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów  1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muffinki z borówką amerykańską 146

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka cukier waniliowy borówka amerykańska (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy do jednej(...)Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy borówkę i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem Źródło

Smaki Natalii
Muffinki kakaowe z brzoskwiniami 130

muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Szybka, słodka przekąska.  Polecam! :) Muffinki kakaowe z brzoskwiniami Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka kakao 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju   1 jajko cukier waniliowy   brzoskwinie pokrojone w kostkę (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy(...)Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Smaki Natalii
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 192

dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników(...)dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym. Podawaj natychmiast! Smacznego! Engish version Brown

karmelowy
ciasto z ptasim mleczkiem 606

Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy(...)przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 100 g cukru 200 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki orkiszowej 200 g masła dodatkowo: ok. 500 – 600 g ptasiego mleczka o smaku waniliowym 2 czerwone galaretki (np. o smaku wiśniowym) 500 ml gorącej wody wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z colą 345

prawda mam swoje ulubione ciasto czekoladowe ( Murzynek Mamy ), ale z chęcią testuję nowości. To również smakuje pyyysznie i wprost rozpływa się w ustach.  Oprócz tego, że jest wilgotne, puszyste, to dodatkowo kusi swoim niesamowitym zapachem.   (Forma o wymiarach około 14 x 28 cm) 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g cukru 3-4 łyżki kakao(...)opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 200g masła 200 ml coli 75 ml mleka 2 jajka W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sól, a w drugiej roztrzepane jajka, mleko, colę i roztopione masło. Do składników suchych dodać mokre i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łyżki. Całość przelać do natłuszczonej formy (średnia blacha). Piec około

Di gotuje
Waniliowe naleśniki budyniowe z domowym monte 186

Naleśniczki z przepisu Klaudinna :) Niezwykle delikatne, bo przygotowane na bazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki(...)budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata łyżka mąki (dowolna- owsiana, żytnia, ryżowa) 100 ml mleka Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować na gładką masę. Będzie dość rzadka. Jeśli smażymy na patelni ceramicznej lub teflonowej nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, jeśli nie potrzebna będzie niewielka ilość (olej kokosowy masło klarowane).  Monte: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki

Chocolate Muffin Blog
Tort weselny kokosowy 168

mąka pszenna - 1,5 szkl mąka ziemniaczana - 0,5 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia -2 łyżeczki woda gorąca - 1/4 szkl sól - 1 szczypta tłuszcz do formy KREM: mleko - 1,5 L budyń śmietankowy - 3 op masło - 600 g alkohol wiórki kokosowe cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem wiśniowy Rafaello ozdoby z masy plastycznej KLIK alkohol cytryna rodzynki w alkoholu(...)ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze

Camilla w kuchni
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 183

galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder(...)smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą

Kto ugości moich gości?
Muffinki z borówkami 138

Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B  Schär  ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru Składniki mokre: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 170 ml mleka 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: borówki lub inne owoce sezonowe Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy(...)suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli
Keks z mozzarellą i groszkiem 155

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego   świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks

Moniki Smakołyki
Babka z herbatą Earl grey 167

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 35 minut(...)Składniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie  TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey

Kolizje Smaków
Muffinki z Snickersem 113

Składniki suche 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre pół kostki masła 1 jajko 1 szklanka mleka Dodatkowo podwójny Snickers starta skórka z pomarańczy Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej jajko roztrzepać z mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać(...)powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją łyżka ciasta. Posypać górę skórką pomarańczy. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

pink envelope
Babeczki na Halloween 172

śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem(...)barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły. Babeczki udekorować kremem. Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 224

przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać.Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Mas(...)przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bezglutenowe muffiny z borówkami 150

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
695. Omlet... z drożdżami? 121

nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis:2 jajka30g mąki pełnoziarnistej 15g mąki pszennej 10g drożdży10ml mlekacynamon, szczypta solicoś do posłodzeniaszczypta proszku do piecznia1/2 łyżeczki cukru Drożdże zasypuje cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję łyżeczkę mąki(z tych 45g). Mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilak minut. Mąkę przesiewam i łącze z 1 jajkiem(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu

More food, love and dreams
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 381

ciasto orzechowe :4 jajka5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów 5 łyżek cukru3 łyżki mąki tortowej1 łyżeczka proszkuWykonanie ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24(...)Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodać kawę z żelatyna i wymieszać mikserem.2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody  i odstawić do lekkiego stężenia.Warstwy ciasta :Ciasto przeciąć na pół .Jedna

Sama słodycz i szczypta chili
"Pączkowe" muffinki 188

Składniki  60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: powidła śliwkowe  Przygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać(...)mokre.2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie  (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję zmniejszyłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Komunijny tort truskawkowy 172

Białej koronki cukrowej.  W brytyjskim The Range można już kupić takie zestawy razem z matą silikonową. W sklepach internetowych jest też spory wybór. Barwnik różowy polecam Wam w proszku bądź w żelu, są najlepsze.  Kilka dni wcześniej zrobiłam kwiatki cukrowe i zostawiłam do przeschnięcie TU   możecie zobaczyć jak je wykonać.  Przygotowałam sobie paciorki do różańca(...)gram słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki  250 g mascarpone  1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów  Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort urodzinowy dla męża 199

Tort zrobiłam na urodziny męża, goście byli zachwyceni, bardzo się podobał i wszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek  1 szklanka cukru  2 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Krówka 140

mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami(...)mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. Masa kajmakowa • Puszkę mleka gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. • Wystudzić, otworzyć i przemieszać. Polewa czekoladowa • Rozpuścić

To co kocham
Słonecznikowiec 173

Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)stopniowo mąkę z proszkiem. Jak wszystko nam się połączy to masę przekładamy do blaszki 24x34 cm, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 - 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: 300 g gotowej masy kajmakowej 300 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 60+200 g masła 4 łyżki mleka Dodatkowo: 250 ml zaparzonej

kruche babeczki
Czekoladowe muffiny z budyniem 209

12 sztuk 30 min Łatwe Tanie Przepis na pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej

PysiaGotuje.pl
Muffinki z masłem orzechowym 144

Akt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz

Ania i Marcin gotują
Mufinki z kremem 180

Niedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu

Mechanik w kuchni
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 330

były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo(...)jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka

UgotujmyTo.pl
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 229

twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka(...)małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku

Słodkości i nie tylko
Bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe 171

większości przepisów na ciasto marchewkowe marchwi w składzie jest tyle co kot napłakał. W tym cieście licząc gramaturę marchwi jest połowa, reszta to bajery i sklejacze. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie w życiu jadłam to było wegetariańskim lokalu w Krakowie jakieś 14 lat temu, niestety tego lokalu już nie ma ale to ciasto smakuje dokładnie tak samo Nie jest to ulepek(...)OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz 30 minut (jeżeli dokładnie z podanej ilości), jeżeli zwiększysz proporcje to około 45 minut, ale dla pewności sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche, ale nie przesusz OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Smacznego! ps. Podane z odrobiną gęstego mleka kokoswego z puszki i dżemem

greenscarf
Sernik na bazie jogurtu greckiego- poezja! 169

przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych

Arbuziaki
Ciasto Kilmandżaro 232

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)galaretki cytrynowe masa budyniowa: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce. Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy galaretki i mieszamy. Dusimy jeszcze przez

Lena Gotuje
Sernik pod słonecznikiem 192

pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać tłuszcz i posiekać siekaczką lub nożem do stanu kruszonki, następnie w palcach rozetrzeć. Dodać żółtka, powinno się nam zlepić w kulę. Taką kulę ciasta włożyć w woreczek i wstawić do schłodzenia w lodówce na około 30 min. Blaszkę o wym. 35x25 cm wyścielić papierem d/pieczenia, ciasto rozwałkować na blaszce. Masa serowa(...)sera z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka kubek śmietany (ja dodaję 30% duży kubeczek) 5 żółtek 2 jaja 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach-wedle uznania: sok z cytryny+skórka otarta z cytryny lub podobnie z pomarańczy Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać

kgwjanczewo
sernik gotowany z truskawkami i galaretką 952

pszennej 30 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy na złoty kolor(...)składniki na masę serową: 1000 g sera mielonego 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 200 g masła 3 budynie waniliowe 250 ml mleka dodatkowo: świeże truskawki, pokrojone na połówki 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z kremem karpatkowym 825

łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać powoli olej. Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach(...)krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki cukru ewentualnie cukier waniliowy 1/2 litra mleka 250 g masła/ margaryny Do garnuszka wlać 350 ml mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy, zamieszać do rozpuszczenia i zagotować. Do dużego kubka wlać resztę mleka. Dodać budynie i mąki

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto kawowe z polewą z białej czekolady 335

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z kakao, proszkiem i sodą   przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przestudzoną kawę, wymieszać.  Na koniec dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną.  Ciasto przełożyć do formy 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)temperaturze 180 stopni przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Polewa: 115 g białej czekolady 55 g masła 3 łyżki mleka 140 g cukru pudru, przesianego Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać przesiany cukier i wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą polać ciasto. Oprószyć kakao. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Nadziane muffiny w orzechowych beretach 178

skorzystać z poniższej promocji :D Nadziewane muffiny kakaowe w orzechowych beretach ok. 10 szt. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego Krem: 150g serka naturalnego typu Philadelphia lub President 50g orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby 1,5 łyżki(...)pudru Nadzienie: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy) Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca. 3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min. Krem: 1. Orzechy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Seromakowiec 185

jestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru  4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową(...)wiaderku  5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec

Szczęśliwa kuchnia
Smaczek 357

kakao   4 łyżki kwaśnej śmietany Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany(...)czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut. Masa budyniowa 2 szkl. mleka   2 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 masło   1 szklanka cukru   2 żółtka Mąki i żółtka rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe zagotować

Cynamonowe szczęście
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 203

Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę(...)sypkimi składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami

I tu będę miała takie te
Ryżowe racuszki 139

opłukaniu przełożyłam gotującego się mleka. Dodałam sól i masło. Wymieszałam i zagotowałam. Zostawiłam na małym gazie. Dobrze jest czasami zamieszać, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.     Jabłko obrałam i starłam do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec(...)wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.   Na dużej patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam porcję ciasta. Na średnim gazie smażyłam racuszki z obu stron na złoty kolor.     Po przełożeniu na półmisek można upudrować je cukrem pudrem.   Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem       Usmażyłam racuszki

Kuchnia u Krysi
muffiny kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą 156

mocno owocowe. Dzieci były zachwycone, dorośli też ;-) składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka owoców czarnej porzeczki 100 g białej czekolady wykonanie: Mleko, jajko i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam(...)dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Dodaję kokos, posiekaną białą czekoladę oraz owoce i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 98

mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka,  wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy(...)PRZYGOTOWANIE :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta.  Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 123

owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe(...)składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 116

proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier, dalej ucierając. Wbij kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki i zmiksuj do połączenia. Ciasto powinno mieć(...)konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka. Ja nie musiałem, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste. Dodaj posiekaną w kostkę białą czekoladę i połącz. Do drugiej porcji utartego masła dodaj orzechową (brązową) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki, łyżeczkę kakao i zmiksuj do połączenia. Dodaj posiekaną w kostkę mleczną czekoladę

Food Square
Muffinki z pistacjami 188

udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również  jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia(...)gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka   - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka   polewa czekoladowa   - 50g masła - 1/4 szklanki cukru -2 łyżki wody -2 łyżki kakao     Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie

Simple Dish
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 265

dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe(...)włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce

pyszne zdrowości
Muffiny z herbatą Matcha 133

mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej (u mnie z kokosową) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka cukru płynne: 3/4 szklanki mleka 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka lub śmietany 30% 1/2 łyżki miodu naturalnego Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać suche(...)składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu). Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm). Piec w nagrzanym

Kuchcik gotuje
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 542

idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :)  Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione, przejrzałe banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek(...)gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą

pyszne zdrowości
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 199

ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.   Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny  2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja szczypta soli ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam(...)białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy

Cynamonowe szczęście
Sernik ze słonecznikiem 233

łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać margarynę i smalec i posiekać nożem, następnie trochę rozetrzeć palcami. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Uformowaną kulę z ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość dna formy i wyłożyć na papier(...)Masa serowa: 1300 g sera mielonego; 125 ml oleju; 2 niepełne szklanki cukru kryształu; 250 ml mleka; 250 ml śmietany; 4 żółtka; 2 całe jaja; 2 budynie śmietankowe (2x40g); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez

In my kitchen
Seromakowiec 188

jestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru  4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową(...)wiaderku  5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jesienna tarta 91

zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2 łyżki masła.   Konfitura: Ten patent podpatrzyłam w Cukierni Lidla. Pół słoika ulubionego dżemu podgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko

Mój Smak na Życie
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 288

białek z cukrem dodać żółtka i proszek do pieczenia rozmieszany z wodą i barwnikiem. Lekko zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony(...)krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake 263

opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe.  Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru(...)łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni  bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt

karmelowy
Ciasto Usta Adama 983

dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Studzimy(...)lekko uchylonym piekarniku.   Krem:   1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5l mleka) 375 ml mleka 1 kostka masła 150 g cukru pudru   Budyń mieszamy w odrobinie mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając.   Polewa:   125 g margaryny

Made By Mom And Son
Babeczki z budyniem 179

mleka;2 jajka;300g mąki;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka sody;szczypta soli;160g cukru;3 łyżki kakao;1 budyń np. waniliowy;350 ml mleka;2 łyżki cukru (jeśli budyń jest niesłodzony).Budyń przygotowujemy z 350 ml mleka i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.Wystudzone masło łączymy z mlekiem i jajami. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. "Niedbale(...)przystało na muffinki - łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Do przygotowanych papilotek wlewamy ciasto - ok. 1 cm i nakładamy po łyżeczce budyniu i przykrywamy ponownie ciastem; do 3/4 wysokości papilotki.Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni.Ponieważ zostało mi trochę budyniu dodałam do niego ok. łyżki masła - dobrze wymieszałam i przy dekorowałam nim babeczki.Pychotka

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania