Niezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne!Składniki:Suche:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/4
Kuchnia domowa Aniwiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką.Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )BISZKOPT:jajka – 2 sztcukier – 2 łyżkicukier wanilinowy – 1 opproszek do pieczenia – 1 łyżeczkamąka – 2 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 1,5 opcukier(...)mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CMASA:Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.Zostawiamy do ostudzenia.Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy
Ostra na Słodkoszklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0,5 szklanki cukru50 ml mleka+krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki orzechów włoskichW ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć je nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu.Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając(...)małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około
CiastkozercyCiągle mówimy, by nic nie powiedzieć. Anna Kamieńska Składniki:suche:2.5 szklanki mąki pszennej0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąszczypta solimokre:3/4 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki olejukilka kropel aromatu śmietankowegododatkowo:3-4 brzoskwiniecynamon (opcjonalnie)sos czekoladowy (opcjonalnie)Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy(...)sobą wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu
Weganizm infantylnyBiałka ubijamy na sztywno z wodą, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ubijamy krótką chwilę do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy delikatnie mąką. Ciasto wlewamy do formy, wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka(...)Studzimy. Następnie kroimy wzdłuż uzyskując dwa blaty. Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%) 200 g białej czekolady około 4 łyżek mleka Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy na małej mocy palinka. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstą ale również lekko płynną. Gdy taka nie będzie dodajemy odrobinę więcej mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy do niej przestudzoną białą czekoladę i mieszamy
Made By Mom And Sonamoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami(...)Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. 2. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo przestudzony budyń ciągle mieszając. 3. Masą przełożyć upieczone placki
Pasja Smakuzapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe bułeczki(...)mnie kajzerki orkiszowe) ; mogą być pszenne -3 szklanki mleka -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru -cukier waniliowy -375g masła -100g wiórków kokosowych -dżem z czarnej porzeczki(może być inny) Posypka:-1 łyżka masła-1/3 szklanki ksylitolu-100g wiórków kokosowych Białka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku
Smaczne Zdroweciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka 70-100g masła 1,5 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko wlać(...)rondelka, ciut odlać do rozrobienia proszku budyniowego. Resztę zagotować. W odlanym mleku za pomocą trzepaczki rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki
Fabryka pomysłówproszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight, tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej(...)cukru pudru3 łyżki mąki pszennej20g miękkiego masłabiszkopt3 jajka60g cukru 65g mąki pszennej2 łyżeczki kakaoszczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachymasa cappuccino 300ml mleka2-3 łyżki cukru 8 łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej120g masłacukier puder do podsypania Wykonanie:MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką
Smakołyki Berenikiczereśniami i łąmiącym cały smak serkiem mascarpone <3 Zapewniam Cię, że czegoś takiego jeszcze nie jadłeś :D Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu 2 miarki odżywki białkowej 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 2 łyżki kakao Dodatkowo: 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek(...)połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt tempa, dodać jedno małe jajko lub odrobinę mleka). Dno tortownicy (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać do formy. Czereśnie wydrylować (wyjąć pestki :) ) ułożyć na ciasto i piec ok. 45-60 minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu
Malinowo w kuchnicukier się rozpuści. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i dodawać do ubitej piany lekko mieszajac. Na końcu również delikatnie całość połączyć że zielonymi orzechami. Upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160st. C ( ok. 15 min) Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 25 dkg masła lub margaryny ( ja użyłam margaryny) Żółtka, cukier i obie mąki zmieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Wszystko połączyć i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Warto przykryć naczynie folią spożywczą żeby nie utworzyła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysto i dodawać
Maślane ciasteczkodobrze odcisnąć z wody. Chodzi o to, żeby nadzienie nie było wodniste. Ciasto na pyzy bez jajka Nieco inne niż w klasycznej wersji jest ciasto na wegetariańskie pyzy. Nie ma w nim jajka. Powód jest zwyczajny: wyrabianie ciasta z jajkiem jest trudniejsze, brudzą się dłonie, ciasto czasem robi się za rzadkie, trzeba sypać do niego mąkę. W naszym przepisie(...)talerzu i krócej trzeba je gotować. Smacznego! Spróbuj innego, niestandardowego przepisu na pyzy – z pęczaku Składniki: Ciasto na pyzy 4 ziemniaki surowe 4 ziemniaki ugotowane 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 1 duża cebula 2 łyżki oleju Sól Nadzienie 100 g pieczarek ½ opakowania sera tofu 1 mała cebula 3 łyżki
Niedzielny kucharzPoza tym nie mam uwag, a mąż (wielbiciel czekolady) był po prostu zachwycony tym ciastem. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka (białka i żółtka osobno) – 2 łyżki cukru – 2,5 łyżki mąki – 1 łyżeczka oleju – szczypta proszku do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien(...)pszennej – 50 g białej czekolady – 100 g miękkiego masła Połowę mleka należy zagotować wraz z cukrem. Do reszty mleka wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie trzepaczką, żeby nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas dorzucamy połamaną czekoladę i gotujemy jeszcze chwilkę
Relaxtimedzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne ciekawe pomysły. Napiszcie w komentarzach. Klasyczny murzynek z kremem Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 23 centymetry przez ok. 25 minut w temperaturze 150 C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego
vegetanieSerwuję Wam dzisiaj kolejny przepis z serii "smaki dzieciństwa". Mylę, że każ dy z Was zna mega kakaowy smak murzynka i jego wilgotne sło dkie
ChilliJemy