ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)jeszcze chwilę, by się rozpuściły. Masę jabłkową odstawiamy do ostudzenia. Masa budyniowa 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 250g masła. W pół szklanki mleka mieszamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń
Cynamonowe szczęściepierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę(...)Krem: • 550 ml mleka • 2 budynie z cukrem (na 0,5 lt mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną
Mia Cucina Sofietanasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów. Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek(...)mleka rozpuścić budynie ,resztę sera i Kasię przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty. Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda
Takie tam pichcenieCicho ostatnio na blogu... Do wczorajszego muffinkowania zmobilizowały mnie Dziewczyny (i nasz wspaniały Rodzynek), za co jestem im ogromnie wdzięczna. Czas już najwyższy zabrać się za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa poprawę humoru i pogody dziś delektujcie się recenzją czekolady coraz bardziej znanej marki Vivani. Do tej pory opisywałyśmy z tej firmy białą z mango
Candy PandasKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynekoczywiście, w im bardziej surowej i mniej przetworzonej formie, tym lepiej), ale ma też oczywiście szerokie zastosowanie w kuchni – w ciastach, deserach, kremach, a także napojach – chyba każdy z nas pił w dzieciństwie słodkie kakao z mlekiem. Z czym podawać czekoladowe pancakes? Czekoladowe pancakes to naprawdę dekadenckie śniadanie i warto je podawać z równie pysznymi dodatkami. Placuszki będą(...)mąki pszennej 35 g ciemnego kakao 45 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko 200 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju roślinnego szczypta soli olej roślinny do smażenia Kroki W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do suchych składników dodaj kefir, jajko i olej. Zmiksuj dokładnie
Na-talerzu.plpostaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady – około pół tabliczki) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę, a następnie
Fabryka pomysłówszklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko 20 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać margarynę i wysiekać. Następnie dodać jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Składniki na masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam(...)wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, zmiksować. Następnie dodać mąkę i olejek. Na koniec wlać roztopione masło. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić
Agusiowe smakołykiciasto i wysypujemy na niego fasolę/groch. Pieczemy 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy papier z grochem i tartę pieczemy dodatkowe 10 minut. Musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się nie spiekła. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia. Farsz: 2 budynie u mnie śmietankowe 3 łyżki cukru 600 ml mleka owoce - maliny, borówki cukier puder (nie koniecznie) 1. 400 ml mleka(...)wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy, jak mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń, mieszamy, żeby nam się nie przypalił. Jak odpowiednio zgęstnieje zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Owoce myjemy. Na kruchy spód tarty wykładamy przestudzony budyń, wyrównujemy łyżką, na budyń wykładamy owoce. Całość możemy posypać cukrem pudrem. Tartę można na chwilę
kruche babeczkiroztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanych migdałów 4 jajka 1 roztrzepane białko Przygotowanie: Przygotowuję rozczyn: Do miski wsypuję drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka, mieszam, przykrywam(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie połówki
Kukuleczkimargaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty(...)słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram
W Mojej Kuchni Lubięjajka 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego 250 g zimnego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, aż do utrzymania zwartej kulki. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min. Ze schłodzonego ciasta zrobić małe kuleczki (tu już musicie sami wyczuć, za małe nie dadzą pełnego kształtu(...)połówki od orzecha.Piec na rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru
Panda i jej światCiasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie. Składniki: (na około 24 muffiny) suche: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre: 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu naturalnego 2 jajka polewa: 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników wlać mokre
Kuchcik gotuje