szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko 20 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać margarynę i wysiekać. Następnie dodać jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Składniki na masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam(...)wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, zmiksować. Następnie dodać mąkę i olejek. Na koniec wlać roztopione masło. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić
Agusiowe smakołykiciasto i wysypujemy na niego fasolę/groch. Pieczemy 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy papier z grochem i tartę pieczemy dodatkowe 10 minut. Musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się nie spiekła. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia. Farsz: 2 budynie u mnie śmietankowe 3 łyżki cukru 600 ml mleka owoce - maliny, borówki cukier puder (nie koniecznie) 1. 400 ml mleka(...)wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy, jak mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń, mieszamy, żeby nam się nie przypalił. Jak odpowiednio zgęstnieje zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Owoce myjemy. Na kruchy spód tarty wykładamy przestudzony budyń, wyrównujemy łyżką, na budyń wykładamy owoce. Całość możemy posypać cukrem pudrem. Tartę można na chwilę
kruche babeczkiroztopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanych migdałów 4 jajka 1 roztrzepane białko Przygotowanie: Przygotowuję rozczyn: Do miski wsypuję drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka, mieszam, przykrywam(...)ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie połówki
Kukuleczkimargaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty(...)słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram
W Mojej Kuchni Lubięjajka 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego 250 g zimnego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, aż do utrzymania zwartej kulki. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok 30 min. Ze schłodzonego ciasta zrobić małe kuleczki (tu już musicie sami wyczuć, za małe nie dadzą pełnego kształtu(...)połówki od orzecha.Piec na rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru
Panda i jej światCiasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie. Składniki: (na około 24 muffiny) suche: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre: 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu naturalnego 2 jajka polewa: 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników wlać mokre
Kuchcik gotujefetą i bazylią . Przepis: własny / 4 porcje - 8-9 małych scones / 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 30-40 g zimnego masła jajko 70 ml mleka 50 g pokruszonej fety garść drobno pokrojonej, świeżej bazylii + odrobina mleka i mąki Wszystkie składniki prócz fety i bazylii wymieszać w misce i wyrobić, dodać fetę i bazylię(...)Ponownie wyrobić. Umyć i podsypać mąką dłonie, formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Można także po prostu wyspać stolnicę mąka, ciasto grubo rozwałkować i wycinać szklanką scones. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Scones wysmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później jeść z dowolnym dodatkami
tost z dżememPrzepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób
Magia jedzenia.bloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało(...)słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne, no nie? :) Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie www.sklepagnex.pl :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kosteczkę
Czarnawisienkaformując piękne rogaliki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępować z drugim ciastem. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, zmiksować czas 7 sek, obroty 5 – dodać mąkę, kawałki masła, cukier, sól, jajka,proszek do pieczenia, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – wyjąć masę, reszta jak wyżej Piec w nagrzanym piekarniki(...)przez 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygną. Polewa – na garnuszku z parującą wodą położyć miseczkę z połamaną czekoladą, dodać dwie łyżki mleka. Zmniejszyć gaz do minimum i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada będzie po rozpuszczeniu za sucha dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Roztopioną czekoladą polać rogaliki
Kuchnia PokoleńSkładniki: (tortownica o średnicy 23 cm) 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach 0,5 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mąki żytniej 2 czubate
KreatywnePinyNajprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej(...)jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła (200 g) 50 g oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 garście orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania Masło roztopić, ostudzić. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne
UgotowaćBUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz, pojedynczo, żółtka. W następnej kolejności łączymy całość z olejem(...)produkty sypkie. Do nich dodajemy składniki mokre, nie odwrotnie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na budyniowy krem rumowy: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 0,5 litra mleka - 150 gram cukru pudru - 250 gram masła - 4 łyżki rumu Przygotowanie kremu: Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego cukru. Całość studzimy i miksujemy
Życie zamknięte w smakucukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki(...)rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę
Moje domowe kucharzenieMrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego(...)ostudzonego masła 2 jajka łyżka soku malinowego (opcjonalnie) Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki cukru Dodatkowo: ok szklanki jagód (może być mniej) podrobiona czekolada 3/4 tabliczki (ja dodałam mleczną i gorzką) cukier puder Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, dodając do nich jagody i czekoladę. W osobnej misce
ChilliJemyłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 całe jajko Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, rozbijamy je widelcem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i mleko, łączymy składniki np. przy pomocy łyżki. Następnie dodajemy rozgniecionego widelcem banana (nie musi być dokładnie rozgnieciony) oraz pokrojone na drobniejsze kawałki rodzynki. Łączymy wszystkie składniki(...)chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego
Słodkie okruszkiorzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie. W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając(...)wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się
Ciasteczkowy Potwórsmakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz - nie wlewajcie za dużo ciasta do skorupek - popękają! Mi się tak z kilkoma niestety przytrafiło... Mam nadzieję, że za rok przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki(...)jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 20 jajek 2 łyżki oleju U podstawy jajka zrobić dziurkę o średnicy około 1,5 cm. Do środka wsunąć wykałaczkę lub maleńki widelczyk, zamieszać. Wytrząsnąć zawartość jajka, wypłukać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy
Pyry na GazBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko(...)mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszklanki mąki3/4 szklanki cukruszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g rozpuszczonego masła1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem)2 jajkaDodatkowo:250 g sera twarogowego1 żółtkocukier waniliowyczereśniePrzygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką(...)momentu połączenia się składników.Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyczekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy
Ciastkozercykrótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego(...)blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlewamy wymieszane z pozostałym mlekiem mąki. Mieszamy na małej mocy palinka, uważając
Made By Mom And Sonekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę(...)dodajemy do masy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy
Mania Gotowaniawkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy(...)wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka StronaSkładniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana
głodny alergikprosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego(...)koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem
Anioszek w kuchnijajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny Krem: 400 g śmietany 30% 400 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa lustrzana: 300 g cukru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody(...)ubijając dodać kolejno żółtka, sok z cytryny, ocet i przesianą przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej
Krokusowy DomMoje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h
KuchniaWeDwoje.pllubiących eksperymentować z kaszą Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej - suchej (ok. 130g) 50 ml oleju (polecam słonecznikowy) 3 jajka pół szklanki mleka pół szklanki brązowego cukru (ok. 100g) pół szklanki ciemnego kakao (ok. 45 g) łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) lub sody szczypta soli 2/3 szklanki migdałów blanszowanych, ok. 70g (można zamienić na orzechy) Wykonanie tradycyjne : Kaszę przepłukać(...)gładką masę (można to zrobić za pomocą blendera, wtedy cząsteczki kaszy fajnie się zmielą). Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę przepłukać zimną wodą - kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance
Mania Wypiekaniaproszek do pieczenia, krótko zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej (wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w 180°C (termoobieg) . Ostudź. Po wystudzeniu przekrój na trzy krążki. Krem budyniowy: 1/2 l mleka + 1/2 szklanki(...)żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny
Kulinarna (nie)codziennośćmleczne czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części(...)smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta. Czekolady mleczne rozpuszczamy na parze z odrobiną mleka i masła. Jeżeli mamy orzechy laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku w temperaturze ok 200 ° jakieś
Słodkie ciachoszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka ( białka odłożyć na pianę ) 125g schłodzonego masła 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego szklanka cukru 1op. budyniu waniliowego pół szklanki oleju 2 szklanki mleka sok z połowy cytryny 1 jajko 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę ) Kokosowy wierzch: 6 białek(...)pozostałych ze spodu i masy serowej pół szklanki cukru 100g wiórków kokosowych Przygotowanie sernika: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Składniki
NiePieprz.plScones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły(...)drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka
kruche babeczkimiski wsypuję mąkę , mleko , jajka , oraz sól , wszystko ieszam mikserem do połączenia się składników , ciasto ma być lejące , nie za gęste i nie za rzadkie , następnie odstawiam nasze gotowe ciasto na 30 minut , a między czasie zajmiemy się farszem . Jak nasze ciasto naleśnikowe troszkę poleżało smażę nasze naleśniki do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego . Składniki na farsz 1 paczka serka(...)ziołami 1 ząbek czosnku 1 cebula sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowa masło ziołowe do przesmażenia 3 łyżki oleju do przesmażenia Wykonanie Na wstępnie obieram cebulkę , czosnek i kroję w drobną kostkę , na rozgrzaną patelnie z olejem podsmażam cebulkę z czosnkiem
Mój Smakwsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić(...)placki jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz
Kuchnia bezglutenowacukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa chałwowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia(...)się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościcukrem, do miękkości. Dodajemy jajka, ucieramy. Dodajemy kwaśną śmietanę i ucieramy do połączenia. Mąkę, proszek, sól mieszamy. Dodajemy stopniowo do utartego masła. Ciagle ucierając wlewamy przestudzoną czekoladę. Ucieramy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wylewamy ciasto po równo. Wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut(...)suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 220 g masła 300 g cukru pudru 55 g kakao szczypta soli 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 36% Masło ucieramy na puch. Dodajmy stopniowo cukier, ciagle ucieramy do gładkości. Dodajemy kakao i sól, ucieramy. Na sam koniec dodajemy mleko i śmietankę, ucieramy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy część kremu. Przykrywamy
Made By Mom And Songulaszowej. Można też posmarować ulubionym dżemem i zjeść jak kanapkę. Polecam serdecznie! Składniki na ok 11 chlebków: 4 szklanki* mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka soli (ale może być nieco mniej) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce wymieszaj(...)Blachę do pieczenia wsuń na środkowy poziom. Na dół wstaw naczynie z wodą. Jest ono po to, by chlebki nie wyschły. Wbij jajko, wlej mleko i wymieszaj. Ręcznie wyrób ciasto. Będzie ciężkie i dość mokre, miękkie. Ale po paru minutach porządnego wyrabiania samo odchodzi od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na ok 10-15 minut, aby odpoczęło. Dodaj oliwę
Anioszek w kuchniSUCHE (1 min) Do sporej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy. 2. SKŁADNIKI MOKRE (3 min) Do mniejszej miski wlewamy mleko i dodajemy rozpuszczone masło (wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce lub garnuszku), mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek nad inną miską, a żółtka dodajemy do mieszaniny mleka i masła. Ponownie mieszamy. 3. UBIJANIE BIAŁEK(...)miski z białkami dodajemy szczyptę soli (ułatwi proces ubijania) i trzepaczką lub mikserem ubijamy je na sztywno. 4. CIASTO (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy trzepaczką do połączenia składników (mogą Wam pozostać małe grudki mąki – ciasta nie trzeba długo mieszać). Konsystencja powinna być podobna jak w gęstej śmietanie. Następnie łyżką lub łopatką, bardzo delikatnie mieszając, łączymy ciasto
Nerds Kitchenjuż tego gdzieś nie pisałam , ale jest to mechaniczna robota i zawsze taka sama. Najpierw mieszamy ze sobą same suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia. A w drugiej misce mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jedni mówią aby nie miksować mikserem. Ja miksuje zawsze i zawsze(...)każdą suchą porcję jaką dodaję do mokrych składników podczas miksowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Papilotki wypełniamy do 2/3 papilotki. na górę kładziemy nasze wiśnie lekko dociskając je do ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut i gotowe :) Moje wiśnie się utopiły i zostały dodane w małych ilościach ale można dać jeszcze raz tyle wiśni :) *Alkohol czuć w wiśniach
W Moim Magicznym Domusilikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości(...)Pieczemy 13 min., na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie
Domowe TortyPrzed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety moją blaszkę do pieczenia u znajomych i byłem zmuszony do przygotowania go w tortownicy. Wyrósł(...)wysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny. Czego potrzeba? -5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka -2 i 1/3 tradycyjnej szklanki mąki pszennej TYP450 -2 łyżeczki proszku do pieczenia -170 gram masła -1/3 szklanki mleka -cukier puder 140 gram -cukier trzcinowy 1/3 szklanki Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysto, dodajemy powoli żółtka
BaRepascukrem na puszystą masę ,dodajemy stopniowo wodę i olej ,ubijamy .Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ubijamy krótko do połączenia się masy .Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty(...)smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus 2 łyżki cukru Budyń rozrabiamy w odrobinie mleka ,dodajemy cukier ,mieszamy . Resztę mleka zagotowujemy i do gotującego się mleka wlewamy budyń z cukrem ,mieszamy do zgęstnienia.Odstawiamy do przestygnięcia . Masło ubijamy
Ladylaura.chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę. Składniki (na dużą tortownicę): * biszkopt : - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * masa serowa : - 0,5 kg sera mielonego z wiaderka(...)śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej) - 1 galaretka - 1 szklanka wrzątku * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym
CookYourself