Za każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.Sk
Gorący kąseksuchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe.Składniki: 2 szklanki mąki;1/2 szklanki cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka sody;1/2 szklanki oleju;1 szklanka mleka;1 jajko;5 łyżeczek masła orzechowego;Do dekoracji:pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym;pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne(...)Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min.Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami.Smacznego
Miksturownikminut.Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru(...)masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry
Apetyczna babeczkaJeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Blaszki wyklejamy ciastem. Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z blaszki i studzimy. BISZKOPT: Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie(...)blaszki by trochę ostygł. MASA: -3 szkl mleka -1 budyń śmietankowy 35g -4 płaskie łyżki mąki pszennej -5 łyżek cukru -200g margaryny 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka, mąkę oraz cukier. Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze
Mia Cucina Sofietakokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia(...)mieszamy łyżką. MASA MAKOWA:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy
Ostra na Słodkoprzepis na podwójną porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe): - 500 g mąki gryczanej - lub innej - mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką(...)zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego 3 czubate łyżki masła orzechowego 1/2 szkl. mleka Sposób przygotowania Suche składniki połączyć w jednym naczyniu
Mieszam w GarnkuDeser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika z owocami na słodkim mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest
Wanilia i KardamonMam dzisiaj bardzo leniwy, niewyspany dzień. Oglądam "500 dni miłości" i jem pomelo. Palę kadzidełka o zapachu "opium", żeby zabić zapach smażenia. No i są muffinki
Życie zamknięte w smakumargaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy(...)pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej
VioletoweKucharzenieSkładniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek(...)proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka
Cukiernia Pychotkiłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie(...)boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Na tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru
Przysmaki KarolkiMuffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny
Ania i Marcin gotująProstota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)pilotach w Afryce. A Wy czytacie coś, czy wolicie inne formy spędzania wolnego czasu? Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze
Cynamonowe szczęście