ciastkach, zatem sposób się sprawdził. Czego potrzebujemy? - 2 puszki czerwonej fasoli - pół szklanki cukru (można zastąpić ulubionym słodzidłem) - 2 łyżki oleju roślinnego - 4 łyżki mleka - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie: 1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli(...)namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu
two broke sistersorzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Na sam koniec dajemy jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h) 50 g orzeszków ziemnych solonych Ganache: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie
Made By Mom And SonDziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków(...)migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym. 3. Babeczki piekę 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasimiękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki Nadzienie: 200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć nadzienie. Zwinąć(...)nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok 20 min w temp. 180°C.Ciasto najlepiej wyciągnąć z pieca kiedy nie jest mocno zarumienione i jeszcze miękkie
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko; - 2,5 szklanki mąki pszennej Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać(...)drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
dom-agi.plmiski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela(...)czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego
Na słodko lub wytrawnieZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate
Kulinarne przygody GatityZa każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.Sk
Gorący kąseksuchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe.Składniki: 2 szklanki mąki;1/2 szklanki cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka sody;1/2 szklanki oleju;1 szklanka mleka;1 jajko;5 łyżeczek masła orzechowego;Do dekoracji:pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym;pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne(...)Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min.Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami.Smacznego
Miksturownikminut.Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru(...)masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry
Apetyczna babeczkaJeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Blaszki wyklejamy ciastem. Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z blaszki i studzimy. BISZKOPT: Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie(...)blaszki by trochę ostygł. MASA: -3 szkl mleka -1 budyń śmietankowy 35g -4 płaskie łyżki mąki pszennej -5 łyżek cukru -200g margaryny 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka, mąkę oraz cukier. Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze
Mia Cucina Sofietakokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia(...)mieszamy łyżką. MASA MAKOWA:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy
Ostra na Słodkoprzepis na podwójną porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe): - 500 g mąki gryczanej - lub innej - mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką(...)zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego 3 czubate łyżki masła orzechowego 1/2 szkl. mleka Sposób przygotowania Suche składniki połączyć w jednym naczyniu
Mieszam w Garnku