polecam lekkie ciasto z borówkami. To połączenie ciasta biszkoptowego z sernikiem na zimno jest po prostu pyszne. CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: (tortownica 24cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka o smaku owoców leśnych 1-2 łyżki(...)cukru pudru ok. 100 g borówek masa serowa: 250 g serka mascarpone 1 szkl śmietany 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl mleka dodatkowo : 1 opakowanie delicji z nadzieniem malinowych Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy olej, przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką . Przelewamy do formy i pieczemy
Bon appetit mon amiewymieszać składniki suche: przesianą mąkę i kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże(...)się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. * Nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i mrożone
Opowieści z piekarnikajeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor(...)sera (ja użyłam gotowego zmielonego w kiełbaskach z SM Siedlce) 1 jajo 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka Jajo i żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy
Cynamonowe szczęściełyżeczki proszku do pieczenia - 3 jaja - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki oleju słonecznikowego - 1 mała miseczka czerwonej porzeczki kruszonka: mąka, masło, cukier w proporcji 2:1:1 (użyłam ok. 100 gram mąki, 50 gram masła, 50 gram cukru) W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą(...)papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta, na to ok. łyżeczkę porzeczki, znowu ciasto, porzeczki, na koniec wykładam kruszonkę. Piekę ok. 30 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie
Wielopokoleniowodowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka roślinnego ( u mnie było to akurat ryżowo-kokosowe) Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach(...)tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę. Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta małą łyżeczką i formuj kulki. Jeżeli mimo schłodzenia ciasto będzie się jeszcze za bardzo lepić to oprósz
greenscarfmega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)płaska łyżeczka cynamonu 2 jajka 100 ml mleka roślinnego, u mnie sojowe 4 łyżki oleju kokosowego 1 szt. kiwi W wersji bez jajek: 2 jajka zamień na 2 łyżki nasion babki płesznik ilość mleka roślinnego zwiększ ze 100 ml do 250 ml Babkę płesznik zalej mlekiem roślinnym i odczekaj ok. 10 min., aż nasiona pokryją się śluzem. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej
Domowa Cookierenka AgiLubię babki..ciągle poszukuje nowych smaków..Polecam babkę kokosową..Jest przepyszna .. 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml) – łyżeczka i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotujmy Cośmiski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze(...)rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Odlewamy 3/4 szklanki soku i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostałą ilość soku zagotowujemy, a następnie wlewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier kokosowy oraz serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Naleśniki smarujemy kremem budyniowym, zawijamy w rulon lub kopertę i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenygram mąki pszennej 125 gram masła 50 gram zmielonych orzechów włoskich 2 duże jajka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90 gram cukru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty! Krem orzechowy: 500 gram mascarpone 5 czubatych łyżek masła orzechowego 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo(...)marki Lusette o smaku Capuccino oraz o smaku czekoladowym garść orzechów włoskich don dekoracji tortu Składniki na biszkopt miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie należy miksować ciasta zbyt długo, jedynie do połączenia składników, aby nie powstał zakalec. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Studzimy
Mango Papajafolię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie(...)świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając, aż zwiędnie, po czym zdjąć z patelni. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Filety
Kuchnia EllieTrochę inny od tradycyjnego,ale bardzo smaczny i mocno wilgotny a to za sprawą jabłek dodanych do maku. Nazywany jest makowcem japońskim. 200 g mielonego suchego
Kolorowa kuchnia Elkiorzechów 4 pokruszone ciastka biszkopty 3 łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem(...)żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać. Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową. Dodatkowo 600 g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuścić
O kuchni z uczuciemmleko, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza(...)patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron
Słodkie okruszkimleko, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza(...)patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron
Słodkie okruszkiświąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek mąki ziemniaczanej 7 łyżek mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli Krem: 4 żółtka 1/2l mleka 300g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzie