talerzu placków posypanych delikatnie cukrem pudrem. Mmmmm. Pycha! Placuszki z jabłkami porcja dla 2-3 osób Będziemy potrzebować: 1,5 szkl. mleka 2 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru 2 szkl. mąki pszennej szczypta cynamonu (opcjonalnie) 2 duże jabłka cukier puder do posypania olej(...)smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką
Ratunku obiadNa polance wsrod starych domow, niczym z minionej epoki rozkladamy nasz niebieski kocyk. Zaraz zajmujemy na nim miejsca, oprozniamy nasz piknikowy koszyk.Wokol slychac muzyke i szum
Przysmaki Karolkiżółtka, skórkę z cytryny, zmiksować- do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem(...)polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec
Smakołyki Berenikimąki orkiszowej u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka- 200ml mleka kokosowego- 50g oleju kokosowego- 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego)Dodatkowo:- po ok.3 maliny mrożone na muffinkę- trochę wiórków kokosowych do posypania(...)drugiej (może być mniejsza) misce roztrzebujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko kokosowe, mleko ryżowe (najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów
Smaczne ZdroweIdealne śniadanie lub deser na chłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu. Składniki: 0,5 szklanki
Kuchnia ŁukaszaWykorzystałam w tym celu gorzką czekoladę i silikonowe formy. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie, galaretka i owoce: 500 g wydrylowanych wiśni (waga wraz z sokiem, u mnie mrożone) 130 g cukru 1 galaretka wiśniowa 3 łyżeczki żelatyny(...)cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika
Passions hobbies lifestopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki(...)maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego
Domowy Smak JedzeniaMąki i proszek do pieczenia, cukier, sól mieszam w misce razem. Dodaję masło i siekam nożem na drobne kawałki. Ugniatam ciasto szybko, aby masło jak najmniej się ociepliło. Powstaje masa przypominająca sypki, wilgotny piasek na plaży. Dodaję żółtko, zagniatam w gładką, jednolitą kulę ciasta. Jeżeli jest zbyt suche - dodaję zimnej wody. Wstawiam kulę z ciasta, owiniętą w folię spożywczą(...)minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura pokojowa) 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 2/3 szklanki mleka (temperatura pokojowa) 200 g świeżych, umytych malin Sposób przygotowania: Ser mielę
W kuchni Karmel-itkismaczne, że na pewno zagoszczą na moim stole nie jeden raz :) MUFFINKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka KREM POMARAŃCZOWY: 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 75g masła 1 łyżka(...)cukiernicze lukier Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniamJest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)blaszce, a w okrągłej to będzie wykwintny Tort Ambasador. Wiśnie zalać spirytusem i zostawić na drugi dzień. Następnie odcedzić na sitku. Masa – mleko z cukrem zagotować, jajka lekko ubić i dodać do mleka i gotować ciągle mieszając na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać masę na sitko, masę wydusić. Podczas gotowania oddzieli się białko, którego trzeba się pozbyć
Kuchnia PokoleńNasza wspaniała dynia powoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły(...)cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka – 2 jabłka – 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan) * lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być
Be Fit Be Strongplener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 250 ml letniego mleka 60 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Nadzienie serowe(...)wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około
Opowieści z piekarnikaLubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu(...)piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 1 dojrzały banan 2 małe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Banana
Izabelawkuchnioprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI duże jabłko 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru olej do smażenia WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.Jabłko ścieramy na tarce(...)grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto i formujemy placuszki.Smażymy z obu stron na brązowy kolor.Usmażone placuszki wykładamy na talerz i ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu -posypujemy cukrem pudrem lub według uznania. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszajajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Na suchej patelni rozmrozić szpinak, do momentu odparowania wody (uważać żeby się przypalił). 2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem(...)szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie
Podwójnaporcja