Wspólnie z synem upiekłam je na Dzień Babci i Dziadka . Składniki: biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Darcia w kuchniProszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa kwiatki dekoracyjne ..... Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek(...)ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy
Camilla w kuchniciasto ta podżerała mi serek który robię sama, zarządała tego serka na kolację, więc przy okazji zrobiłam też film, na którym dokładnie pokazuję jak w prosty sposób można przygotować serek do wszelkiego rodzaju wypieków (sprawdzone) jak i do bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego(...)proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić aż całkowicie wystygnie wystygnie. Po minimum 1 godzinie można już przelać powstałą masę na sitko umieszczone
greenscarfoleju 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche(...)żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny
Banana Smilesdodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie. Z informacji uzyskanej(...)znajomej Egipcjanie do tego placka lubią pić herbatę z mlekiem, często maczając w niej placek. Ciasto najlepiej smakuje w tym samym dniu kiedy jest wilgotne. Smacznego
Kuchenne Wariacjewytrawnie niż słodko, wpadłam na pomysł takich z serem, ale sam byłby nudny. Składniki (przerobiony ten przepis): 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 duże jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka według uznania 150g startego żółtego sera Standardowo mieszamy suche składniki(...)jednej misce, w drugiej mokre. Dodajemy większość sera, a resztą posypiemy muffinki z góry. Niezbyt dokładnie wymieszać. Do przygotowanej blaszki przekładać po sporej łyżce ciasta i posypać z wierzchu serem. Można też dosypać trochę przypraw. Piec przez jakieś 25 min w 200 stopniach. Zostawić do ostygnięcia
W kuchni bez szafekgdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :) Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 10 dag drobno posiekanej czekolady 1 cukier waniliowy 2 jajka roztrzepane około 1 szklanki wiśni mrożonych(...)jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche , do drugiej miski dajemy składniki mokre . Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi , dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem na wierzch układamy wiśnie delikatnie wciskając w ciasto . Po upieczeniu wiśnie maja być widoczne na wierzchu . Pieczemy w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 15 / 20 minut ). Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijako pinacolada :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : świeży ananas (ostatecznie może być z puszki, ale to już nie to samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe Płatki, wiórki i otręby zmielić(...)kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 0,5 szkl mleka mieszamy(...)proszkiem budyniowy, resztę gotujemy. Do gotującego się dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy. Pycha
Ostra na SłodkoŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę
Niezły Młynekupieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.składniki:125 g miękkiego masła lub margaryny100 g cukru250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 duże dojrzałe banany6 łyżek mleka2 jajka1 łyżeczka proszku(...)pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce(...)blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C. Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec ok 40 min w 180st. C.Smacznego
charlotte gotujeżółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec(...)rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja Smakumasy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy razem dodajemy żółtka. Następnie do mąki dodajemy powoli(...)białka. Mieszamy... Pieczemy około 25- 30 min w tem 180-190 st. Masa: 700 ml mleka 200 gram wiórek kokosowych+ posypka kostka masła 2 budynie: waniliowy lub śmietankowy bezglutenowy2 łyżki cukru 3 łyżki płatków z migdałów Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałą część gotujemy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz 2 łyżki migdałów. I mieszamy, żeby wiórki się
NaKońcuJęzykastopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo(...)przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte
Z miłości do słodkości