ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:548/767)

Bułki do hamburgerów 189

średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży.  Składniki razem mieszamy i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko

bistro mama
Domowe Bajaderki 177

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami(...)się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było

Gotowanie...to proste !
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 201

proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g(...)sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak nie macie cierpliwości, użyjcie swojego sprawdzonego przepisu na spód jakiejkolwiek

les mirabelles
Capucino z chmurkową pierzynką 172

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam(...)swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dla mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak

Kubki smaku
Proste ciasto z dynią i gruszką 186

orientacyjnie, wszystko zależy od dyni. Jednak jeśli masa będzie za rzadka, wystarczy dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami, proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki nadziewane i zapiekane z nutellą 384

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oczyszczonej sody 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty masło lub olej do smażenia Przed rozpoczęciem smażenia naleśników przygotuj medaljong z nutelli. Rosmaruj po łyżce nutelli w kształcie medaljonu na folii i włóż do zamrażalki. Zamrożone medaljong oderwij od folii. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko. Zmiksuj(...)delikatnie. Smaż okrągłe naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników

codojedzenia
Marysieńka Siostry Anastazji 184

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place(...)mielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 kostka masła Polewa:  1 kostka masła  1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 309

będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć(...)garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła; 0,5 l mleka; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; 1 cukier waniliowy; 80 g cukru kryształu; 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka; Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka

In my kitchen
Ciasto 3 Bit 417

sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 2 kostki masła Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki. Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka

Made By Mom And Son
Ciasto bounty 273

łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez(...)trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrem

Delicious Titbits
Tort kosz z kwiatami 209

składnikibiszkopt* 6 jajek* 150 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 75 g mąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej

Mix smaku
Babka nutelle spotkała 222

Babka z nutellą i  orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie(...)dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia.  Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli

Wypieki Uli
Ciasto czekoladowe z kokosem 395

oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić.Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki:  2 białka,  150g cukru,  200g(...)sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.  Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  500ml mleka,  2 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka cukru waniliowego,  200g

Z miłości do słodkości
Muffiny z konfiturą malinową 174

Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus, która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która

Emcia Pichci
Krówka serowa 273

łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła ciasta. gotowe ciasto wkładamy(...)lodówki na około godzinę. Jeżeli nie mamy gotowej masy karmelowej wystarczy gotować przez trzy godziny słodkie mleko zagęszczone.  Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Każdy placek pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasta zostawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania