masy krówkowej 200 gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka(...)proszkiem do pieczenia i kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto
Szczęśliwa kuchniagotowe! Miłego pieczenia! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki 60 g. kropelek czekoladowych z mlecznej czekolady(...)natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż
Domowe Tortymasy krówkowej 200 gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka(...)proszkiem do pieczenia i kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwidoczne jego grudki. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, rozgniecionego widelcem banana, cukier puder oraz budyń w proszku. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód brownie. Wyrównujemy i pieczemy przez ok godzinę w 160st C. Po ok 40 minutach wierzch ciasta można delikatnie przykryć folią aluminiową, by się za bardzo nie przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku(...)najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka
Kuchnia w czekoladziedżem ananas z marakują Stovit Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy
Słodkie okruszkipowierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-) SERNIK ROSA- SKŁADNIKI: SKŁADNIKI- CIASTO: - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA(...)twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka (3 pełne szklanki) - 1/2 szklanki oleju - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) - 100g cukru pudru - szczypta soli WYKONANIE: 1. Ser zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko
Aromatyczne Podróżeół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre(...)składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka
cool and mintymasło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy do piernka, ale podobno to barbarzyństwo. Podaję(...)więc przepis Asi na Domową przyprawę do piernika Składniki na 1 kg mąki: • 1 łyżka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego • szczypta soli • suszona skórka z 1 cytryny • suszona skórka
To co kochamtortowej -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka -szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy(...)foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki na 4 porcje: 20 łyżek płatków owsianych (ok. 200 g) 2 jajka M (ok. 110 g w skorupce) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru/miodu lub dowolny słodzik ekstrakt z wanilii opcjonalnie olej do smażenia (najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy) Sugerowane dodatki(...)jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem
Vroblewska-fitlifemomentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach około 10-15 minut(...)suchego patyczka". Mus z białej czekolady: laska wanilii (ziarenka) 200 g białej czekolady (wersja słodsza 300 g) 180 ml mleka 2% 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę daje do małego rondelka i zalewam odrobiną wody (tak żeby ją przykryła). Zostawiam na chwilę, żeby napęczniała. Stawiam na palniku i rozgrzewam, do momentu, aż całkowicie się rozpuści
kruche babeczkipłatków owsianych błyskawicznych 20 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru brązowego 100 g roztopionego masła 1 jajko 4 łyżki mleka Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, 4 łyżki mleka i jajko. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyTaka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych(...)Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówserka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa(...)gustu): 60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka 1-2 łyżeczki masła Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę
Di gotujeKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)odbiegają od tych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką
Smakuje zdrowo