widoczne jego grudki. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, rozgniecionego widelcem banana, cukier puder oraz budyń w proszku. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód brownie. Wyrównujemy i pieczemy przez ok godzinę w 160st C. Po ok 40 minutach wierzch ciasta można delikatnie przykryć folią aluminiową, by się za bardzo nie przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku(...)najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka
Kuchnia w czekoladziedżem ananas z marakują Stovit Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy
Słodkie okruszkipowierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-) SERNIK ROSA- SKŁADNIKI: SKŁADNIKI- CIASTO: - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA(...)twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka (3 pełne szklanki) - 1/2 szklanki oleju - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) - 100g cukru pudru - szczypta soli WYKONANIE: 1. Ser zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko
Aromatyczne Podróżeół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre(...)składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka
cool and mintymasło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy do piernka, ale podobno to barbarzyństwo. Podaję(...)więc przepis Asi na Domową przyprawę do piernika Składniki na 1 kg mąki: • 1 łyżka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego • szczypta soli • suszona skórka z 1 cytryny • suszona skórka
To co kochamtortowej -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka -szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy(...)foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki na 4 porcje: 20 łyżek płatków owsianych (ok. 200 g) 2 jajka M (ok. 110 g w skorupce) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru/miodu lub dowolny słodzik ekstrakt z wanilii opcjonalnie olej do smażenia (najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy) Sugerowane dodatki(...)jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem
Vroblewska-fitlifemomentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach około 10-15 minut(...)suchego patyczka". Mus z białej czekolady: laska wanilii (ziarenka) 200 g białej czekolady (wersja słodsza 300 g) 180 ml mleka 2% 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę daje do małego rondelka i zalewam odrobiną wody (tak żeby ją przykryła). Zostawiam na chwilę, żeby napęczniała. Stawiam na palniku i rozgrzewam, do momentu, aż całkowicie się rozpuści
kruche babeczkipłatków owsianych błyskawicznych 20 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru brązowego 100 g roztopionego masła 1 jajko 4 łyżki mleka Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, 4 łyżki mleka i jajko. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyTaka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych(...)Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówserka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa(...)gustu): 60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka 1-2 łyżeczki masła Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę
Di gotujeKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)odbiegają od tych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką
Smakuje zdrowoCiasta na niedzielę wracaliśmy wspomnieniami właśnie do epoki PRL-u i przygotowywaliśmy blok czekoladowy lub czekoladę . Każdy korzystał tu z własnego przepisu z zeszytów kulinarnych naszych mam czy babć. Mój przepis jest zapożyczony od mojej Rodzicielki i niesamowicie banalny w wykonaniu. Polega na wrzuceniu większości składników razem do gara, chwili mieszania łyżką i po ich zagotowaniu, dosypania mleka w proszku
Grunt to przepis!bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie). (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady(...)Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron
Di gotujejagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się(...)przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny(...)temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym
Tradycyjna Kuchniaprzepisie, za to doskonale pamiętam jej smak ;) Składniki (1-2 osoby): spód: 1 jajko 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych) firmy Kupiec 5 łyżek letniego mleka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na górę: kilkanaście mrożonych brukselek (zależy od naczynia, ja naliczyłam u siebie 16 sztuk) około 50g mozzarelli light 1 jajko 1/4 łyżeczki soli można też dodać(...)ulubione zioła (mi jakoś nic nie pasowało do brukselki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy, a następnie odstawiamy na bok żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do wyłożonego papierem małego naczynia żaroodpornego, tak żeby ciasto nie prześwitywało wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu) w tym czasie gotujemy brukselkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp(...)termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska łyżeczka kakao wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą
Domowy Smak Jedzeniajakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki 30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie(...)miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi
Kuchenne aromatyłyżek kakao 100 ml mleka 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia czekolada gorzka 70% kakao Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy margarynę z kakao,cukrem i mlekiem.Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie(...)mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie już upieczone. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli. dodatkowo: odrobina oleju dodatki słodkie lub wytrawne Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij i połącz z resztą płynnych składników. Jeśli posiadasz(...)robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść maszynkę. Gofry smaż aż będą chrupiące. Wystudź je na kratce (może być ta z piekarnika), wówczas będą cudownie chrupiące. Smacznego
Wielki apetytdelektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie: W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre(...)dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą. Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia
Ciasteczkowy Potwórmiski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę(...)posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź
Roślinna - blog wegańskimąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru mokre 1 szklanka mleka 2 jajka 125 g masła Dodatkowo 2 gruszki 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać(...)masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać z góry gotowe muffinki
pink envelopemożna usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy A jak zrobić muffiny? MUFFINY Z KWIATEM AKACJI 40 g masła 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12% 1 jajko 1 łyżka syropu mniszkowego (przepis tutaj ) albo miodu (np. akacjowego) ok 15 kiści kwiatów robinii akacjowej Tyle kwiatków spokojnie wystarczy Kwiaty odkładamy na kartkę w celu eksmisji skrzydlatych mieszkańców. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę i sól). Mieszamy mokre składniki
les mirabellesmniam ciaatko" w obie rączki i z uśmiechem na ustach się nimi zajada. Po chwili przybiegając po jeszcze jedno. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy z oliwek (niepełna) 3 kropelki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej * przepis powstał w oparciu o przepis(...)Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Słodkie okruszkiwyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci, co jest niezwykle ważne. Składniki: gofry: - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża(...)szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka
dom-agi.plmąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla(...)jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się
Słodkości i nie tylkopieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki ksylitolu bądź inny dowolny słodzik naturalny Na krem: - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować(...)Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :Pproszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy.Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Łyżką nakładamy ciasto
Kulinarna rozmowamiękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy cukier biały, brązowy, waniliowy oraz szczyptę soli - dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z purre z dyni, olejem oraz mlekiem. Do naczynia z suchymi składnikami przekładamy w trzech partiach wymieszane składniki mokre - za każdy(...)razem dokładnie mieszając.Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i do każdej wykładamy ciasto do ok. 1,5-2 cm od brzegu. Wierzch każdego muffinka posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni do tzw. "suchego patyczka" (nie zaglądamy do nich).Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy muffinki w formie na minimum 5 minut, a następnie przekładamy
Słodka Stronamleka 30 g masła/ margaryny 4 łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta(...)proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec w programie “pieczenie”.(Pieczenie w piekarniku -180 stopni,1 godzina
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.Piec ok. 35min w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe(...)części.Poncz: 1/2 szklanki słodkiej herbaty, 2 łyżki soku z limonki. Herbatę zmieszać z sokiem.Krem: 200g masła, 100g margaryny, 800ml mleka, 2 budynie waniliowe, szklanka cukru, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 100g białej czekolady, dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki
Z miłości do słodkościgorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30% przepis na polewę znajdziecie tutaj a biała: wystarczy 1/4 kostki margaryny rozpuścić z 1/2 szklanki cukru, zagotować dodać 3 łyżki mleka w proszku i dokładnie wymieszać przestudzić i wykorzystać. Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i stopionym masłem. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy(...)były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy w plastry. Smacznego! The post Domek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia(...)szklanki oleju1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3 łyżki kakao2 łyżki mąki aromat np. cytrynowyWykonanie:Jajka z cukrami ubić mikserem na gęstą, puszystą masę - ubijam około 10 minut. Miksując, na niższych obrotach, dolewać napój gazowany i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie równe części
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaroku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie mieszamy(...)Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko
Maminek kulinarnyszklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki ziemniaczanej – łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją ilość (trwa to około 10 minut). Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy około(...)mleka odlewamy i wsypujemy do niej mąki. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy te z mąkami i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Ściągamy z gazu i od razu dodajemy do masy całą margarynę. Miksujemy, aż się ona rozpuści i połączy z budyniem. Masę wylewamy na ciasto
Relaxtimeodmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru (lub maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g serka śmietankowego(...)pomarańczy łączymy w jednolitą masę. Łączymy zawartość dwóch misek , mieszając całość tylko łyżką. Przygotowujemy formę do muffinek , wykładamy papierowymi papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżeczkę ciasta , na to łyżeczkę zimnego budyniu i znów wykładamy łyżeczkę ciasta . Staramy się przykryć dokładnie budyń. Wierzch babeczek posypujemy skórką pomarańczową. Pieczemy ok 20 min w 180'C. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem
Malinowa Kawiarenkabiałek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem(...)cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić
Niespełnione zdolności kulinarnePRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy na sztywno pod koniec dosypując cukier. Dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 25minut / 180C, studzimy. MASA KOKOSOWA : W 1,5 szkl mleka rozrabiamy budyń z cukrem, resztę gotujmy z wiórkami kokosowymi mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Do wrzącego dodajemy rozrobiony(...)Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki. Wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkowysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut(...)gorącym mlekiem. Ostudzone mleko wlewamy do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego
kgwjanczewokiwi, winogrono) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gofrów: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli mleko wyjmujemy z lodówki to należy przelać je do kubka, wstawić na gaz i delikatnie podgrzać, aby było letnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, olej rzepakowy i żółtko jajka. Białko wbić do oddzielnego naczynia. Do białek dodać(...)ubitą pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać. Przy pomocy silikonowego pędzelka natłuścić olejem rzepakowym foremki gofrownicy i nagrzać ją do maksymalnej temperatury. Kolejno przy użyciu nabierki nalewać porcję ciasta na foremki gofrownicy i równomiernie rozprowdzić po całej kratce. Zamknąć gofrownicę (ja swojej nie zamykam na zatrzask, dzięki czemu gofry ładnie wyrastają) i piec gofry na złoty kolor przez kilka
Danka PichciPrzepis z bloga Gosi . Składniki: (blaszka/foremka 20cm jest idealna) 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru (brązowego i białego pomieszanych) 2 łyżeczki
Lejdi of the houseprzeważnie masz w domu. Idealne na kolację ale i na imprezę. Polecam! Składniki : * 200g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * łyżeczka suszonej bazylii * łyżeczka suszonego oregano * łyżeczka soli himalajskiej * pół szklanki mleka * pół szklanki oleju * 2 jajka * pomidor * kilka plasterków salami * pół czerwonej papryki * czerwona cebula * 200g sera(...)Przygotowanie : Wszystkie suche składniki wymieszać. Wszystkie mokre składniki wymieszać i wlać do suchych i wymieszać delikatnie. Farsz pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Razem z serem dodać do masy. Ciasto po łyżce przelać do foremek. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno
Magiczne Życie MartyWYMIARY BLACHY : 39cm x 23cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno
Dziś Ja gotujejaja 2 banany 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao szczypta soli 2 łyżki powideł śliwkowych szczypta cynamonu wanilia 1/2 kg śliwek cukier puder do dekoracji Kaszę gotuję w mleku do miękkości. Miksuję płatki na mąkę . W dużym malakserze miksuję ugotowaną kaszę i banany na gładką(...)pastę. Dodaję wszystkie pozostałe składniki prócz śliwek i cukru pudru. Dokładnie mieszam. Formę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ciastem. Wyrównuję powierzchnię a wierzch zapełniam połówkami śliwek. Piekę brownie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem. Chłodzę w lodówce lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajałyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki ciepłej wody Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem(...)możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy. Masa: 700 ml mleka 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 90 g białej czekolad 200 g masła 100 g cukru pudru W połowie szklanki mleka mieszamy cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z pokruszoną białą czekoladą. Na gotujące się
Cynamonowe szczęściewybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku 100 g margaryny Optima Omega 3 2 jajka 1 szkl mleka Dodatkowo: 100 g kiełbasy salami 1/3 kostki fety 3 łyżki kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę(...)pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asimiękkie. 1-2 ciasteczka do kawy czy z kubkiem mleka, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. SKŁADNIKI 100 g masła, 3,5 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki krupczatki, 7 łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE Miękkie masło ucieramy(...)cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor
słodki bratekSKŁADNIKI 1 jajko, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżeczka proszku sody oczyszczonej, ok. 1,5 szklanki mąki tortowej Basia , 3/4 szklanki mleka, 1 duże jabłko, 1/4 łyżeczki cynamonu, cukier puder, olej kokosowy WYKONANIE Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz mleko ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z sodą i odrobiną cynamonu(...)Dodajemy jabłko i mieszamy łyżką. Na patelni rozpuszczamy olej, wykładamy łyżką ciasto na patelnię, smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionymi powidłami lub dżemem
słodki bratekwięc nie musiałam przekupywać duchów ;) Składniki : 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody spożywczej (użyłam proszku do pieczenia, bo nie lubię posmaku sody) 1 szklanka słodkich suszonych porzeczek (ew. rodzynków) (użyłam żurawin) 2 łyżeczki kminku 1,5 szklanki zsiadłego mleka (dodać do mleka 1 łyżeczkę octu) 0,5 szklanki cukru (dałam 2 szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej(...)soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek. Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka. Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii. Nożem naciąć na wierzchu krzyż. Posypać cukrem i solą morską. Piec godzinę, aż zbrązowieje. Sprawdzić wykałaczką. Chleb jest upieczony
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka zmielonych drobno orzechów włoskich -1 budyń śmietankowy 40g Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem dopieczenia formy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy, przecinamy na dwa blaty. DODATKOWO -660 ml śmietany 30% (dwa kubeczki(...)łyżki cukru pudru -2 śmietan fixy POLEWA -0,5 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżka miodu -1 łyżeczka kakao -1 łyżka masła -3 łyżki mleka dodatkowo orzechy do posypania Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali ,mieszamy na gładką masę. Polewą smarujemy blat ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNastępnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przy pomocy łyżki naprzemiennie ciasto kakaowe i ciasto z białek. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-50 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy(...)blaty. składniki na krem kawowy: 500 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki orkiszwej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części mleka dokładnie mieszamy jajko oraz mąki, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 3/4 szkl Składniki na masę
Gotowanie moimi oczamicytryny i pozostawić do ostygnięcia . Do ciepłego mleka , dodać cukier i drożdże i poczekac aż ruszą . W tym czasie, ubić jajka, stopniowo dodawać olej, a na końcu dodać rozczyn z drożdży i wymieszać. Mieszanine podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać przesiane kakao i połączyć.Stopniowo dodawać mąkę 500g zagnieść ciasto bardziej miękkie. Może się zdarzyć, że nie trzeba(...)będzie dodac całą ilość mąki z powodu dodanego proszku kakaowego. W innym naczyniu, stopniowo dodawać pozostałe 500 g mąki i zagnieść ciasto ponownie bardziej miękkie. Każda część ciasta podzielić na 4 części, a potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów
w mojej kuchniWspólnie z synem upiekłam je na Dzień Babci i Dziadka . Składniki: biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Darcia w kuchniProszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa kwiatki dekoracyjne ..... Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek(...)ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy
Camilla w kuchniciasto ta podżerała mi serek który robię sama, zarządała tego serka na kolację, więc przy okazji zrobiłam też film, na którym dokładnie pokazuję jak w prosty sposób można przygotować serek do wszelkiego rodzaju wypieków (sprawdzone) jak i do bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego(...)proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić aż całkowicie wystygnie wystygnie. Po minimum 1 godzinie można już przelać powstałą masę na sitko umieszczone
greenscarfoleju 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche(...)żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny
Banana Smilesdodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie. Z informacji uzyskanej(...)znajomej Egipcjanie do tego placka lubią pić herbatę z mlekiem, często maczając w niej placek. Ciasto najlepiej smakuje w tym samym dniu kiedy jest wilgotne. Smacznego
Kuchenne Wariacjewytrawnie niż słodko, wpadłam na pomysł takich z serem, ale sam byłby nudny. Składniki (przerobiony ten przepis): 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 duże jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka według uznania 150g startego żółtego sera Standardowo mieszamy suche składniki(...)jednej misce, w drugiej mokre. Dodajemy większość sera, a resztą posypiemy muffinki z góry. Niezbyt dokładnie wymieszać. Do przygotowanej blaszki przekładać po sporej łyżce ciasta i posypać z wierzchu serem. Można też dosypać trochę przypraw. Piec przez jakieś 25 min w 200 stopniach. Zostawić do ostygnięcia
W kuchni bez szafekgdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :) Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 10 dag drobno posiekanej czekolady 1 cukier waniliowy 2 jajka roztrzepane około 1 szklanki wiśni mrożonych(...)jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche , do drugiej miski dajemy składniki mokre . Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi , dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem na wierzch układamy wiśnie delikatnie wciskając w ciasto . Po upieczeniu wiśnie maja być widoczne na wierzchu . Pieczemy w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 15 / 20 minut ). Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijako pinacolada :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : świeży ananas (ostatecznie może być z puszki, ale to już nie to samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe Płatki, wiórki i otręby zmielić(...)kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 0,5 szkl mleka mieszamy(...)proszkiem budyniowy, resztę gotujemy. Do gotującego się dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki krem, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do przestudzonego, ale cały czas ciepłego dodajemy nutellę i bardzo drobno posiekane, podprażone na suche patelni orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem czekoladowym z rękawa cukierniczego albo szprycy. Pycha
Ostra na SłodkoŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę
Niezły Młynekupieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.składniki:125 g miękkiego masła lub margaryny100 g cukru250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 duże dojrzałe banany6 łyżek mleka2 jajka1 łyżeczka proszku(...)pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce(...)blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C. Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec ok 40 min w 180st. C.Smacznego
charlotte gotujeżółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec(...)rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja Smakumasy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy razem dodajemy żółtka. Następnie do mąki dodajemy powoli(...)białka. Mieszamy... Pieczemy około 25- 30 min w tem 180-190 st. Masa: 700 ml mleka 200 gram wiórek kokosowych+ posypka kostka masła 2 budynie: waniliowy lub śmietankowy bezglutenowy2 łyżki cukru 3 łyżki płatków z migdałów Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałą część gotujemy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz 2 łyżki migdałów. I mieszamy, żeby wiórki się
NaKońcuJęzykastopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo(...)przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte
Z miłości do słodkościmasła - pół szklanki cukru- 250g jogurtu naturalnego- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki cukru waniliowego- sok z połówki cytryny- skórka otarta z połówki cytryny- szczypta soli- 2 duże jajka ( 3 mniejsze ) -cztery łyżki stołowe mleka 1. Rozdzielamy składniki na dwie miski (,,suche '' i ,,mokre'') . Jajka ,jogurt , mleko , sok z cytryny mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę . Dodajemy suche składniki(...)mieszamy aż wszystko się połączy ( nie wolno zbyt długo mieszać , gdyż ciasto będzie zbite ) 2. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez
ciemna strona patelninadaję się również gotowa przyprawa do pierników. Korzenne babeczki z kruszonką.Składniki na 16 babeczek:1/2 kostki margaryny/ masła;2 szkl. mąki;1/2 szkl. cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 szkl. mleka;1 jajko;po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika;2 - 3 łyżeczki kakao;Kruszonka:200 g mąki;100 g masła(...)cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce
Miksturownikpieczenia. Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st(...)suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować
Z miłości do słodkości