obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie(...)perełki5 łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesączem i wykorzystujemy jako poranny dodatek do herbaty ,mleka lub ciepłej wody. Bardzo korzystne jest dodanie 1 łyżeczki do kawy. Kruche ciasteczka imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka
Kulinarny karnet ChristopheraCzęsto zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie. Ciasto makowe: 25dag maku 3 jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój(...)cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 3 łyżeczki żelatyny puszka ananasów czekolada mleczna kilka łyżek mleka Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściePrzygotowanie: Mąki , proszek i sodkę zmieszać Masło utrzeć z cukrem i miodem Dodać jajka , a potem stopniowo mąkę Uzyskaną masę podzielić na 3 części i upiec kolejno w prostokatnej średniej wielkości blaszce Pieczemy około 15 min. w temp. 170 stopni C Składniki na krem: 2 śmietankowe budynie - takie na 750 ml mleka ( bez cukru) 1 l. mleka 1/2 szklanki cukru(...)około 500 ml mleka rozmieszać dobrze budyń Pozostałe 500 ml mleka wlać do garnuszka, posłodzić i gdy zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie-gotować mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było
Proste PotrawyŚwiąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja ( klik ), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który(...)Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli skórka starta z 1 pomarańczy 200 g tłustego mleka 115 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik nagrzać
Słodkie inspiracjesię dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem(...)lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy
Mia Cucina SofietaMIODOWE- masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto- ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec(...)następnymi pięcioma blatami- upieczone i ostudzone blaty miodowe położyć na sobie i zafoliować na jakiś czas (można zostawić tak na noc)KREM BUDYNIOWY- szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i rozbełtane żółtka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do gotującego się mleka wlać budyń, gotować przez jakiś czas do zgęstnienia, cały czas mieszając- gotowy budyń zdjąć
Smakołyki Berenikigryczanej -40g gorzkiego kakao -szklanka puree z pieczonego buraka (2 średnie buraki surowe) -½ - ¾ szkl. ksylitolu -¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka(...)mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec
Candy Pandaskakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, miazga kakaowa, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt wanilii. Masa kakaowa min. 36%. Deserowa – miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitole, całe orzechy laskowe 20%, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt wanilii. Masa kakaowa min. 68%. Biała – tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitole, mleko odtłuszczone(...)mleka w proszku i serwatki, taki trochę smak kwaśnego mleka. Nie wiemy dlaczego ale już wcześniej jadłyśmy tę tabliczkę i nie odnotowałyśmy takiego posmaku. Dajcie znać czy macie takie same odczucia. Biała zdecydowanie najsłodsza ale nadal nie jest to słodycz „gryząca” w gardło jak przy niektórych białych czekoladach. Co ciekawe tutaj mamy przyjemny śmietankowy smak bez nuty kwaśnego mleka
Candy Pandasopcjonalnie) Wykonanie: Mleko, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i siemię lniane mieszamy w naczyniu. Odstawiamy na około 5 minut. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę, matchę, sodę i proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników razem z mokrymi. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy
Lamarida.plmiski wlewamy mleko i wsypujemy krem w proszku. Miksujemy aż krem zrobi się sztywny i wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Przekładamy ubitą śmietankę na ciastka i wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietankę. Ciasto wstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnełączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną (samo dno) papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń
Domowy Smak Jedzeniadoskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie
Smakołyki Asi