oleju kokosowego Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Dodatkowo: 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle(...)zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Formę pokryj papierem do pieczenia, następnie wysyp gotowy spód i równomiernie pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol lub erytrytol oraz nasiona chia. Gotuj powoli na małym ogniu. Gdy mleko zgęstnieje, rozpuszczamy agar w niewielkiej
Food Squareciepłej wodyziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowabiszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy(...)masę serową cały czas mieszając.Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy
Słodka StronaCiasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru(...)mąki * Kisiel cytrynowy * 6 łyżek wody * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem delikatnie mieszamy z resztą składników. Pieczemy do ,,suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na pół. Na zdjęciu biszkopt był pieczony z 3 jaj i dlatego był niski. Masa * 2 czerstwe bułki kajzerki(małe) * 2 szklanki mleka * 0,5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka margaryny
sierotka maRysia w kuchnisię silić na jakąkolwiek skromność ;). Podziwiajcie i na najbliższą okazję też sobie taki zróbcie ;) Składniki: 1 i 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 świeżych daktyli izraelskich 250 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody duże grono ciemnych winogron rodzynkowych(...)łyżkaka octu winnego 1 łyzeczka BG proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt - jajka dokładnie ucieramy z cukrem za pomocą robota (na możliwe jak najgęstszą masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja
Quinoa Raz!łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml) duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka) Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C). Blachę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą. Wiśnie odcedzić z kompotu(...)rozpuszczenia cukru. Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć
Maślane ciasteczkoCiasto jak zwykle - banalne, szybkie, pyszne, do zrobienia w formie okrągłej lub babeczek, jak kto woli. Znalezione kiedyś na puszce ale oczywiście zmodyfikowane, bo w oryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej(...)mieszamy już niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Składniki suche czyli: - 2 szklanki mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 szklanki kakao, - 0,5 szklanki cukru. Składniki mokre: - 2 małe, dojrzałe banany rozgniecione widelcem, - 3/4 szklanki oleju, - 1 szklanka mleka roślinnego. Teraz wlewamy mokre do suchych, mieszamy i do całości dorzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę - 1 tabliczkę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Masa: 2 budynie o smaku malinowym 1 litr mleka 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem(...)napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy 1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy ją na budyń. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęściepolewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem(...)się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g sera waniliowego w wiaderku 200g masła 3 szt. żółtka 2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów Ciemne kakao+ cukier puder do posypania/dekoracji U mnie tortownica 26cm(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} oraz mleko w proszku razem zmiksować na gładką masę. Do przygotowanej masy wlać przestudzoną żelatynę. Aby uniknąć zważenia się masy najlepiej ją zahartować. To znaczy do filiżanki z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną dodaję
W garach u Gosilanguage:EN-US;} Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg Ciasto kakaowe (spód ) 150 g mąki, -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka gorzkiego kakao, - 50 g masła, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 łyżeczka cukru waniliowego, - 1 jajko, - 1 łyżka śmietany(...)kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego - 350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2% Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kubki smakumleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam
Waniliowe Improwizacjełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 banany szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrami. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko oraz śmietanę, mieszamy. Wlewamy do mąki, mieszamy. Banany kroimy w kostkę, możemy również rozgnieść widelcem, dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy porcje ciasta
Z Majeczką w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: w misce mieszam żółtka z cukrem dodaję mleko, ekstrat waniliowy i olej/masło i ponownie dokładnie mieszam z białek ubijam pianę i dodaję do mokrych składników w drugiej misce łączę ze sobą wszystkie suche składniki do suchych składników dodaję mokre i dokładnie mieszam ostawiam na 15-20 min aby ciasto ze sobą
Gotowanie z pasjąmąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięmąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. W oddzielnym naczyniu mieszamy dyniowy mus z jajkami. Następnie dodajemy masło i mleko. Mieszamy. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy mokre i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy
Moja Mama Gotuje