Przepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek. Składniki: 310
IMPRESJA SMAKUBabki to ciasta, które darzę wielkim sentymentem. Piekła je moja Babcia, piecze je moja Mama, piekę i ja. Ucierane, zaparzane, puszyste, pachnące aromatem migdałów… i nie tylko. Jeszcze lekko ciepły kawałek babki z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy też jogurtu. Tylko zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka(...)czas ubijając, dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cienką strużką wlewamy olej z esencją pomarańczową. Po połączeniu składników dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz suszone wiśnie lekko oprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka
mojewypiekiinietylkoCiasto kajmakowo-kremowe z nutą pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka. KREM KAJMAKOWY puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej(krówkowej) 250 g masła Puszkę mleka skondensowanego wkładamy pionowo do garnka zalewamy wodą(cała puszka musi być przykryta wodą przez cały
Anielskie wypieki=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotujepudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu barwniki spożywcze w proszku: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy krem: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 1 paczka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny dodatkowo: mocna herbata z cytryną powidła 300 g cukierków m&m`s wafelki kit kat (najlepiej cienkie) wstążka Wykonanie(...)być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Do każdej części dodać odpowiedni barwnik. Ciasto wylać do formy, piec do momentu aż brzeg ciasta odejdzie od brzegów formy ok. 15 - 20 minut. Blaty ostudzić Przygotować masę: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej
Mama GotujePrzyznam się, że uwielbiam serniki, ale te bardziej klasyczne. Dzisiaj zapraszam na taki sernik tradycyjny bez spodu. Nie chciało mi się dodatkowo zagniatać ciasta i podpiekać spodu. Wszak ja ostatnio leniuszkiem jestem, a może nie mam już tyle czasu. Sernik tradycyjny z tego przepisu jest w smaku bardzo serowy, kremowy, ale nie tak zbity i nie tak mulisty jak sernik(...)drodzy Państwo. Niestety, tani ser wiaderkowy z Biedry, nie jest tu najlepszym rozwiązaniem. Te sery wiaderkowe mają to do siebie, że są wodniste. O składzie z mlekiem w proszku już nie wspomnę. Dlatego warto poszukać i kupić naprawdę dobry ser. Moim ostatnim odkryciem jest nabiał z Bielunia. Rewelacyjny ser mielony w wiaderku, śmietana i jogurt też wiaderkowe. Do tego
Mieszam w Garnkuwszystkie muffiny tak i te przygotowuje się bardzo szybko i prosto. składniki: suche: 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka kardamonu mielonego mokre: 2 jajka 120 g cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ponadto: masło orzechowe dżem z czarnej porzeczki nutella Jajka roztrzepać z dodatkiem cukru, dodać pozostałe "mokre" składniki(...)ciężkie. Nalać mniej więcej 1/3 wysokości muffinkowych foremek (jeśli używamy metalowych powinniśmy wyłożyć je papierowymi papilotkami), następnie wyłożyć po odrobinie masła orzechowego i dżemu lub nutelli. Nałożyć resztę ciasta tak, by sięgało 3/4 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do tzw suchego patyczka
6niebotruskawki... Co tu się mogło nie udać...? Torcik dla wędkarza Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto czekoladowe: 1 jajko 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 25 g masła 15 g kakao 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g czekolady (60%) 2 listki żelatyny mus truskawkowy(...)zimnej wodzie. Wodę, cukier, glukozę i mleko skondensowane zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Na końcu dodać barwnik, wymieszać, tworząc biało niebieskie smugi. Gdy polewa ostygnie do 35 st. C. polać zamrożone ciasto. Marcepan rozwałkować, wyciąć pasek o szerokości nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleko. Wsypać kawę (fot.1) . Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić. Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą. Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem(...)fot.2) . Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3) . Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4) . Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół). Źródło
Świat Ciastaprostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem(...)cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch
Cynamonowe szczęściesiebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło dla łagodnie miętowego, aksamitnego kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After Eight! Składniki na 12 sztuk: 275 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej(...)limonki; jeśli krem jest zbyt zwarty, rozrzedzamy odrobiną mleka. Wstawiamy szczelnie przykryty do lodówki. 2. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę muffinkową smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy krótko, żeby się połączyły. Wykładamy ciasto do papilotków, pieczemy 30 minut. 3. Wyciągamy blaszkę
Kuchnia Prezydentowejtabliczki czekolady szczypta soli szczypta cukru 2 szczypty proszku do pieczenia Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego
U Fiolkiidealnym dodatkiem do niedzielnej kawy. A co najważnijesze, ciasto jest mega proste i nie wymaga żadnych (no może poza łyżką) sprzętów kuchennych do pomocy :) Tylko chwilę wolnego (całe 5 minut) na wymieszanie, potem można już tylko czekać aż wyjdzie z piekarnika. Składniki: 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki oleju 2 jaja szklanka mąki 4 łyżki(...)kakao łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ulubione bakalie Przygotowanie: banany dobrze rozgnieść widelcem na paćkę mokre składniki wymieszać razem w drugiej misce wymieszać suche składniki do suche masy dodać mokrą z bananami i pomieszać dodać bakalie i delikatnie zamieszać przełożyć do keksówki piec ok 40 - 50 min do suchego patyczka Smacznego
Gotowanie z pasjąmąki gryczanej 3 łyżki miodu 2 łyżki proszku do pieczenia 180 ml mleka 2 jajka 2 gruszki Olej do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Gruszkę obieram i trę na tarcę o grubych oczkach. Do kubka blendera albo miseczki wlewam mleko.Dodaję mąkę, jajka, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam tak by nie bylo grudek. Dodaję tartą gruszkę(...)Mieszam ze sobą. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano. Podaję ciepłe posypane cukrem pudrem
Gotowanie Patkibiałek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Po bakalie i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl(...)Masa: - 6 żółtek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 6 łyżek cukru - 25 dag masła 1. Połowę mleka zagotować z cukrem, w drugiej połowie mleka połączyć żółtka i oba rodzaje mąki, wlać do gotującego się mleka, gotowy budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem i zmiksować. Polewa kakaowa
Apetyczna babeczka