ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:535/767)

Puszyste racuszki przełożone dżemem 237

dżem ananas z marakują Stovit Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy

Słodkie okruszki
Sernik Rosa 248

powierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-) SERNIK ROSA- SKŁADNIKI: SKŁADNIKI- CIASTO: - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA(...)twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka (3 pełne szklanki) - 1/2 szklanki oleju - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) - 100g cukru pudru - szczypta soli WYKONANIE: 1. Ser zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko

Aromatyczne Podróże
CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI 149

ół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre(...)składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek.  Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Piernik staropolski 132

masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy do piernka, ale podobno to barbarzyństwo. Podaję(...)więc przepis Asi na  Domową przyprawę do piernika Składniki na 1 kg mąki: • 1 łyżka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego • szczypta soli • suszona  skórka z 1 cytryny • suszona skórka

To co kocham
kruche babeczki z owocami i kremem :-) 132

tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka  -szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko.  Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy(...)foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy,  podane składniki miksujemy na  gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
OWSIANE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE 171

Składniki na 4 porcje: 20 łyżek płatków owsianych (ok. 200 g) 2 jajka M (ok. 110 g w skorupce) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru/miodu lub dowolny słodzik ekstrakt z wanilii opcjonalnie olej do smażenia (najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy) Sugerowane dodatki(...)jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem

Vroblewska-fitlife
Torcik z malinami i musem z białej czekolady 250

momentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach około 10-15 minut(...)suchego patyczka". Mus z białej czekolady: laska wanilii (ziarenka) 200 g białej czekolady (wersja słodsza 300 g) 180 ml mleka 2% 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę daje do małego rondelka i zalewam odrobiną wody (tak żeby ją przykryła). Zostawiam na chwilę, żeby napęczniała. Stawiam na palniku i rozgrzewam, do momentu, aż całkowicie się rozpuści

kruche babeczki
Ciasteczka owsiane z kokosem 197

płatków owsianych błyskawicznych 20 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru brązowego 100 g roztopionego masła 1 jajko 4 łyżki mleka Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, 4 łyżki mleka i jajko. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą(...)wkładamy na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady 114

Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych(...)Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi) 177

serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa(...)gustu):       60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka 1-2 łyżeczki masła  Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę

Di gotuje
Bezglutenowe wegańskie racuchy 117

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)odbiegają od tych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką

Smakuje zdrowo
Blok kryzysowy - przysmak PRL-u 275

Ciasta na niedzielę wracaliśmy wspomnieniami właśnie do epoki PRL-u i przygotowywaliśmy blok czekoladowy lub czekoladę . Każdy korzystał tu z własnego przepisu z zeszytów kulinarnych naszych mam czy babć. Mój przepis jest zapożyczony od mojej Rodzicielki i niesamowicie banalny w wykonaniu. Polega na wrzuceniu większości składników razem do gara, chwili mieszania łyżką i po ich zagotowaniu, dosypania mleka w proszku

Grunt to przepis!
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 183

bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie).     (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady(...)Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 117

jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się(...)przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką 176

mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny(...)temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania