szkl. mleka -garść ulubionych ziół -1/2 łyżeczki soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -ok 4-5 łyżek oleju (ja użyłam tego z tuńczyka) -puszka tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek firmy Callipo) -kostka twarogu Przygotowanie Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki. Suche składniki ciasta (łącznie
Zielona Kuchniaproszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno, a boków blaszki nie smarować. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa 1 l mleka
O kuchni z uczuciemproszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy jajka, z mlekiem i olejem. Następnie do mokrych składników dodajemy suche, krótko mieszamy i dodajemy nasz syrop z pomarańczy w syropie. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy do 1/2 wysokości, następnie dodajemy po łyżeczce truskawek z migdałami i uzupełniamy po około łyżce ciasta (na wierzch
Słodkie okruszkimleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy., dodaję startą na tarce czekoladę gorzką. Łączę dalej mikserem. Do pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam jedną łyżkę ciasta, układam
wesoła kuchniaproszku do pieczenia 50ml mleka 200g dżemu żurawinowego garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Białka ubij z cukrem. Ugotowaną fasolę, bądź fasolę z puszki (ja użyłam z puszki) zmiksuj blenderem. Dodaj mleko, żółtka, cynamon, gałkę muszkatołową i jeszcze raz zmiksuj. Wymieszaj szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie
wysmienityłyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka do dekoracji biała polewa czekoladowa Helio skórka pomarańczowa Helio Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć
Monia miesza i gotujeciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który się samemu zmieli. Jednak są też dobre serki w wiadrze, jednak nim go kupimy, pierw zerknijmy na skład. Jeśli na pierwszym miejscu jest mleko w proszku, albo
Dieta moja pasjaMoja córka powiedziałą, że są idealne dla Mikołaja, gdy przyjdzie zabrać list. Nie zapomnijcie o szklance mleka! Składniki na 28 sztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 1 paczka płatków czekoladowych(...)skórki pomarańczowej Wykonanie: • Połączyć suche składniki. • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. • Podzielić na 2 części. Do jednej dodać płatki i skórkę i zgnieść razem. • Zrolować obie części ciasta, położyć jedna na drugiej i skręcić razem jak sznurek. • Wałek ciasta zawinąć
To co kochamproszkiem do pieczenia, odstawić. Całe jajka wbić do miski, ubić trzepaczką lub mikserem, dodać mleko, krótko ubijać. Dodać przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz stopione, letnie masło. Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe
Z miłości do słodkościpyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka! To co, robimy?! Zapraszam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier(...)szkl * cukier waniliowy – 2 łyżeczki * kakao- 3 łyżki * mleko – 3/4 szkl * duże jajko – 1 szt * olej – 1/4 szkl * czereśnie – ok. 100 – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i kakao, dodajemy mleko, jajko oraz olej – dokładnie mieszamy. Wrzucamy wydrylowane czereśnie ,mieszamy, wylewamy do keksów ( ok. 25 cm ) i wkładamy
Ostra na SłodkoPlacuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę. Placuszki karmelowe z sosem waniliowym Składniki: - 50 g czekolady karmelowej - 2 jajka
Kulinarne życieproszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10-12 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół). Smaczne, aromatyczne, wspaniale smakują z ciepłym mlekiem
Wielopokoleniowoproszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10-12 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół). Smaczne, aromatyczne, wspaniale smakują z ciepłym mlekiem
WielopokoleniowoBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki
Bajeczna Kuchniaproszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy) 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia 1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie. 2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta
Kto ugości moich gości?pokroić w drobną kostkę - 1 szklanka) Wykonanie Krok 1 . Do miski wbić żółtka (białka do osobnej) wsypać proszek do pieczenia i oliwę . Zmiksować na jednolitą masę Krok 2 . Następnie po trochu dodawać mleko i miksować ,aż do wylania całego mleka. Krok 3 . Po trochu dodawać mąkę i miksować . Jeśli mąka będzie bardzo gęsta dodać trochę wody gazowanej.Ciasto(...)naleśnikowe musi być gęste i jednolite. Krok 4 . Ubić na pianę białka i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą w ciasto . Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody. Krok 5 . Smażyć naleśniki do uzyskania lekko brązowego koloru. Krok 6 . Ser wyłożyć do miski i dodać resztę składników ,brzoskwinie pokroić w drobną kostkę ,dobrze wymieszac. Krok 7 . Nakładać farsz
Eli Gotowanieproszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy natłuszczonymi
Kuchnia w czekoladzieJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa Fiestamąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę trzemy w rękach na pył), cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem. Sypkie składniki mieszamy z czekoladą i skórką pomarańczy. Masę jajeczną dolewamy do produktów sypkich i mieszamy drewnianą łyżką delikatnie kilka razy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej kładziemy po 2 czubate łyżki ciasta. Pieczemy
Pobite gary Barbaryfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady z 70% zawartością kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem(...)stewii oraz niewielkiej ilości wody, aby otrzymać półpłynna konsystencję. 2) Około 200g twarogu, który najpierw blendujemy, następnie dodajemy kilka łyżek mleka [ w zależności od gęstości sera], 2 płaskie łyżki stewii, ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Wykonanie: Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!proszku jajko żółtko białko do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli cukier perlisty Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( w zimie używam do tego celu rozgrzanej mikrofalówki). Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,esencją waniliową,przestudzonym masłem,jajkami,mlekiem i olejem.Dodać drożdże i dokładnie wyrobić.Ciasto zostawić
Wielki apetytprzygotowany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki . Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji(...)waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Wierzch: 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło
Kulinarne przygody Gatitykompotu/rozmrożone) 1. Masło rozpuścić i ostudzić. 2. Do miski dodać suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą wymieszać. 3. Następnie dodać 2 jajka, jogurt, mleko i roztopione masło. 4. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć. 5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć(...)formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć truskawki. 7. Przygotowane muffinki piec około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już suche. 8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćdeser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku
Powiedz dietom nieproszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy
Ciastkozercyznaczą często więcej, niż udana rozmowa " Składniki : (ok.24 muffiny) 4szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju + 2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru(...)cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się kleiło do patyczka, piec
Garnkowe fanaberiełyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 saszetka stewi waniliowej - 50 ml mleka Moje dodatki: - serek kakaowy - 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 słodzik + 1 płaska łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy
Zdrowie na języku :Pprzyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)70 g mielonych orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu waniliowego4 jajka (w temp. pokojowej)50 g czekolady150 g masła150 g cukrułyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki ciepłego mleka100 g mlecznej czekoladygarść płatków(...)migdałowychSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościsposób ciasto nie będzie się do niej kleiło.Do środka bułeczek nałóż po 1-2 kopiastych łyżek nadzienia, ułóż po 2 mrożone truskawki i posyp obficie kruszonką.Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut na złoty kolor.NADZIENIE:Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki mleka wraz(...)cukrem.W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.*Jeśli dodajesz mascarpone to zmiksuj go lub dobrze wymieszaj z budyniem, gdy ten ostygnie. Możesz jeszcze dosłodzić całość do smaku.KRUSZONKA:Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miseczki
Słodko-Słony Świat Ilonyzaczęłam żałować , że nie nasmażyłam podwójnej porcji! Do tego barszczyk czerwony … SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka– mleko – 200 ml– woda gazowana – 100 ml– jajko – 1 szt– olej – 2 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – szczyptaFARSZ:- jajka – 4 szt– pieczarki(...)gsól , pieprz – 1 szczyptaDodatkowo:- bułka tarta – 100 g– jajko – 1 szt– olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Jajka gotujemy na twardo.Trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania
Ostra na Słodkoowoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop(...)malinowy – 1/4 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej
Ostra na Słodkoproszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany kremówki (36%)1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania śmietan fixŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix. Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego
Salonik smakówDudnienie muzyki roznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może.Ekspresowo
W kuchni Karmel-itkiproszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć
Apetyczna babeczkaŁom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w
Apetyczna babeczkasiemienia lnianego (ziarenka) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Roztapiamy masło i zostawiamy aby ostygło. 2. Odsączamy fasolę z zalewy, dodajemy do niej jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sól, pieprz i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy. 4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej(...)trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym. 4. Wkładamy do piekarnika Pieczenie: Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni. Czas pieczenia - 35 min Forma: wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu 20 cm Uwagi: Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. Nie jemy ciepłego
Malowane smakiemmleka skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław sól Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto
Moje domowe kucharzeniecukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty do wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru(...)wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało
Monia miesza i gotujekoniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka i ostrożnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru pudru Gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu(...)smarujemy ostudzony biszkopt. Śliwki w czekoladzie: ok 2 szklanek śliwek z nalewki 1 czekolada gorzka 1/2 czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło. Zamiast śliwek
Cynamonowe szczęścieznowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna(...)bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac na kremie.Na kazdym biszkopcie ulozyc po 1 wisnience
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić(...)masy makowej, dlatego porcję powyżej należy podwoić,chyba,że wolicie mniej warstwy makowej. Spód z kruchego ciasta 80 g zimnego masła 160 g mąki pszennej 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo pierniki w czekoladzie Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy
Z Kuchni Do Kuchniciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka
Smakołyki Asispędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :) Składniki - 5 jajek(...)szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych porzeczek Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga
Świat Smakuproszek do pieczenia i miksując dodawać po jednym jajku. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Składniki na krem: 500 ml mleka
Agusiowe smakołykiproszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia. Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę
Wanilia i Kardamonmleka (po 370 g), 200 g jogurtu naturalnego, 120 g śmietany, 2 jajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), cukier p uder do posypania. Przygotowanie: Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie
JejKuchniałyżeczek masy krówkowej (kajmakowej) kolorowe papilotki – polecam od PapilArt cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre(...)Całość mieszamy do połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki). Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki
Słodkie okruszkiowoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)sody 150g cukru 250g dżemu truskawkowego szczypta soli 1 szklanka mleka 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Do suchych składników dodać
Amatorka kuchennaproszku do pieczenia 2 jajka 100 g roztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy
Smakowity Blog Kulinarnyduża 5 jaj 200 g ksylitolu Pol Kłos cukier waniliowy 30 g 200 g masła 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada 300 g mleko 3 łyżki Wykonanie : Najpierw sparzmy skórkę z pomarańczy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce, wyciskamy sok z pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy(...)cukier waniliowy nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad a rozpuszczona z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy gwiazdkami
Różowa kuchniamleko w proszku było, takie niebieskie, najlepsze, kakao można było wystać w kolejce, cukier na kartki a jedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę
Moje Małe Czarowanieproszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, dodaj sól, wymieszaj. Masło lub margarynę utrzyj na puszystą masę , dodaj cukier, cukier waniliowy dalej ucieraj jeszcze chwilę. Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej
Przepisy i porady kulinarnebiałości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny(...)Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia
Kuchnia w czekoladzieciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru(...)proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło]. Z arbuza usunąć
Moje domowe kucharzeniemleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się(...)gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek. Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej to wyskrobcie ziarenka
ladykitchenproszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Wyciskamy sok z pomarańczy. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, można ułożyć je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto
Ciastkozercyproszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy
Ciastkozercymleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto
Ciasteczkowy Potwórproszkiem do pieczenia, i łyżką kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do miski z mąką, dodać olej i mikserem wymieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto
pink envelopeproszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka
Na słodko lub wytrawnieDzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś ni
Magiczna kuchnia Dariiłyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć
Kto ugości moich gości?Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek(...)cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaMasa kakaowa:1 i 1/2 szklanki mlekaczubata łyżka kakao4 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaDodatkowo:wiórki kokosowe do posypania Wykonanie:Masa białaMleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać, aby nie było
Moje pyszne gotowanieproszku, rozpuszczone w mleku drożdze, Tang Zhong i mleko z solą. Masło i ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie
Grahamka, weka i kajzerkałyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć
Kto ugości moich gości?warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad.Chrupiące i mega sycące!Polecam! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka- mleko – 200 ml- woda gazowana – 100 ml- jajko – 1 szt- olej – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- soczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta(...)cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Papryki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Składniki na masę krówkową : 200 g śmietany kremówki 4 łyżki masła 20 dag cukru trzcinowego Te składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta
Proste Potrawy