jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie
Wielki apetytmąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru
Domowy Smak Jedzeniamąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru
Domowy Smak Jedzeniajabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek olej do natłuszczenia formy Nagrzej piekarnik do 180°C-190°C. W misce wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem
Qlinarnie i Qlinarnieółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia zaczną pęcznieć więc trzeba sprawdzić gę stość masy i ewentualnie dodać mleka lub wody . Do masy dodać(...)ubite białka i delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć
SzczyptaSmaQbiałek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru
Made By Mom And Sonsodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż Krem budyniowy: - 3/4 l mleka - 2 budynie śmietankowe
dom-agi.plmieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubijamy cukier i masło na jasną i puszystą masę. Dodajemy jednocześnie jajko i białko, cały czas ubijając masę następnie dodajemy wanilię. Stopniowo dodajemy mąkę (w 3 porcjach) na przemian z mlekiem (w 2 porcjach), miksując aż wszystkie składniki się połączą. UWAGA! Ciasta nie można
Kolejny blog o gotowaniumąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 110 g cukru Szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 250 ml mleka 5 łyżek oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre, w drugim naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche a następnie wszystko razem połączyć i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie
Na słodko lub wytrawniekefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 puszki ananasów 1 duże jabłko 1 łyżka cukru szczypta soli olej 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli oraz kardamon z cynamonem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ananasy i jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Smażymy
Zofianaskładnikimokre* 2 jajka* 125 ml mleka* 1/3 szklanki olejusuche* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki kakao* 1 łyżeczka sody oczyszczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki cukrumasa serowa* 150 g sera białego * 2 łyżki śmietany* 3 łyżki cukru* 1 łyżka budyniu wiśniowegoSposób wykonaniamasa serowaWszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko.ciastoW jednym naczyniu zmieszać(...)składniki suche, a w drugim składniki mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia.Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej po łyżce ciasta, następnie włożyć po łyżce masy serowej, następnie znowu po łyżce ciasta.Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Mix smakudrożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić
Apetyczna babeczkałączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia i sól.Przesiewamy.Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści a masło stanie puszyste.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dokładnie ucieramy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche - szybko mieszamy.Na koniec wlewamy mleko i dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz pokrojoną w kawałeczki czekoladę.Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki
kolorowotorcikowoMąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki połączyłam jaja, mleko i olej. Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek
W kuchni Karmel-itki