różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno(...)waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 szklanki śmietany kremówki0,5 szklanki mleka0,5 szklanki oleju1 jajkoSkładniki na krem:250 g serka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno
CiastkozercyZapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)przyprawa do piernika1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)Wkładka(...)Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.3. Z mleka, cukru
Kuchnia domowa AniMurzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, tak z 2-3 łyżki , a następnie czekam, aż dodane składniki wmieszają się w masę – ok. 10 sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym
Moja Delicjacukier waniliowy miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy Gdy budyń jest zimny masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz(...)trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki. Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z miski lekko podważając boki nożem. Kroimy na dwa spody. Tak samo postępujemy drugi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuproszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części. MASA: większość mleka zagotować, w mniejszej wymieszać wszystkie składniki prócz cukru i margaryny. Wymieszane składniki z mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać(...)zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję Testujędrewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady: 300 g białej czekolady 180 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego 220 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki żelatyny(...)Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na gazie, do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać, ale nie zagotować, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia
kulinarnyswiatdomimargaryny Optima Omega 3 ● 175 g cukru ● 40 g cukru pudru ● 175 g mąki pszennej ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 3 jajka ● starta skórka z jednej cytryny (najlepiej organicznej) ● sok z 2 cytryn ● 2 łyżki mleka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Do misy miksera wrzuć margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę, sok wyciśnięty(...)odstaw na bok sok z jednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu. Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1
Gospodyni MiejskaDzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn(...)Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy
Smaki Ewymielonek kawy ziarnistej- może tez być rozpuszczalna/nawet można pominą jeżeli nie lubicie kawowych ciast. 150 g bezików (czyli dokładnie tyle ile wychodzi z powyższego przepisu) Przygotowanie kajmaku: Na dużą, głęboką patelnie przelej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu gotuj, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, czyli mleko się zredukuje. Zajmie to około 30 minut, ale po 15 już pilnuj(...)pszennej 800 ml mleka sojowego 50 ml octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesiej nawet 2 razy do dużej miski. Dodaj zakwaszone mleko, wymieszaj dokładnie, przełóż
greenscarfproszku do pieczenia szczypta soli Spód: 100-120 g herbatników 0,25 kostki (50 g) masła 1 łyżeczka kakao Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej 3 łyżki mleka Dodatkowo: ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyc do formy wysmarowanej masłem (można(...)nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Wystudzony sernik udekorować polewą i cukierkami Schoko
Fitsweet.mecukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja 1 cytryna Krem limoncello 4 żółtka 40 ml limoncello 450 ml mleka 100 g cukru 35 g m ą ki pszennej **** INGREDIENTI Torta al limone 200 g di farina 160 g di burro 100 g di zucchero 16 g di lievito vanigliato(...)rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony
La grande e la piccola cuocaproszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam(...)bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce
Kuchnia po mojemusyrop glukozowy, mleko w proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.com