Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu(...)piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 1 dojrzały banan 2 małe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Banana
Izabelawkuchnioprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI duże jabłko 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru olej do smażenia WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.Jabłko ścieramy na tarce(...)grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto i formujemy placuszki.Smażymy z obu stron na brązowy kolor.Usmażone placuszki wykładamy na talerz i ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu -posypujemy cukrem pudrem lub według uznania. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszajajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Na suchej patelni rozmrozić szpinak, do momentu odparowania wody (uważać żeby się przypalił). 2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem(...)szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie
Podwójnaporcjaszklanki kwaśnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki cukier puder do posypania placuszków Kwaśne mleko zmiksować na jednolitą masę z jajkami oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować,aż masa zrobi się puszysta. Truskawki umyć,osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka(...)plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam). Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną nałożyć na nie po kilka plasterków truskawek. Przy pomocy łopatki odwrócić
Niespełnione zdolności kulinarneciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temp 170st C (smalec z ½ szklanki oleju). Do każdego smażenia wrzucamy kilka kawałków obranego ziemniaka (zapobiega przypalaniu pączków). Smażymy po kilka minut z obu stron i odsączamy na papierowym ręczniku. 2. Krem: Mleko podgrzewamy(...)cukrem. Adwokat łączymy z budyniem w proszku i wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy pokrywając wierzch folią spożywczą tuż przy kremie (co zapobiegnie wysychaniu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 100ml mleka. 2/3 gotowej, płynnej czekolady dodajemy do kremu i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Przekładamy do worka cukierniczego i od góry nadziewamy nasze pączki. Pozostałą czekoladą
Kuchnia w czekoladzietrzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej(...)szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg miksuję
Mango Papajaszkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty imbiru szczypta soli 125g serka homogenizowanego (naturalny) sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 0,5 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1 jajko płatki migdałów ale-raj Przygotowanie: Sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i z połówki(...)wycisnąć sok. W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Papilotki rozłożyć w formie do pieczenia muffinek, napełnić ciastem do 3/4 wysokości i z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut. Do suchego patyczka. Przepis z Miłość
Ala piecze i gotujepieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki MOKRE: jajka 3 sztuki "M", mleko 200 ml, olej rzepakowy 150 ml DODATKI: masa krówkowa 1 puszka, śmietana 30% 150 ml, cukier puder 1 łyżka, pokruszona gorzka czekolada - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać(...)suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
W Mojej Kuchni Lubięorzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Na sam koniec dajemy jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h) 50 g orzeszków ziemnych solonych Ganache: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie
Made By Mom And SonDziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków(...)migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym. 3. Babeczki piekę 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasimiękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki Nadzienie: 200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć nadzienie. Zwinąć(...)nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok 20 min w temp. 180°C.Ciasto najlepiej wyciągnąć z pieca kiedy nie jest mocno zarumienione i jeszcze miękkie
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko; - 2,5 szklanki mąki pszennej Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać(...)drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
dom-agi.plmiski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela(...)czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego
Na słodko lub wytrawnieZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate
Kulinarne przygody GatityZa każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.Sk
Gorący kąsek