ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało
CiastkozercyMurzynek - ciasto czekoladowe w słoiku podany z ubitym mleczkiem kokosowym przepis własny / 1 porcja - słoik 250 ml / składniki: 35 g mąki pszennej lub innej, czyli ok. 3 lekko czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka czubata kakao naturalnego łyżka cukru lub coś innego do posłodzenia łyżka stopionego i ostudzonego masła lub oleju 4 łyżki zimnego mleka średnie
tost z dżememmleka 1 szklanka płatkow owisanych( u mnie błyskawiczne Lubella) ¾ szklanki mąki pszennej 6 łyżek groszku czekoladowego Rozgniatamy banany na papkę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do piecznia. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy, banany, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki: płatki owsiane, mąkę z proszkiem, zmielone migdały. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy czekoladowy groszek. Mieszamy. Ciasto
Mia Cucina Sofietasmakują naprawdę cudownie :) Składniki: 2 łyżki mąki orkiszowej * 1 łyżka mąki żytniej * 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych malin Maliny rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również(...)wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy
Chocolate Muffin Blogłyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie budyniu bananowego mokre 150 ml mleka 2 jajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych, przemieszać ciasto kilka
pink envelopełyżki mleka w proszku (nie dodałam) 2 łyżeczki soli (zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić
KUCHARNIAmąki4 jajka1 łyżka proszku do pieczenia25 dag margaryny1 szklanka cukru1 szklanka borówek1 1/4 szklanki mlekacukier waniliowy6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie:Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko. Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką.Przekładamy ciasto do foremek
Lawendowe NieboPrzepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do
Ze smakiem i z pasjąMąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem. Łączymy składniki suche z mokrymi. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie
Ostra na Słodkołyżeczka proszku do pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy
Z Kuchni Do KuchniSkoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish, trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu.Delikatne
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na dużą blaszkę (lub dwie mniejsze), wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ciasto było bardzo cienkie. Piec ok 20 min. w 175 C.Po upieczeniu ciasto wyłożyć na deseczkę, polukrować i szklanką lub kieliszkiem wykrawać księżyce(...)Lukier;25 dag cukru pudrusok z 1/2 cytryny 2 łyżki mleka Wszystkie składniki utrzeć. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaproszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. 25 dkg margaryny 1/2 l mleka
Moje domowe kucharzenieHej ho! I znowu te muffiny, chyba się w nich zakochałam ;)) No ale jak tu się nie oprzeć takiej prostocie i wikwintności w smaku... ach!Składniki
Emcia Pichci