ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:526/767)

Kruche z rabarbarem i budyniem 162

szklanki zmielonych migdałów ½   łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki zagnieść w kulę,   przykryć folią, schłodzić w lodówce przez   60 minut. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na spodzie blaszki. Widelcem zrobić dziurki(...)Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić. Budyń :  750 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego cukier Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, w ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 500 g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać

kulinarnyswiatdomi
Lokalne śniadanie 156

sody 4 czubate łyżki cukru 2 duże jajka (osobno żółtka i białka) szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej Przesiewamy razem mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia sodą i szczypta soli.  Rozpuszczamy masło. Ostudzone masło dodajemy do mleka i dwóch żółtek a następnie mieszamy rózgą kuchenną z mąką tak aby połączyły się produkty (nie za długo). Białka ubijamy na sztywną pianę(...)delikatnie mieszamy z masą uważając aby białka nie opadły za mocno.  Smażymy na suchej (lub delikatnie smarujemy patelnie masłem) nieprzywierającej patelni do zrumienienia. P.S Ciasto będzie o konsystencji gęstej śmietany. Można wygodnie nakładać łyżką lub smażyć na małych patelniach

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Muffinki z krówkami 193

niespodzianką w środku w postaci krówki. Małe słodkości szybko znikały więc nawet ich nie dekorowałam. składniki: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego ok 12 cukierków krówek (jeden cukierek na jedna muffinkę) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki(...)suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Przygotować foremkę na muffinki, u mnie silikonowa. Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Krówki można tez pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Placki z quinoa kokosowo migdałowe 183

mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki błonnika witalnego szczypta soli ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki kardamonu 200 g jogurtu 3 łyżki klonowego syropu lub miodu 2 banany 2 łyżki kakao nibs masło lub olej kokosowy do smażenia W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj ugotowaną quinoa, kokosowe mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj i odstaw(...)minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie gęściejsze. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj ciasto łyżką. Na wierzchu ułóż 3 plasterki banana. Smaż małe placki po obu stronach. Podaj placki z jogurtem, resztą banana i polane klonowym syropem. Można posypać kakao nibs. Kakao Nibs to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao

codojedzenia
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 196

palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w  sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !  Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem(...)gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 7. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia. 8. Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę

Gotowanie...to proste !
MUFFINKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 149

zabraknąć na moim stole, idealne do popołudniowej kawki   SKŁADNIKI  Suche składniki: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki mokre: 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 1 łyżka śmietany, 1 jajko Dodatkowo:   Kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru 2-3 łyżki jagód, 4 kostki czekolady(...)gorzkiej WYKONANIE Suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2 misce. Czekoladę siekamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy czekoladę gorzką oraz jagody. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min w 180 stopniach

słodki bratek
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 358

bakaliami Składniki: Kruche ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany(...)łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem: 3 żółtka 150g cukru 250ml zaparzonej kawy 250ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych     Krem: 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka

Mała Cukierenka
3 Bit - Herbatnikowiec 167

dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego 5 łyżek mleka w proszku 1 łyżka cukru waniliowego śmietana 36% lub 30% * płatki migdałowe lub starta czekolada 1. Na początek rozrabiamy budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy

Moje Słodkie Piekiełko
Śniadaniowe kwiatki z malinowym Łowiczem na dżem dobry 230

proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki poppingu z amarantusa 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki orkiszowej kilka kropli stewii lub 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia(...)malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy przygotowane placki z obu stron

FitKot
Lekkie pancakes truskawkowe 213

miarką o poj. 200 ml 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850 lub 2000) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli 2 jajka, lekko roztrzepane 3 łyżki oleju 3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka 200 ml mleka 50 ml syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie(...)dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią. Pankejki podawać z syropem klonowym. Źródło/ Inspiracja: fooddonelight.com

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki Kinder Bueno 780

łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 210

miski.  Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Zamieszaj i odstaw na bok.  ¾ szklanki mleka przelej do rondla, dorzuć daktyle lub śliwki. Całość podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.  Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi(...)składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta.  Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. 12 babeczek

Roślinna - blog wegański
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 183

ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe: 2 ząbki czosnki 40 g masła zioła: tymianek, cząber, rozmaryn, najlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni ok 40 minut) : - Wszystkie składniki(...)chlebki wymieszać w misce do połączenia w 1 masę - Posypać stół mąką i na nim ugniatać 2 minuty ugniatać dosypując mąki aż do momentu kiedy ciast nie będzie kleić się do rąk - Ciasto włożyć do miski posypanej mąką - Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg) chwilę potrzymać na małym ogniu aby masło przeszło czosnkiem i przyprawami - Ciasto rozwałkować

Pora na pora i pomidora
Muffinki z konfiturami 126

słoików!   Składniki  suche 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego mokre 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mleka  Dodatkowo mały słoiczek konfitury ( ja znalazłam o smaku śliwki węgierki ) Sposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche(...)składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce konfitury i przykryć ciastem, wypełniając foremkę ok 3/4. Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni

pink envelope
Chocolate chip muffins 194

wzięłam z TEJ  strony. Przepis na 12 - 14 muffinek: Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub pokrojoną w kostkę czekoladę 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki(...)suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Gofry najlepsze i najprostsze 155

gofry jakie dotychczas jadłam. Z podanego przepisu wyszło mi 8 gofrów. Polecam, naprawdę są pyszne. Składniki na 8 gofrów: 1,5 szklanki mleka 3 jajka 7 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli(...)oddzielnej misce mieszamy razem dokładnie pozostałe składniki a następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Łyżką wazową nalewamy porcje ciasta i pieczemy około 5 minut. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
CYNAMONOWE PANCAKES 168

Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko ( ja użyłam napoju sojowego Alpro ) – 2 szkl * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 czubata łyżka * cynamon – 1 czubata łyżka * olej – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę miksujemy z mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy(...)części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcję zwykłego ciasta, a po chwili robimy wzorek z ciasta cynamonowego. ( wok granitowy Ballarini sprawdził się znakomicie! ) Smażymy ok. minutkę, przewracamy i smażymy jeszcze chwilkę ( tak z całym ciastem ). Podajemy z odrobiną cukru pudru! Pycha! Smacznego

Ostra na Słodko
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 355

będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy(...)połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :) Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie. Pieczemy w 180°C 25 minut. Sprawdzamy w międzyczasie stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć

PastelFood
Proste babeczki waniliowe 3342

łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem

Ciastkozercy
B... Babeczki marchewkowe 207

pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki(...)oleju Polewa: 1/2 pomarańczy, 1/2 czekolady białej deserowej, 1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180'C. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko

Kitchens Alphabet
Tort makowy z masą czekoladową 230

proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta.Masa czekoladowa:75 dag masła4 jaja8 łyżek cukru kryształu15 dag czekolady3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka

Apetyczna babeczka
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 560

będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy(...)połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :) Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie. Pieczemy w 180°C 25 minut. Sprawdzamy w międzyczasie stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć

PastelFood
Ciasteczka zbożowe 340

żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki miodu 100 g dobrego masła pół łyżeczki soli 5 łyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej) 2 łyżki śmietanki (użyłam 18%) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując(...)momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości ok. 5 mm, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy ciastka piekły się

Kulinarny Pamiętnik
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 611

Wszyscy jednym ruchem zawiązali kolorowe fartuchy. Na stanowiskach przygotowali swe składniki i czekali, aż mistrz da znak, by zacząć. Wtem rozległa się muzyka... Nie, to tylko

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z Ricotty z Bananami 191

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim) 2 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka 2 banany syrop klonowy cynamon Wykonanie: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa(...)którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem i polane syropem klonowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Brownie kakaowe z cytrynowym Custardem 122

stworzył ciastko, które można by, było łatwo spakować w pudełko śniadaniowe.  Custard to nic innego jak krem na bazie mleka lub śmietany oczywiście z dodatkiem żółtek jaj. Godne uwagi jest to, że krem na bazie podgrzewanego mleka i jajek jest znany od czasu starożytnego Rzymu.  Ponieważ mój deser ma być, choć odrobinę zdrowszy, Custard, który przygotowałem, jest(...)szklanki mleka bez laktozy Woda w zależność od tego i wchłonie kasza 5 łyżek kakao Espresso 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Custard 4 jajka 1/2 szklanki stewia lub innego słodzika 1/4 szklanki soku z cytryny Starta skórka z cytryny 25 g masła Jak zrobić Brownie Kakaowe Kaszę jaglaną wsyp do rondla.  Dodaj daktyle.  Wlej mleko, espresso

RafalCook
Miodowe ciasteczka owsiane 373

Ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2897

odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną, orkiszową lub pszenną, proszek do pieczenia oraz miód i mieszamy. Przekładamy(...)mleka zagotowujemy z cukrem z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Maso ucieramy, dodajemy przestudzony budyń i ucieramy na gładki krem. wykonanie po mojemu : 350 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia