ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:554/767)

Muffinki z morelami 141

muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch przez ok. 3 min. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz sól i miksujemy do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Formę na muffinki(...)wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do połowy, kładziemy połówkę moreli i dokładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Inspiracja z bloga ilovebake.pl

Kocham Czekoladę
Drożdżówki z wiśniami 275

żółtkiem rozmąconym z 2-3 łyżkami mleka. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180st.C. Uwagi: Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Używając suchych drożdży zwróć uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest dana paczka. Marina twierdzi, że jeżeli jej zależy by ciasto szybciej rosło to daje 3 opakowania drożdży(...)opakowania drożdży i 1 łyżkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

In my kitchen
Marchewkowo-orzechowe! Łap ten dzień! 133

sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Zimne ciasto lukrujemy(...)zmieszane: sok z ½ cytryny, 1 łyżka mleka, ok. ½ szklanki cukru pudru). Smacznego

bistro mama
Muffinki kawowe z owocami i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.86 177

owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao po 1/4 łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 120 g masła roślinnego, rozpuszczonego 1 jajko, rozbełtane garść jagód 12 malin garść posiekanej czekolady Mokre składniki mieszamy ze sobą w kubku. Łączymy w misce składniki suche. Mieszamy(...)zawartość obu naczyń. Nie za mocno, wystarczy widelcem by składniki się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy po 2/3 wysokości ciasta i wciskamy po malinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Muffinki pieczemy, w nagrzanym piecu, ok 30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pancakes maślankowe II 125

naleśników): 3 szklanki * mąki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka 80 g roztopionego masła * o poj. 250 ml Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć(...)sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem. Źródło/ Inspiracja: Bunny's Warm Oven

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 124

skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka 30 ml śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki(...)potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 108

warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego(...)sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C  przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń : 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła  Mleko zagotować z cukrem. Z 500 ml mleka odlać trochę i rozmieszać w nim żółtka i mąkę. Dodać

Chocolate Muffin Blog
Zielona pokusa 164

słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej(...)zimnego masła 3 żółtka 35 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez

Domowa cukiernia Ewy
Muffiny waniliowe z dżemem 122

muffinki: 1,5 szkl. mleka; 1,5 szkl. cukru kryształu; 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego; 2/3 szkl. oleju; 2 jajka; 3,5 szkl. mąki tortowej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy);   Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć(...)rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem (tak, żeby foremki były prawie pełne). Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Do ciasta można dodać po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej. Muffinki nabiorą wtedy korzennego aromatu. Ekstrakt waniliowy można zastąpić waniliowym aromatem

In my kitchen
Czekoladowe żytnie placuszki z jogurtem, truskawkami i migdałami 135

jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit! Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny garść mrożonych truskawek kilka truskawek do dekoracji kilka sztuk migdałów  Truskawki rozmrozić(...)Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Babeczki z mikrofalówki 122

łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao i proszek. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewam do papierowych(...)foremek - tak do połowy. Ustawiam maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można polać polewą czekoladową i posypać np. wiórkami kokosowymi. Zresztą przyda się tu inwencja twórcza, bo zdobienie babeczek

KasiekGotuje
Ciasto z "pazurkami" 203

proszku do pieczenia5 żółtekZ podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem(...)pianą. Masa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.Smacznego

Salonik smaków
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 123

Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru(...)pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem w proszku, następnie serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu

mojewypiekiinietylko
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 132

zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25(...)mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150 g cukru5 jajekskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżeczki cointreau200 g kwaśnej śmietanydodatkowo:250 g świeżej żurawinylukier:175 g cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GOFRY Z CUKINIĄ 129

Lubicie gofry? a robicie je czasem na wytrawnie, jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was jeśli nie to czas to jak najszybciej zmienić bo

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania