wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik (tortownica 24 cm) Składniki: 800 g zmielonego chudego twarogu (ja kupuję Presidenta do serników) 6 jaj, żółtka oddzielone od białek 5-6 łyżek słodzika w proszku (odpornego na wysoką temperaturę, nie aspartam(...)stevia) 3 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej 1 szklanka chudego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. W misce miksera umieść zmielony twaróg, żółtka, słodzik, ekstrakt i mąkę/skrobię kukurydzianą. Zmiksuj na jednolitą masę, po czy wlej mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij
karmelowyproszkiem i utrzeć na gęste ciastotortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszceumyte jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i skórka na dól poukładać na cieściekażde jabłko posypać po 1/2 łyżeczki cynamonu piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka i zostawić wyjęte z blaszki do ostudzenia ciasto mi smakuje(...)kawą zbożową z mlekiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę(...)metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić
Proste PotrawyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika. Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem(...)Piec około 12minut w temp. 180st. Masa: 5 jabłek, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, budyń waniliowy, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się
Z miłości do słodkościMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynekbitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem i mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą(...)jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściebardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku. /informacje o tang(...)mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant /dał am 7 g/ 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego / dałam 200 g i zastąpiłam ryż kaszą gryczaną/ tang zhong 30g mąki chlebowej /użyłam typ 650/ 150g mleka Mleko w temp
KUCHARNIAsię z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru(...)mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta
Domowy Smak Jedzeniaosób i szykowałam je już dzień wcześniej. Masa idealne zgęstniała, a biszkopt delikatnie zwilgotniał. Kontrastowy lekko kwaskowaty dżem wpasował się tu idealnie nie tylko smakowo, ale również i kolorystycznie. Ciasto wyszło bardzo smaczne: kremowe, nie za słodkie i kokosowe. Ciacho jadły też osoby, które nie są za specjalnie zwolennikami kokosu i o dziwo bardzo im smakowało, więc naprawdę warto spróbować(...)proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej) – 220 g masła w temperaturze pokojowej + 5 łyżek cukru pudru Mleko, wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy należy zagotować. W tym czasie budyń rozpuszczamy w 90 ml mleka dokładnie mieszając go trzepaczką. Gdy mleko z kokosem
RelaxtimeMaślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane. Zróbcie, nie pożałujecie. Ciasto jest wybitne!! Te migdały w środku robią swoje ;). Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Pralina migdałowa: 50 g białek w temperaturze pokojowej 60 g cukru 60 g cukru pudru(...)migdałowa 330 g śmietanki kremówki 36% 100 g kwaśnej śmietany 18% 250 g jogurtu naturalnego 80 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnego mleka Dodatkowo: 50 g herbatników maślanych słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g) Przygotowanie: Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać
Nastoletnie WypiekanieChoć święta już sporo za nami, przedstawiam, Wam jeszcze przepis na pyszną babkę, którą znalazłam tu. Polecam, bo jest smaczna, a w dodatku prosta
Ewusiowe SmakiDomowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje
Smakowite DaniaZapraszam na słodki biały blok mleczny z kolorowymi bakaliami. Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski. Jeśli lubicie obłędnie słodką
Podróż w kulinariaMuffinki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Uwielbiam smakowe eksperymenty z muffinkami bo można dosłownie dodać wszystko co się lubi. Składniki
Smaczne Potrawyproszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto(...)dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta. Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy
Rozpustne gotowanie