właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dyniąSkładniki:2 jajka10 łyżek cukru6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej6 czubatych łyżek mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki cynamonuopakowanie cukru wanilinowego5 łyżek purée z dyni4 łyżki roztopionego masła5 łyżek mleka Wykonanie:- jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie(...)zmiksować- do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym- na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę- przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę
Smakołyki Berenikiłyżek cukru- ja użyłam kokosowegosłoiczek dżemu tuskawkowo- rababarowego Owocowa RozkoszWykonanie:Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły.W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy
Z Majeczką w kuchnikokosowego (Allegro) można użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej(...)Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami
Qlinarnie i Qlinarniełyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z kaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać
Ala piecze i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować w podanej ilości mleka, doda jąc pod koniec cukier. Zdjąć z palnika i przykryć wierzch. Masło na ciasto pokroić
Czerwień i błękitPrzepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek(...)puszystą masę. • Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć
To co kochamjest tu istotne. Ważne by ciasto było stosunkowo gęste i wystarczy kontrolować czas pieczenia. W takim razie do dzieła! Składniki: 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) ½ kostki masła(...)przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Dodaj aromat i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki. Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj na nim równomiernie czereśnie. Wstaw
Food Squaremąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy(...)masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5
Kuchnia domowa Aniciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon(...)śmietankowe Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części
talerz przyjemnościProsta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki
Wanilia i Kardamonsmażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać. Składniki na polewę: 180g cukru 180g posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową. Przepis
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia* 100 g suszonych moreli* 10-15 orzechów laskowychSposób wykonaniaDo garnka dodać margarynę, kakao, cukier, mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku.Do chłodnej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango(...)30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smaku36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na masę serową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g) 4 żółtka 1 jajko ½ łyżki oleju 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)waniliowego ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g) Na bezową chmurkę: 4 białka* 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków) 3 łyżki wiórków kokosowych *razem będzie potrzeba 6 jajek Składniki na ciasto umieszczamy w misce miksera z końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno
Kolizje Smakówmorelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 jajko i 1 żółtko Wykonanie: Zaczynamy od spodu, na stolnice wysypujemy przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i siekamy z nią masło. Dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto , w ramach potrzeby podsypując mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciastem tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez 20-30 min aż ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące. Pod koniec pieczenia ciasta
W kuchennej krainiełyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto(...)cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce
Pobite gary Barbary