pieczenia; - 25 dag czekolady gorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka do masła cały czas ubijając. Ucierając dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać, dorzucić do masy i połączyć z ciastem. Formować małe kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać
dom-agi.plorientalny nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz(...)świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki ciepłej wody. Do drożdży z mlekiem dodajemy pół łyżeczki cukru
Symfonia Smakówprzygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)truskawek cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić lekko podgrzewając, wsypać cukier wanilinowy i wlać mleko. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier, tak by powstała gęsta masa. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do jajecznej masy należny
Z notatnikacukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie
Praktyczna plczymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszamy do momentu pojawienia się(...)sito lub rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Jeśli masa jest zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała. Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów
Mania Wypiekaniapuder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka cytryny 1/4 łyżeczki, masa serowa: ser biały 120 dag, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, olejek waniliowy 1 łyżka, mleko pół szklanki, olej 0,5 szklanki, kajmak 6 łyżek, dodatkowo: kajmak do posmarowania ciasta ok. 1 puszka, orzechy włoskie do posypania ciasta
kulinarne odsłony patiupiec! Przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli . Wyrosło całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie kokosowe w smaku. Wyśmienity patent na nagły deficyt jajecznego składnika w lodówce! Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 200g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata 1 łyżka kakao(...)sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną
Grunt to przepis!mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody(...)masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaugryzieniu....? Miękkie ciasto bananowo-kokosowe z rozpuszczającą się w ustach czekoladą i do tego lekka słodycz przełamana delikatnym posmakiem truskawek... Pycha!!! (11-12 sztuk) 2 banany (średnie) 80 ml oleju koksowego 50 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być zwykłe lub inne roślinne) 1 jajko 150g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru (płaskich) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)liofilizowane Banany podusić widelcem (niekoniecznie dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną (niezbyt drobno!) czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć
Di gotujepewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą(...)oraz mleko. Wsypujemy przesiane: mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane i wydrążone połówki jabłek (lub mniejszymi, dopasowanymi do przestrzeni). Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piankę z 2 białek, szczypty soli i 2/3 szklanki wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy
Życie zamknięte w smakujeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła(...)korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć
RAROSSAzimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy(...)jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy. 3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również
Izabelawkuchnimasła - 300 g mleka skondensowanego słodkiego - 50 g kokosu Nasze przygotowania zaczynamy od biszkoptu. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy białka do miksera, które ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)części i przekładamy masą. Jak już mamy biszkopt przełożony masą robimy polewę. Do garnka wrzucamy masło i topimy na małym ogniu żeby masło nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy ok. 10 minut aby masa nam zgęstniała. Na końcu dodajemy troszkę kokosu a resztę zostawiamy do dekoracji. Polewę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy polewę mamy gotową to polewamy
Kuchenne Wariacjewszystkich świętych zrobiłam oprócz ciasta wspaniałe muffinki z bitą śmietaną zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przepis na te babeczki znalazłam na stronie allrecipes :-) Wyszły wspaniałe, wilgotne i rozpływające się w ustach :-) Polecam gorąco Z podanych składników wyszło mi około 30 muffinek :-) SKŁADNIKI -2 jajka -1 szkl mleka -1 szklwody -1 szkl oleju(...)pudru -2 śmietan-fixy W jednej misce dokładnie mieszamy jajka,mleko, wodę,olej W drugiej cukier waniliowy,mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia,sodę,szczyptę soli Następnie do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, nie mikserem. Mamy uzyskać piękne, gładkie,lejące ciasto :-) Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy masę do połowy wysokości-babeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko 2-3 łyżki mleka 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (w wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną
Di gotuje