ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:302/767)

Brownie z masłem sezamowym tahini 146

masłem sezamowym tahini Wykonanie: Piekarnik włączamy na 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tahini i mleko a następnie cukier i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Smarujemy naczynie żaroodporne lub foremkę tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 - 25 minut. Góra będzie chrupiąca a środek lekko mokry. Brownie z masłem sezamowym tahini

Pyza i Surówka
Ciasto czekoladowe z oliwkami 142

mąki pszennej, 170 g cukru, 80 g kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki sody, 2 jajka, 125 ml mleka, 60 ml oleju roślinnego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 125 ml gorącej wody, tabliczka czekolady (u mnie biała), 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek   marynata: 500 ml wody, 200 g cukru, 150 ml czerwonego octu winnego(...)śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę

królestwo garów
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 186

ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco!   Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)Dodałam cukier, masło i wlałam mleko. Wszystko wymieszałam i rozpuściłam na małym ogniu. Odlałam pół szklanki na polewę a resztę odstawiłam do ostygnięcia. Gdy masa stygła zajęłam się wiśniami. Wydrylowałam je  i obtoczyłam w mące ziemniaczanej. W misce ubiłam żółtka.   Cały czas miksując wlewałam wolnym strumieniem  masę kakaową. Wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie

potrawyregionalne
Ciasto pietruszkowe bezglutenowe 184

Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej. 2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak) 4 jaja 180 ml oleju rzepakowego 180 gram ksylitolu  300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem   duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny(...)zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką.  Piec  180 stopniach ok 60 minut w formie na tort. Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać.  Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście

AZgotuj!
Kruche ciasto z budyniem i marmoladą 299

większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (można przesiać mąkę, ale nie jest to konieczne). Dodajemy margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, jogurt (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części(...)wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i lekko schładzamy lub (ja tak częściej robię) zostawiamy w wyłączonym otwartym piekarniku. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie

Słodkie okruszki
Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 288

naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik(...)Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki

Wielopokoleniowo
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 151

skórkę i wyciśnijcie sok. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryn ze skórką, całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku(...)lodówce. Podajemy schłodzone- krem stwardnieje, a ciasto będzie ultrakruche. Kruchutkie i wyraziste, idealne do herbaty z imbirem. Jeśli jeszcze Wam mało słodkości, możecie je podać z lodami i bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170g mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny

Karo in the Kitchen
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 86

sobą…;) /przepis z książki E.Mórawskiej „White Plate.Słodkie”/ Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 70g cukru pudru 150g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka olejku o smaku mango budyń 500ml mleka skórka starta z 1 cytryny 3 żółtka 100g cukru pudru 50g mąki pszennej(...)wierzch 50-70g orzeszków piniowych 1 jajko do posmarowania wierzchu cukier puder Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, cukier, sól i cukier. Dodać masło, jajko, żółtko, aromaty i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy

Raj dla Podniebienia
ciasto Delicjusz, z orzechami 366

klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę   22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25   (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek       (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak.  (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku(...)żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej.  Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Ponczujemy pierwszy blat. Następnie smarujemy go cienką warstwą powideł. MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy mleko, z czego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernikowa rolada z pomarańczą 206

duża pomarańcza   Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej(...)kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. 4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 573

Składniki: ciasto:3 szklanki mąki,6 żółtek, 1/2 szklanki cukru,200 g masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.beza:6 białek,1,5 szklanki cukru pudru,1 łyżka mąki ziemniaczanej.krem:1,5 budyniu waniliowego bez cukru,1 łyżka amaretto,600 ml mleka,200 g masła,2 łyżki cukru.ponadto:400 g dżemu z czarnej porzeczki,100 g płatków migdałowych. Przygotowanie:  Składniki na ciasto

Aga w kuchni
Tort czekoladowo truskawkowy - 3 urodziny bloga 176

byli nim zachwyceni więc może i Wy się skusicie? Składniki: 6 jaj 300 ml mleka 250 ml oleju 1 i 1/2 szklanki cukru 300 g mąki 120 g kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia W misce roztrzepujemy jajka, a następnie dodajemy mleko, olej i cukier i mieszamy do momentu połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i całość jeszcze(...)dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok godziny w 180 st. C - do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy

Cynamonowe szczęście
Ciasto z truskawkami i galaretką II 262

upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Dodatkowo(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w 180 st. C ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty. 2. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 176

jeżeli jabłka są za mało słodkie Masa budyniowa: 2 opakowanie budyniu 3 szklanki mleka 0,5% Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut(...)wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby mus zaczął się ścinać od żelatyny kiedy będzie już dość gęsty wylewamy na przestudzone ciasto Masa budyniowa: masę to należy przygotować dopiero kiedy mus jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie co mus, a on tak długo zastygał (całą noc), że budyń

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto słonecznikowe 232

oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku.  Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru(...)proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przygotować krem budyniowy : do rondelka wlać 2 szklanki mleka

Ugotować

Proponowane wyszukiwania