rozgrzeje w zimne wieczory. Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 10 Składniki ciasto 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa 180 ml mleko 180 g olej kokosowy 2 szt jajko krem 150 g olej kokosowy 250 g erytrol(...)Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut. Olej, erytrol ubijamy blenderem na kremową masę. Dodajemy kakao, esencję i mleko i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, a następnie wyciągamy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto kroimy
Kucharzycasłodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru(...)gotującego się soku z wodą. W pozostałej części wody z sokiem rozmieszamy proszek budyniowy i dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem. Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy
Gotowanie...to proste !Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 ja miałam w kształcie serca wysmarować margaryną , wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i pokroić w kostkę , przełożyć do garnka , dodać cukier i cukier waniliowy, cukru dodajemy w zależności od słodkości
Sama słodycz i szczypta chiliciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao kisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła 3 szklanki mleka 3 łyżki(...)wysmarowanej masłem prostokątnej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: Do dwóch i pół szklanki mleka dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pół szklanki mleka mieszamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
Pyszności Słodkościwypróbować w naszych domach. Słonecznikowiec - Składniki: Ciasto: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody 100 g czekolady gorzkiej 140 g masła Masa: puszka masy kajmakowej 250 g masła Słonecznik w karmelu: 300 g ziaren słonecznika 60 g masła 4 łyżki mleka Polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżce mąki wymieszanej z kakao, sodą i proszkiem. Na końcu nie przestając mieszać delikatnie wlewamy roztopione masło wraz z czekoladą i bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy do formy (ok.20x28 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 40 minut w ok. 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Słonecznik
Słodka Stronadowolnym kolorze. Dobrze jest wybrać ten o woskowanej powierzchni, dzięki czemu łatwiej będzie odkleić go od ciasta. Składniki: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki syropu klonowego 1 ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskimascarpone i owocami w kruchym cieścieSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2(...)spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć okrąg z ciasta. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Przed pieczeniem gęsto nakłuć widelcem.Piec w 190 st. C. przez 15 minut.Wystudzić.Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź.Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSposób wykonania: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam(...)ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę
Cukiernia Pychotkibardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta)100 g wiórków kokosowych2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowo-brzoskwiniowy:syrop z puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml)ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml)6 łyżek cukru2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka)5 żółtek1 łyżka mąki pszennej250(...)miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki
Walijskie Pichcenieszczypta soli około 400 g truskawek Przygotowanie: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, jogurt, cukier, szczyptę soli, olej i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Po nałożeniu dołożyć na każdego placuszka 0,5 łyżki ciasta (będą grubsze
Oryginalny smakłyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe: 6 gruszek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny na nadzienie budyniowe: 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. Składniki: 120 g kaszy kuskus 100 ml gorącego mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła roztopionego(...)miksującego wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy na ok 15 minut aby kasza spęczniała. Na małych obrotach miksując dodajemy cukier, jajko i sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki
Niezły Młynekzrobienia ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier,cukier waniliowy, żółtka, margarynę - zagniatamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki
Piekę, bo lubiędoprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera). Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem
peggiwkuchnipudru (50g)1 małe jajko1 żółtko1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:500g sera (z wiaderka)2 jajka1/2 szklanki cukru1/2 opakowania budyniu1 niecała łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka mleka1/4 szklanki olejuPianka:3 białka3/5 szklanki cukru pudru1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy(...)widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję. 3. Masę wylewamy na upieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez około 60 minut. 10 minut przed końcem ubijamy jajka z cukrem. Ubitą pianę
Szefowa kuchniCzekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do wypieków 3 łyżki mleka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła(...)proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem
Posadzone i zjedzonesernika <3 Z kuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka jaja 1 jajko 10 dag margaryny 2 łyżki smalcu Składniki na masę serowa: 1 kg białego sera 1 szklanka mleka 1 ½ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja
Tradycyjna Kuchniastole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L )5 łyżek mąki pszennej typ 5004 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szk cukru16 g cukru waniliowegoMasa :3 budynie śmietankowe ( po 40 g )1 l mleka 3,2%200 g miękkiego masła1/2 szk cukruDodatkowo :1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )50 g masłakolorowa posypka do ciastdowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu330
Ewa w kuchni