ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:292/767)

Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48145

przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba(...)pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane – brązowe i przypieczone , ale nie spalone! Zajmie to nie dłużej 35-45minut. Przy pierwszym obracaniu posypcie udka resztą mleka w proszku, przez sitko. Po upieczeniu mięsa wszystko z dna blachy deglasujemy szklanką zimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki

Karo in the Kitchen
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 76

całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru(...)krótko ubić na za pomocą trzepaczki, połączyć z sokiem z pomarańczy, mlekiem, śmietanką i olejem kokosowym. W misie wymieszać mąkę, budyń, kardamon, cukier i proszek. Składniki mokre połączyć z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. Na samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez

Raj dla Podniebienia
Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową 153

jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 ml mleka - 50g gorzkiej czekolady (min.70%) - 1 łyżka(...)miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią

CookYourself
Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym 184

Składniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 150 g miękkiego masła 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W garnku (najlepiej z nieprzywieralnym dnem, np. teflonowym) rozpuścić masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać

Czerwień i błękit
Budyniowiec z konfiturą 162

łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru -  20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut

Świat Smaku
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 525

się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care 2 śmietan fixy  Polewa:  1 tabliczka czekolady mlecznej odrobina mleka 1. Żółtka oddzielamy(...)rodzaje mąki, proszek do pieczenia i  delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera. 3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta. 4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia. 5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier

Szefowa kuchni
Ptasie mleczko 76137

galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy(...)dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego

Słodkości i nie tylko
CIASTO Z OLIWĄ Z OLIWEK I WINOGRONAMI (TORTA ALL'UVA) 180

plus dla tego przepisu, dzięki czemu ciasto jest zdrowsze niż tylko z tradycyjnym tłuszczem. Wypróbujcie koniecznie, będziecie bardzo zadowoleni! Polecam!SKŁADNIKI (cytuję za Viridianką):4 duże jajka250 g cukru 180 g stopionego masła110 ml oliwy z oliwek150 ml mleka1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego400 g mąki pszennej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaduża szczypta soliskórka otarta(...)cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodaj do niej masło, oliwę, mleko oraz nasionka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.Teraz dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dołóż otartą skórkę z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.Odstaw ciasto na 10 minut, aby "odpoczęło", a w tym czasie nagrzej piekarnik

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 241

niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto(...)powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Spód i boki wykładamy ciastem (sposób do wyboru – można zetrzeć ciasto na tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone odstawiamy. Rabarbar płuczemy, obieramy ze skórki

mojewypiekiinietylko
Ciasto Kokosowe z alkoholem 130

szybko zniknęło, że dopiero przy ostatnim kawałku zrobiłam zdjęcia. Ciasto Kokosowe z alkoholem Składniki: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa - 1 szklanka wiórków kokosowych - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 0,5 szklanki wódki - 0,5 szklanki mleka - 200 gram masła Przygotowanie: Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko

Kulinarne życie
Proste naleśniki 225

szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka masła (lub oleju) szczypta proszku do pieczenia + 1 łyżeczka kakao Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć

Ciastkozercy
Cupcakes tiramisu 199

łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Żółtka, połowę porcji cukru, olej i ekstrakt waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Nadal ubijać i stopniowo dodawać mleko i przesianą mąkę. Białek ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru. Dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać. Resztę piany bardzo(...)delikatnie połączyć z masą. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę likieru do smaku.Po upieczeniu babeczki zostawić w papilotkach, poczekać aż ostygną. Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka. Wyciągnąć

Świat Ciasta
makowiec japoński z kremem 366

kilka dni do kawy.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g masy makowej 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki  na masę: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła  na polewę(...)masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie).  Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 180*C. Wystudzić.  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"wiśnie lubią kokos" czyli pyszna łatwa babka z cukrem cytrynowym... 198

mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania