dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie łatwiej je podzielić między siebie siedząc na kocu na trawie :) Podane proporcje wystarczą na 18 standardowych babeczek lub 12 dużych – warto wtedy użyć papilotek tulipanów ( można zrobić je samemu ). Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3/4 kostki masła(...)masła (50 g) 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta proszku do pieczenia W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką lub w mikserze. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć
Ciastkozercytartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz 2 serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa 3 cebule 1 papryka(...)czerwona 4 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiana, kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kosteczkę drobną, podsmażmy
kgwjanczewoPysznie się zapowiada, prawda? A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka kokosowego 1/2 oleju kokosowego 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropli esencji waniliowej Przygotowanie: Cukinię ścieramy na tarce na dużych(...)przestudzony olej kokosowy, mleczko kokosowe i esencję waniliową. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do osobnej miski. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut
Życie zaczyna się w kuchnibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować
Kuchnia Bon AppetitCałość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni 3 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 1 litr mleka 500 g kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo(...)masy wbić żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około 4 5 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa krążki. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować powoli przez kilka minut, aż ser oddzieli się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej sok wyciśnięty z jednej cytryny
Zdrowie na języku :Pcynamonowo pachnące ciasto z jabłkami. Idealne na jesień, rozgrzewające a zarazem delikatne. Polecam serdecznie, idealnie smakuje do popołudniowej kawy. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 3 jaja 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)momentu aż się rozpadną. Miód rozpuszczam i mieszam z mlekiem, olejem, jajami i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Mąkę mieszam z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia. Składniki suche mieszam z mokrymi i przelewam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładam prażone jabłka. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę
Mango PapajaCiasto cynamonowe z rodzynkami CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI Blacha 25 X 35 700 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki soli 300 g masła śmietankowego 250 g brązowego cukru 350 g rodzynek skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy 12 łyżek świeżego soku pomarańczowego 12 łyżek mleka 4 jaja Rodzynki namaczamy(...)kilku minutach odcedzamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy. Jajka mieszamy z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste
peggiwkuchniłyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany flan 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego-(takie jak w puszce do kawy ) 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.Natluścic blaszkę Do miski włóż wszystkie skladniki na ciasto. Dokładnie wymieszać i następnie
w mojej kuchnimaksymalnie dosłodzić. Składniki na blaszkę o wymiarach 23*36 ciasto: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego 20 dag masła 4 żółtka dżem porzeczkowy beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru płatki migdałowe do posypania masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła
ciastkarnia na kruchym spodziecukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 200 ml mleczka kokosowego ( biała część ) 1 łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Dodatkowo: cukrowa posypka według uznania(...)proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem
Izabelawkuchniproszek do pieczenia2 szkl mąka0,5 kost margaryna1 opak cukier waniliowy0,5 szkl cukier zwykły2 łyżki kakaoMASA SEROWA2 szkl mleko zwykłe1 opak budyń śmietankowy1/2 szkl olej rzepakowy, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam"sok z 1 cytryny750 g ser biały mielony1 szkl cukru3 całe jajkaBEZA3 białka jaj0,5 szkl cukruPRZYGOTOWANIE:CIASTO
Kuchnia Danusiproszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut). Składniki [MASA]: 250 g masła 2 żółtka 1 jajko 2,5 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki mleka. Do reszty zimnego mleka(...)ziemniaczaną, cukier i dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty). Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać. Składniki [CIASTO NA ROLADY]: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 6 łyżek cukru kryształu odrobina proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać
psgotujemypojemności 250 ml ) 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( ewentualnie biały ) 100 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy(...)żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła. Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować kawałki ciasta na grubość
kolorowotorcikowododałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego ( tzw. Labneh ), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem. Drożdżówka z serem jest podłużna, ciasto jest zrolowane, więc nie wycieka z niej serowe nadzienie. Drożdżówkę lekko nacięłam przed pieczeniem, dzięki temu tworzy małe serowe pagórki, upiekłam 4 drożdżówki na dużej blaszce, po pokrojeniu jest ich naprawdę(...)jogurtu greckiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię