dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem(...)powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy
Salonik smakówblaszkę:36x25 Czas przygotowania: 45-60minut Składniki: Na ciasto: 4 żółtka 110g masła 110g masła roślinnego czubata proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru odrobina soli 2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 0,5 szklanki mąki krupczatki ------------------------------------------------ 3 budynie śmietankowe 4 białka 1/2 szklanki cukru 0,75 L mleka 3,2 tł 300g malin świeżych lub mrożonych 20 małych truskawek
Kuchnia PROzdrowotnasuche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło
Gospodyni Miejskamąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy
ciastkarnia na kruchym spodziesłodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1/2 szklanki mleka(...)kosteczkę, przełożyć do miski. Ostudzoną kaszę zblendować z dodatkiem 1/2 szklanki mleka. Wymieszać składniki suche-mąkę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną. Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą
Kuchnia Elliekremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem. Babeczki: Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem. Ciasto wykładam do papilotek 2/3 wysokości, u mnie wyszło 12 sztuk.Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną
wesoła kuchniatrakcie miksowania sami wyczujecie czy masa nie jest za sucha) 200 g cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 200 ml wody po gotowanej ciecierzycy łyżeczka proszku do pieczenia „Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka(...)pszenną, migdałową i proszkiem do pieczenia. Połączyć mikserem masę „maślaną” i mączną (przesiewając) i stopniowo dodawać delikatnie pianę. Powstałe ciasto podzielić na trzy części i każdą piec około 30 minut lub upiec całość na raz i po wystudzeniu podzielić na 2 lub trzy części, ja wybrałam pierwszą opcję. Posmarować dżemem malinowym. Przygotowanie kremu: z mleka kokosowego zebrać tylko
greenscarfroku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki. Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła drożdżówka z serem i jagodami wyjęta z piekarnika jest idealna do szklanki zimnego mleka 🙂 Niesamowicie smaczna! Zjedliśmy je na śniadanie, potem do popołudniowej(...)jogurtu greckiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa(...)ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek i mąki, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy.Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy
Czerwona PorzeczkaWymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe
głodny alergikmąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam(...)dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami
Zasmakuj KuchniRacuszki na kwaśnym mleku. Są to najbardziej puszyste racuszki jakie jadłam, dodatek kwaśnego mleka nadaje troszkę pikantności i jednocześnie delikatności. Racuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to najłatwiejsze i najsmaczniejsze śniadanie , przekąską lub poczęstunek dla całej rodziny. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników, wszystko znajdziesz w swojej kuchni. Racuchy z dodatkiem jabłek smakują wybornie a gdy polejesz je syropem klonowym i posypiesz(...)mąki pszennej – 3 jajka – 2 szklanki zsiadłego mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 3 obrane jabłka – 1 łyżeczka wanilii – olej do smażenia – opcjonalnie cukier puder do posypania Jabłka obierz i pokrój na kawałki Do miski wlej mleko i wsyp przesianą mąkę, wsyp proszek do pieczenia, wlej wanilię i dodaj jajka. Całość miksuj
Zdrowy Styl JoannyTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy(...)kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort. Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma
prawdziwe jedzeniewiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku [ u mnie malinowy] 2-3 łyżki cukru
Moje domowe kucharzeniełyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kakao4 łyżki wiórek kokosowychPrzepis:Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem(...)waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia
Emcia Pichci