tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe ;-) Składniki: 1 szklana mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła(...)olej do smażenia (minimalna ilość) Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód
Walijskie PichcenieKakaowe ciasto z odrobiną koniaku. Mięciutkie i wilgotne. Przepis bardzo stary, ale wprowadziłam drobne zmiany. Teraz smakuje mi bardziej. Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 5 g. koniaku (1/4 kieliszka) 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę) Dodatkowo: orzechy lub migdały(...)margarynę z cukrem, dodać mleko i kakao. Cały czas mieszać. Po zagotowaniu odlać pół szklanki na polewę. Zostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.Następnie wsypać mąkę z proszkiem i dodać powidła.Wlać koniak i miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, miksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę. Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną
Agusiowe smakołykiPyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale
Praktyczna plilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g czarnych porzeczek Kruszonka: 100 g mąki pszennej(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym. Dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko, mieszając masę łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wykonanie kruszonki: Wszystkie
maniapieczeniaefektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło
słodki bratekPyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‚górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem
Kulinarne Przebojeorzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą(...)ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos na dość grube plastry. Powinny
Ratunku obiadjednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce(...)sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania. Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia. Galaretki rozmieszać w gotowanej
Kuchnia Danusiciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy M 5 łyżek ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru ** 3/4 łyżeczki mieszanki przypraw(...)mleko, miksujemy wstępnie. Następnie wbijamy jajka i dodajemy 1/4 szklanki oleju. Całość miksujemy, aż do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy łyżką mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma mieć ciemną (kakaową) barwę. Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto
Słodkie okruszkiprzyjemne, więc bonus jest podwójny - zazwyczaj suche składniki miesza się z mokrymi, co nawet nie wprawionej osobie zajmuje najwyżej 10 minut. Te babeczki w swoim składzie nie zawierają roślinnego mleka, tak więc spokojnie wytrzymają nawet te kilka dni – kto nie chciałby w tygodniu zabrać ze sobą takich babeczek do pracy czy szkoły? Poza tym można próbować je reanimować w piekarniku(...)możesz go zastąpić 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody – najlepiej tego złocistego, który nie zmieni jasnej barwy ciasta. Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 125ml roślinnego neutralnego oleju 120ml jogurtu sojowego 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 100g cukru 1 tabliczka wegańskiej białej czekolady (np. iChoc), posiekanej na drobne kawałki Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiwszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy na głębokim, rozgrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolipropozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam! Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki pszennej tortowej 120 g cukru 2 duże jajka 100 g masła 120 ml mleka 120 ml maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka kanapkowego naturalnego(...)naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać je rózgą kuchenną. Dodać mleko, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać wszystko razem do połączenia składników. Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać do dokładnego połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do około 3/4 ich wysokości
Opowieści z piekarnikaszklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Bananowe pączki - przygotowanie: Banany zblendować na gładkie puree. Dodać jajko, mleko i po wymieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna powstać dość gęsta, lepka oraz jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą
Di gotujezapraszam na kawałeczek wilgotnego ciasta czekoladowego pod kokosową chmurką i błyszczącą polewą... brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Zapraszam :) Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej 85 g kakao 200 ml wrzącej wody 145 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g masła 100 g cukru 2 jajka 250 ml mleka kokosowego Czekoladę i kakao umieścić(...)uzyskania gładkiej masy, przestudzić. Przesiać mąkę, sodę i proszek. Cukier zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać jajka i miksować, aż masa zjaśnieje i będzie puszysta. Do masy jajecznej wlewać na zmianę mieszankę czekoladową i mleko kokosowe. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut
Chocolate Muffin Blog