ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:316/767)

Ciasto Usta Adama 332

polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny czekolada lub polewa na wierzch(...)jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C.   Masa: Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia

Takie tam pichcenie
Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów 162

sezam do posypaniaBułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Przepis - Słodka Strona - Sposób przygotowania:Mleko w proszku wymieszać z wodą, masłem i cukrem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.Dodać szklankę mąki, jajko, sól i i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez minimum 5 minut. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie(...)podzielić ciasto na ok 10 części, uformować z nich kule i lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować nim bułeczki i posypać sezamem. Piec przez ok. 15 minut w 175 stopniach. Moje posty

Słodka Strona
Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami 182

płatków migdałowych Kresto2 łyżeczki proszku do pieczeniaW misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami

Monia miesza i gotuje
muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i wisienką 146

roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki (12 szt.) wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce ciasta, na środek każdego ciasta nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki konfitury

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki gryczane 172

szklanki mąki gryczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej 1 jajko duża szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy na drugą stronę

Przysmaki Karolki
Zosia. 941

się jedynie lekko zarumienić. Jeśli na cieście robią się pęcherzyki powietrza należy je przekłuć wykałaczką i docisnąć grzbietem łyżki. Studzimy. MASA: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (lub z dobrej jakości z wiaderka) 180 g masła 2 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 budyń waniliowy w proszku (duży, na 3/4 litra mleka) 220 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)gotującej się masy dodajemy proszek budyniowy rozrobiony w mleku, pastę waniliową lub ekstrakt i mieszając zagotowujemy, odstawiamy.      Masę dzielimy na 4 części, formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszy blat, smarujemy 1/4 masy, na nią kolejny blat, porcja masy i tak do wykorzystania składników (kończymy blatem ciasta). Formę z ciastem zawijamy folią

Rozpustne gotowanie
CISTO "PRZYSMAK PIOTRUSIA" 108

Bardzo smaczne, a zarazem łatwe w zrobieniu ciasto, które myślę ze wielu przypadnie do gustu. Składniki: 4-5 dużych jabłek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 duże lub 5 mniejszych jajek 3 szklani maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżeczki kakao 3/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Jabłka myjemy i obieramy(...)resztę naszych składników, czyli make, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mleko. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy.   7. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka lub bułką tarta, foremki. 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-60 min w temp 180 C 9. Podajemy nasze ciasto posypane cukrem pudrem SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kruche ciasteczka z dżemem 251

Przez minimum 10 minut mocz orzechy w mleku. W międzyczasie przesiej do dużej miski : mąkę, proszek do pieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną. Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść

greenscarf
Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami 176

się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką 1/2 szklanki oleju 2 duże jajka 1 szklanka mleka 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli Karmelowe śliwki: 6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych(...)cukru pudru Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek

Czerwień i błękit
Ciasto z żurawiną i wanilią 159

smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie do zrobienia, najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki świeżej żurawiny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ucierając. Do masy, na przemian dodawać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszając tylko do połączenia składników. Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach i przykryć drugą połową ciasta

Domowa cukiernia Ewy
Pychotka z migdałami 542

Ciasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana – 4 białka – 1/2 szklanki cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 150 g płatków migdałowych – 1 słoiczek powideł śliwkowych Krem – 250 g masła – 1/2 litra mleka(...)żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy   Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię kulę, kroję

To co kocham
Sernik z truskawkami 108

ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka(...)ubitej śmietany dodać twaróg, pastę waniliową, mleko w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę w kilku łyżkach wody. W razie potrzeby dosłodzić masę cukrem pudrem. Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki

Pysznie & Pięknie
Warstwowy miodownik 169

Składniki (na formę (35x24x5) cm) : Ciasto pół kilograma mąki pół margaryny 1/4 szklanki cukru 2 jaja 3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu  łyżeczka proszku do pieczenia mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru   Polewa gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego) wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek) Dwie

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybki makowiec, rewelacyjny 174

Przepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki. Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy i migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone(...)znowu wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, ale już mieszać bardzo delikatnie łyżką. Pieczenie – blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia w wylać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ja ciasto ostygnie to polać roztopioną czekoladą. Udekorować bakaliami. Ten makowiec jest

Kuchnia Pokoleń
Tarta jogurtowo- truskawkowa 138

100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania