ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:320/767)

BABKA "PIEGUSEK" 165

okazji. Idealne na Boże Narodzenie, można wtedy dodać do ciasta trochę skórki pomarańczowej albo aromatu pomarańczowego. Do babki wykorzystałam  mak niebieski  od  Skworcu . Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka maku * 250 g masła * 5 jajek * 7 łyżek mleka Wykonanie: Mleko, masło, pół szklanki cukru i mak umieścić(...)makową, wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam okrągłej o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45-50 minut. Zimną babkę można

Zrób to smacznie
Tort Maltesers 148

szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które   zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki olejuKrem maślany:- 5 żółtek- 1 szklanka drobnego cukru- 1 szklanka mleka + 1/3(do rozrobienia mąki)- 2 łyżeczki mąki tortowej- 2 kostki masła (po 227g kostka)- ekstrakt waniliowy- rum (ilość do smaku)Mąkę przesiewamy(...)kakao. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Na drugi dzień szykujemy

mojewypiekiinietylko
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 187

krople palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mascarpone 250 gram, dżem z aronii - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie(...)miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypać pieprz, paprykę CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Kakaowo-serowe muffinki ze śliwkami 210

lekkie, wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :) Składniki (na ok. 16 muffinek) : kakaowe ciasto 250 g mąki (u mnie 150 g tortowej i 100 g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka mały jogurt naturalny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao(...)proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce wraz z cukrem. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki : jajka, jogurt, olej i mleko.  Delikatnie wymieszać razem z suchymi składnikami do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. serowe nadzienie 300 g śmietankowego serka homogenizowanego lub naturalnego twarożku 1 jajko 1/2 op. budyniu śmietankowego kilkanaście śliwek węgierek

Kuchnia Ellie
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 173

miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal.  Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie(...)żurawiny zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki ciasta się połączą dolewamy olej i płatki chili. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik z suszonymi śliwkami 291

średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g(...)przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym 401

kulek/snikersów jest dość trudne i może to zepsuć wizualny efekt ciasta.     Składniki: 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch ciasta: 1 czekolada deserowa 100ml słodkiej śmietanki 30-36% 2-3 duże batoniki(...)czekoladzie *** *** Natomiast na drugiej połowie ciasta układamy pokrojone w plasterki snikersy. Całość możemy delikatnie polać pozostałą polewą czekoladową *** *** Po zastygnięciu polewy ciasto kroimy na kawałki i układamy naprzemiennie (raz ze snikersem, raz z kuleczkami) na talerzu *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 113

tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka i perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Snikers bez pieczenia 16715

polejecie letnią polewą powinno być ok. Bo jest to NAJPYSZNIEJSZE ciasto Snikers jakie jadłam, serio. Mimo swojej niewyględności jest absolutnie idealne w smaku, jeden smak dopełnia drugi. Zostało zjedzone jak deser, a raczej wciągnięte!  Składniki: (na keksówkę) 400g herbatników 5 szklanek mleka 5 opakowań puddingu w proszku (u mnie z Lidla) 3 łyżki Nutelli 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady(...)puszki kajmaku 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady duża garść orzeszków ziemnych Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć  folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. W garnku zagotować 4 szklanki mleka, w pozostałej szklance rozpuścić proszek puddingowy. Ugotować klasyczny budyń, podzielić na 3 części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią

Cakes By Kejt
Ciasto Karmelowe z migdałami 469

osłodę  sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia garść migdałów do posypania  Wykonanie: Masło podgrzewamy(...)Następnie do garnka dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy, ja użyłam tortownicę o średnicy 30 cm, nadaje się również do tego przepisu keksówka. Ciasto posypujemy migdałami i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 153

mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki(...)formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy  masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.  Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą.  Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie

Kulinarne Fantazje Marioli
pomysłowe ciasto z pierniczkami 149

może do krem u dodać trochę cukru. *foremka 24*24 lub mniejsza Składniki : na ciasto: 25 dag mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe(...)rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.  Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.  Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Cherry 4459

kocami, wypiłyśmy po  kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżki octu, Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką cherry. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto słodka pokusa z serem i rabarbarem 565

jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

Kuchnia u Bietki
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 192

czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżeczki kakao40 g gorzkiej czekolady 60 g białej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki,  które przesiewamy do wcześniej połączonej masy.Gotowe ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania