Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao - 15 pastylek(...)kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę
Zdrowie na języku :Pzostały tylko okruszki. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki octu Masa budyniowa • 3/4 litra mleka • 2 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 budyń śmietankowy • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 250 g masła • 150 g płatków migdałowych(...)dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy
To co kochamCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsypujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia
Kuchnia domowa Aniodstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy godzinę przed pieczeniem by się nieco ogrzało. Dzielimy na 4 części i wałkujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem: szklanka mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 250g mleka w proszku tłustego kostka masła słoik dżemu dowolna galaretka Mieszamy dokładnie mleko
Cynamonowe szczęścieczyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 200 g miękkiego(...)Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać rozmącony proszek i ugotować budyń. Gotowy budyć wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas miksować i dodawać porcjami wystudzony budzyń. Nie miksować za długo. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na kremie ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół i ułożyłam przekrojoną stroną do kremu. Ciasto wstawić
Monia miesza i gotujeJeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie(...)mąkiSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki(...)zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego masa makowa 250 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki mąki 75 g masła 1/2 szklanki rodzynek(...)Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy miód, masło i rodzynki, po czym zostawimy makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto na spód i wierzch naszego makowca. Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy
Miód i pieprzbardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szkl. mąki • 3 łyżki kakao MASA: • 500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru(...)wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym
KUCHNIA POLSKAudawać piernik. Stanie się piernikiem. Smacznego! Prawie piernik, czy pyszne ciasto piernikowe Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki 400 g mąka 2 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g erytrol 120 g olej kokosowy 2 szt jajko 1 szklanka mleko 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka imbir(...)Suche składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy powoli suche składniki na przemian z częścią mleka. Ucieramy na gładką masę. Na koniec wmieszać słoiczek 100% owoców - porzeczka. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec 40-50 minut w 180 st. C - do suchego patyczka
Kucharzycazrobiliśmy sobie jabłka w cieście naleśnikowym. Powiem Wam, że super sprawa. Pyszne po prostu, młody się zajadał, mąż też i ja kilka wsunęłam he he. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Polecam bardzo :-) Spokojnego, słonecznego dnia Wam życzę, mój od rana zabiegany ;-). Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puder do posypania Do miski dajemy mleko, mąkę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz cynamon. Miksujemy mikserem na jednolita masę. Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne) za pomocą nożyka lub specjalnej wycinarki. Kroimy w plastry ok. 7mm. Na patelni rozgrzewamy olej ok. 2 łyżki, jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor
kruche babeczkiprzesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekpiekłam w silikonowej) cukier puder do dekoracji Mąkę, budyń, cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, ekstraktem z wanilii i olejem i łączymy z suchymi produktami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę babkową z kominem o śr.23cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba
chili & sugarMieszamy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach