osłodę sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia garść migdałów do posypania Wykonanie: Masło podgrzewamy(...)Następnie do garnka dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy, ja użyłam tortownicę o średnicy 30 cm, nadaje się również do tego przepisu keksówka. Ciasto posypujemy migdałami i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziemikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki(...)formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą. Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie
Kulinarne Fantazje Mariolimoże do krem u dodać trochę cukru. *foremka 24*24 lub mniejsza Składniki : na ciasto: 25 dag mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe(...)rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakocami, wypiłyśmy po kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżki octu, Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką cherry. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę
Tradycyjna kuchnia Kasijajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Kuchnia u Bietkiczubata łyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżeczki kakao40 g gorzkiej czekolady 60 g białej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy.Gotowe ciasto przekładamy
Słodkie Przyjemnościciasto jest mega pyszne. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 3 łyżki wrzącej wody 30 g kakao Na poncz: 125 ml mocnej herbaty earl Gray Na masę orzechowo- mleczną : 80 g orzechów laskowych 80 g migdałów 160 g mleka(...)wpływem alkoholu masło zbieleje i wyraźnie zmieni swoją fakturę na bardziej gęstą. 3. Przestudzoną masę łączymy z pastą orzechowo - migdałową i dodajemy miód oraz mleko w proszku. 4. Masę miksujemy na gładką paste o jednolitej i dość zwartej teksturze. 5. Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski i miksujemy ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Następnie cały
vaniliowoczekoladowamleka w proszku 1 i 1/2 łyżki cukru 1 jajko 350 g mąki 3/4 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy wodę z mlekiem, masłem oraz cukrem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej
Domowy Smak Jedzeniażelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem
Jadło i czytadłomasło6 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietanyRóżowa pianka:6 białek6 łyżek cukru3 kisiele wiśniowedrylowane wiśnie (mogą być z syropu) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych(...)ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.5. Z mleka
Kuchnia domowa Aniktóre ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo(...)końcu wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Gęsty krem podzielić na cztery części i przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać
https:KKuchniaMniamPomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 słoiczek dżemu truskawkowego + sok, np. z brzoskwiń z puszki (do nasączenia biszkoptu) krem maślano-budyniowy 450 ml mleka 6 żółtek(...)olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia
Ugotowaćwięc musiałam je sama udekorować. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szkl. oleju rzepakowego 100 g powideł śliwkowych polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka ponadto: papilotki do muffinek kolorowa posypka
Kolorowa kuchnia ElkiWilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka(...)śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki cukru pudru 6 żółtek 1 proszek do pieczenia 1 cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy
kgwjanczewo