Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek(...)puszystą masę. • Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć
To co kochamjest tu istotne. Ważne by ciasto było stosunkowo gęste i wystarczy kontrolować czas pieczenia. W takim razie do dzieła! Składniki: 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią kilka kropli aromatu migdałowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) ½ kostki masła(...)przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Dodaj aromat i wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki. Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj na nim równomiernie czereśnie. Wstaw
Food Squaremąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy(...)masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5
Kuchnia domowa Aniciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon(...)śmietankowe Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części
talerz przyjemnościProsta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki
Wanilia i Kardamonsmażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać. Składniki na polewę: 180g cukru 180g posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową. Przepis
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia* 100 g suszonych moreli* 10-15 orzechów laskowychSposób wykonaniaDo garnka dodać margarynę, kakao, cukier, mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku.Do chłodnej masy dodać żółtka, zmiksować, dodać następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango(...)30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smaku36cm x 28cm Składniki: Na ciasto: 2 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na masę serową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g) 4 żółtka 1 jajko ½ łyżki oleju 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)waniliowego ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g) Na bezową chmurkę: 4 białka* 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków) 3 łyżki wiórków kokosowych *razem będzie potrzeba 6 jajek Składniki na ciasto umieszczamy w misce miksera z końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno
Kolizje Smakówmorelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 jajko i 1 żółtko Wykonanie: Zaczynamy od spodu, na stolnice wysypujemy przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i siekamy z nią masło. Dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto , w ramach potrzeby podsypując mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciastem tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez 20-30 min aż ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące. Pod koniec pieczenia ciasta
W kuchennej krainiełyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto(...)cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce
Pobite gary Barbarytego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe ;-) Składniki: 1 szklana mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła(...)olej do smażenia (minimalna ilość) Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód
Walijskie PichcenieKakaowe ciasto z odrobiną koniaku. Mięciutkie i wilgotne. Przepis bardzo stary, ale wprowadziłam drobne zmiany. Teraz smakuje mi bardziej. Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 5 g. koniaku (1/4 kieliszka) 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę) Dodatkowo: orzechy lub migdały(...)margarynę z cukrem, dodać mleko i kakao. Cały czas mieszać. Po zagotowaniu odlać pół szklanki na polewę. Zostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.Następnie wsypać mąkę z proszkiem i dodać powidła.Wlać koniak i miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, miksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę. Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną
Agusiowe smakołykiPyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale
Praktyczna plilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g czarnych porzeczek Kruszonka: 100 g mąki pszennej(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym. Dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i wlewać mleko, mieszając masę łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wykonanie kruszonki: Wszystkie
maniapieczeniaefektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło
słodki bratekPyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‚górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem
Kulinarne Przeboje