smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie do zrobienia, najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki świeżej żurawiny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ucierając. Do masy, na przemian dodawać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszając tylko do połączenia składników. Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach i przykryć drugą połową ciasta
Domowa cukiernia EwyCiasto – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 200 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – cukier waniliowy – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piana – 4 białka – 1/2 szklanki cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 150 g płatków migdałowych – 1 słoiczek powideł śliwkowych Krem – 250 g masła – 1/2 litra mleka(...)żółtka – 2,5 łyżki mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto – Zagnieść wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 części, bo pieczemy 2 placki. – Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię kulę, kroję
To co kochamilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka(...)ubitej śmietany dodać twaróg, pastę waniliową, mleko w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę w kilku łyżkach wody. W razie potrzeby dosłodzić masę cukrem pudrem. Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki
Pysznie & PięknieSkładniki (na formę (35x24x5) cm) : Ciasto pół kilograma mąki pół margaryny 1/4 szklanki cukru 2 jaja 3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu łyżeczka proszku do pieczenia mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Polewa gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego) wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek) Dwie
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki. Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy i migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone(...)znowu wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, ale już mieszać bardzo delikatnie łyżką. Pieczenie – blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia w wylać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ja ciasto ostygnie to polać roztopioną czekoladą. Udekorować bakaliami. Ten makowiec jest
Kuchnia Pokoleń100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia - 1 szklanka cukru (ja daję zawsze max 3/4 szklanki) (można użyć brązowego, z jego powodu ciasto też wyjdzie ciemniejsze ale inaczej, niż od mąki, bardziej karmelowo, czasem jest to pożądane dla lepszego kontrastu z jasnym kremem) - szczypta soli (sprawia, że smak słodki jest bardziej słodki) - 1 torebka cukru waniliowego (ostatnio zamiast niego użyłam samej WANILII , ciasto(...)czym różni się soda od proszku do pieczenia i dlaczego czasem daje się jedno i drugie razem? Świetne wyjaśnienie znalazłam kiedyś tutaj. W naszym konkretnym przypadku trzeba pamiętać o tym, że soda wchodzi w reakcję z cytryną od razu po połączeniu w mleku, dlatego robi się to na końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek Składniki na masę: 5 żółtek 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki(...)sztywno, dodać zmielone orzechy i mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Wykonanie masy: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej
Mania Wypiekaniaostatecznie wędruje do ciasta. Robi się je błyskawicznie (jedynie czas pieczenia jest długi - godzina) i jest bardzo łatwe - polecam :) SEROWY PLACEK Z JAGODAMI przepis autorski // blacha 25x20cm - ok. 12 kawałków ~130g (szklanka) mąki pszennej T500 ~130g (szklanka) mąki razowej T2000 (moża użyć również pszennej / lub jakiejkolwiek innej) ~1/2 szklanki oleju ~1/4 szklanki mleka ~2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ~szklanka(...)łyżki cukru W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem, w drugiej twaróg, jajka, olej, mleko i ekstrakt. Mąki przesiać do miski z mokrymi składnikami, wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Blachę o wymiarach 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu rozłożyć jagody i posypać cukrem (2 łyżki). Włożyć ciasto
chili & sugarzamienić na borówkę amerykańską, zapraszam! Jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej! Scroll down for recipe in English Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami (12 porcji) Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 duże jajka(...)szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. W celu przygotowania ciasta w TCC, włóż do misy wyposażonej w końcówkę do ciasta lub tnącą wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj jogurt
karmelowyfunkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 2 budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto krówka – masa: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone(...)puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina wierzch: posiekane orzechy włoskie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez
Poezja smakujakimś portalu internetowym. Ciasto z racji dobrego smaku piekłam już wiele, wiele razy... Przez ten czas przepis uległ znacznej zmianie... Teraz powstaje takie oto cudo... Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek. Masa: 6 żółtek; 2 jajka; 1,5 szklanki cukru kryształu; 30 dkg masła; 5 serków waniliowych homogenizowanych; 3 szklanki mleka w proszku; 3 łyżki żelatyny; 1 szklanka wody(...)przestudzoną masę jajeczną. Następnie dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody (żelatynę schłodzić). Poncz: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; 2 szklanki bardzo gorącej wody; 2 kieliszki rumu; Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych lub podłużnych ciastek biszkoptowych; trochę kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić
In my kitchenczasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm. Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka polukrować i obficie obsypać kolorowym maczkiem owocowym, odłożyć. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 250 ml mleka 75 ml oleju(...)jednym naczyniu połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, w drugim natomiast składniki mokre - mleko, olej i roztrzepane jajka. Suche składniki dodać do mokrych, całość bardzo dokładnie połączyć, dodać czekoladę posiekana na małe kawałki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Domowa cukiernia Ewyciasto, jest gotowe. Upieczcie je w swojej kuchni. Naprawdę warto. Składniki: • 3 duże bardzo dojrzałe banany (mogą mieć ciemną skórkę) • 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 100 g posiekanych orzechów (mieszanych) • 80 g roztopionego masła • 2 duże jajka • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej • kilka kostek białej czekolady • 1 łyżka mleka Sposób(...)przestudzone masło oraz cukier i wymieszać. 5. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, można użyć blendera. 6. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy. Wymieszać. 7. Keksówkę o wymiarach 8x31,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 8. Piec
W mojej kuchniwypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki(...)posmarować masłem i posypać mąką. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść
Mała Cukierenka