stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 1 łyżka karobu 100 ml mleka do przełożenia: domowe powidła śliwkowe (ja użyłam tych ) Białka(...)ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec
FitKotżelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem
Kuchnia domowa Anijajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera 200 g masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej(...)dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie z 500 ml mleka odlewamy połowę do wysokiego naczynia i mieszamy z zawartością opakowania
Pyszności Słodkościustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka
Świat Ciastapodwieczorek :) Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie :) Mniam :P Co nam potrzeba: - 2 jabłuszka - 1 szklanka mąki (z braku pełnoziarnistej użyłam zwykłej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - słodzidło - ok. 0,5 szklanki wody gazowanej bądź mleka - 1 jajko Jabłuszka obieramy ze skórki i kroimy
Zdrowie na języku :Pczekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :) Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie(...)mlecznej czekolady mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło
Izabelawkuchniuczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można kosztować innych pyszności. 😇 Składniki: pełna szklanka ciepłego mleka(...)owsianą i pszenną), proszek budyniowy oraz sól. Jajka i żółtka ucierać wraz z pozostałym cukrem pudrem do powstania puszystej piany. Do miski z mąkami wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać ubite jajka, roztopione masło i wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne. Gdyby ciasto ciężko się wyrabiało, należy wtedy dodać kilka łyżek ciepłego mleka. Ciasto powinno odstawać
Kuchnia Elliełyżeczki proszku do pieczenia 30 dag mrożonych jagód lukier; pół szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie; Mleko, olej oraz jajka łączymy ze sobą i roztrzepujemy widelcem. W drugiej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Jeśli kawa jest w granulkach to rozpuszczamy ją w kilku łyżkach ciepłej wody lub mleka. Zawartość obu misek mieszamy(...)sobą ale krótko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy owoce. Mogą być też świeże ale wtedy podczas mieszania nam się rozpadną ponieważ jagody są bardzo delikatne. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (10x30cm) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. w 180C. Wszystkie składniki lukru mieszamy i polewamy ostudzone ciasto. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.którego korzystałam ciasto polane było lukrem. Niestety po jego dodaniu ciasto okazało się za słodkie, dlatego polecam tylko delikatne oprószenie go cukrem pudrem. Można też, tak jak ja zajadać się nim bez żadnych słodzących dodatków :). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 2 jajka(...)olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33×22 cm . Pieczemy
Słodki Pomysłułożyć warstwę herbatników. ¾ mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową
Camilla w kuchniherbaty... Łabędzi puch Składniki : biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 czerstwe kajzerki 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych 300 g masła kruszonka : 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru(...)proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka tartą blaszkę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy dwukrotnie z wysokości około 30 cm np o blat. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa: Czerstwe bułki namaczamy w 2 szklankach mleka, rozdrabniamy widelcem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownice max 26 cm: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 dojrzałe banany około 100 g wiórków kokosowych 200 ml oleju roślinnego 3 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (około 120 g) 2 łyżeczki proszku(...)odłóż na bok 3 łyżki), cukier (odłóż 2 łyżki na bok) i mleko kokosowe., a do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek dodając 2/3 wiórków. Pozostałe wiórki lekko podpraż na suchej patelni. Na samym końcu dodaj agrest i delikatnie przemieszaj. Całe ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut
greenscarfsłodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany 12% 1/4 szklanki oleju 2 jajka Składniki suche 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki brązowego cukru
Mieszam w Garnkujest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :)))Spód:* orzechy ziemne- 80 g* batonik Snickers- 3 x 75 g* masło- 50 gMasa jasna:* mleko- 1/2 szklanki* cukier- 1/4 szkl.* mleko w proszku- 1, 5 szkl.* masło- 100 gDodatkowo:* masa karmelowa- 300 g* orzeszki(...)mieszanki przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą.Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.Wyjąć ciasto i polać wierzch
Kraina Miodem Płynącaproszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie nierówne części, włożyć(...)dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.com