Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do wypieków 3 łyżki mleka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła(...)proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć) i po każdym dobrze zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem
Posadzone i zjedzonesernika <3 Z kuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka jaja 1 jajko 10 dag margaryny 2 łyżki smalcu Składniki na masę serowa: 1 kg białego sera 1 szklanka mleka 1 ½ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja
Tradycyjna Kuchniastole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L )5 łyżek mąki pszennej typ 5004 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szk cukru16 g cukru waniliowegoMasa :3 budynie śmietankowe ( po 40 g )1 l mleka 3,2%200 g miękkiego masła1/2 szk cukruDodatkowo :1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )50 g masłakolorowa posypka do ciastdowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu330
Ewa w kuchniTego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła metr-owca i tak oto powstał . Składniki: 6 jajek (w temp. pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 14 łyżek ciepłej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleko 3 łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez
Różowa kuchniatrochę inne od tradycyjnych słodkich tortów robionych do tej pory. Składniki: Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe: 200g masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Krem: 1 szklanka jagód 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml mleka 100g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy(...)suchego patyka” – powinno wystarczyć około 35 minut. Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe jest ciastem uniwersalnym. Przynajmniej u mnie. Służy nie tylko jako zwykły placek posypany owocami, przełożony po upieczeniu dżemem czy kremem, ale również stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut
Jacob TastesWyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) Przepis: Składniki: ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 70 g budyniu waniliowego 500 ml mleka 250 g masła lub margaryny opcjonalnie cukier do smaku Wykonanie: 1. Wodę(...)Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni
Mój pomysł natrochę ostygnie. Płatki owsiane dają innego posmaku niż w zwykłym ucieranym cieście, ale bardzo dobrze komponuje się z owocami. Blaszka: 30x10cm 100 gram płatków owsianych 120 gram mąki pszennej 300 ml mleka 100 gram masła 60 gram cukru 1 łyżka miodu aromat migdałowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki malin Mleko podgrzać w rondelku. Płatki przełożyć(...)Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do masy mieszając całość delikatnie łyżką. W razie potrzeby dodać pół łyżki mleka, masa powinna być gęsta, ale nie twarda. Blaszkę wyłożyć papierem, przełożyć masę i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Całość zapiekać około 45 minut w 180C, Brzegi powinny być złote, a patyczek wbity w ciasto suchy. Po upieczeniu
Czerwony Gupikdrażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi! Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe! ;-) Potem pieczemy i możemy chrupać ;-))) Do dzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3/4 szklanki borówek - 2-3 gruszki
SMYKWKUCHNIstole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe. Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki : 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka ubić(...)utrzeć, potem ciepłe mleko, wsypać kakao, cały czas ucierać Dodać powidła- ucierać Mąkę zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia- dodawać po łyżce do masy Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, przelać masę i piec w nagrzanym piekarniku (170-180*C) około 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie
Proste Potrawyżytniej 10 g mąki kokosowej lub jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Nagrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Wszystkie składniki zmiksować. Wgłębienia formy wysmarować olejem kokosowym i nałożyć ciasto. Piec 4-5 minut. Jeśli używamy piekarnika ciasto należy umieścić w silikonowych foremkach i piec
Chocolate Muffin Blogbudynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić(...)ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania masy budyniowej. Po wyjęciu ciasta piekarnik nagrzewamy
Słodkie okruszkigładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem
Kolejny blog o gotowaniukogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6.Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek
Sama słodycz i szczypta chiliczekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW. Składniki na ciasto:- 55 g gorzkiej czekolady - 85 g kakao- 200 ml wrzącej wody- 145 g mąki pszennej- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 90 g masła- 200 g cukru (lub mniej(...)Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie
Malinowe Pocałunkiskórki. Smak libańskiego ciasta pomarańczowego z czekoladą jest niezwykły – podobnie jak innych libańskich potraw. Pomarańcze i migdały możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji) 6 jajek 250g cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy(...)pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę oraz mleko, dobrze wymieszać. Posmarować przestudzone ciasto. Libańskie ciasto pomarańczowe
Pociąg Do Kuchnimusiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj.,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Moje domowe kucharzenie