Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy. Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzez ok 10 min. Patyczkiem sprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów(...)kawałki, wlewamy esencję waniliową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier oraz po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy czekoladę (może być jeszcze ciepła), następnie mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy je, a następnie układamy gruszki ( taki by dotykały
Słodka Kraina Wypiekówaromatu śmietankowego. Wykonanie Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć. Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościdrugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Jabłecznik bez pieczenia
UgotujmyTo.plSPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.- białka(...)dużych oczkach największą naszą kulę- dodajemy wydrylowane wiśnie- na to trzemy kakaową kulę- dodajemy nasze ubite białka- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto
Basia w kuchniwęgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski wypiek :)Składniki na formę 26x12:25 dag masła3 jajka2 łyżki naturalnego miodu2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag orzechów włoskich5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy5 dag suszonej żurawinypolewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki(...)wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą.Polewa
Bon Appetit Małgorzatysię z obowiązkami), kiedy siądę wieczorem pod kocykiem, z laptopem na kolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek(...)czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
My simple kitchenciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto
Mania Gotowaniamiód, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy mleko i mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc. 2. Zaczyn mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy 5-8 minut w mikserze (lub ręcznie). Ciasto lekko smarujemy oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.3. Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony
UgotujmyTo.plPrzepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką. U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze(...)cukrem na kremową masę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki. Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie
Plate of JoyPuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)puszystą masę. Po jednym dodać jajka i zmiksować. Wrzucić skórkę z cytryny i wlać sok, zmiksować krótko. Do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt lub maślankę. Za każdym razem mieszać delikatnie łopatką do połączenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki jogurtu lun maślanki. Papilotki ułożone w formie lub silikonowe foremki
Chocolate Muffin Blogmieszam. 5) Do wysmarowanego olejem kokosowym (lub innym albo papierem do pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal
fitolarun.blogspot.comprzełożyć na środek ciasta. Ciasto zawinąć tak by schować masło wewnątrz. Ciasto teraz rozwałkować na długi prostokąt, o bokach około 60 x 30 cm. Zawinąć go na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Jest to pierwszy obrót, a takie obroty musimy zrobić 3 razy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym(...)drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać mąką w razie potrzeby) tak by ciasto miało
Poezja Smaków - blog kulinarnySobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód(...)twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. 3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań. Smacznego function load
dom-agi.plFlapjack to bardzo proste ciasto na bazie płatków owsianych. Jest to typowy dla kuchni brytyjskiej, dość słodki, owsiany batonik banalny w przygotowaniu. Moje blogowe koleżanki przygotowały go w ciągu tygodnia do wspólnego gotowania, ja niestety nie zdążyłam (tak to jest jak wraca się do domu po 18), ale postanowiłam go zrobić w weekend, ponieważ flapjack jest smaczny, a prostota jego(...)połączą, ale niezbyt dlugo, aby płatki zachowały swoją strukturę. Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią masę płatkową i dokładnie ugnięść ją tylną częścią łyżki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Smacznego
Codzienne GotowanieLubię robić takie ciasta, przy których nie ma dużo pracy ani sprzątania..i to ciasto do takich należy..wystarczą dwie miseczki i łyżka...pomysł podpatrzony tutaj . 3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl.oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. jogurtu naturalnego 1 biała czekolada 300g wiórków kokosowych 500-600g rabarbaru(...)Roztrzepane jajka wymieszać łyżką z mąką, cukrem, olejem, jogurtem, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i rozpuszczoną czekoladą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu ciasta.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w 200C.Upieczone ciasto wystudzić. Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie