Ciasto biszkoptowe Camargo 2 204Ciasto biszkoptowe Camargo 2 Składniki : 50 dkg żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać na sitko i przesiać powoli wprost do ubitej masy cały czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec na złoty kolor. Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec
Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 393trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczenia
Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 240Pewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką. Przepis podpatrzyłam na blogu Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)kokosowe, cukier i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić
Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 210zdejmujemy z ognia. Powoli mieszając wszystko trzepaczką dodajemy mąkę. Powstanie błyszcząca gęsta masa. Studzimy mieszaninę i dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zostawiamy przykryty ściereczką na 20 godzin.Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę
W kuchni wieczorem
Łatwe ciasto limonkowe 168puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam. 2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierwsze cupcakes 212warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Składniki na ciasto szklanka mąki 100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć
AZgotuj!
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 232temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem
kolorowotorcikowo
Gofry z płatków kukurydzianych 291Produkty potrzebne: Ciasto; jajko 4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko 2Szklanki mąka 1Szklanka płatki kukurydziane 2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki(...)troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3. Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka
pichciszto
Ale piernik! (druga część przepisu) 277dodajemy po 1/3 bakalii i szybko zagniatamy. Przygotowujemy stolnicę lub blat, na którym będziemy wałkować ciasto. Najlepiej wychodzi to na silikonowej stolnicy, nie trzeba wtedy podsypywać mąką. Pierwszą część rozpłaszczamy dłońmi na prostokąt i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia (dzięki temu masa nie będzie kleiła się do wałka), a następnie wałkujemy, aż osiągnie wymiary 30x35 cm. (Wasze(...)pieczenia w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy, wyjmujemy i studzimy. Z pozostałymi dwoma częściami surowego ciasta postępujemy tak samo. Przekładanie: Marcepan dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wałkujemy na prostokąt odpowiadający wielkością blatom z ciasta. Pierwszy z nich układamy na płaskiej powierzchni
Ratunku obiad
Bardzo puszysty murzynek 2770Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci. Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach. Składniki: 200g masła ½ szklanki oleju 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżek kakao miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 20g proszku do pieczenia Wykonanie: W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści(...)sztywno. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu
Pyry na Gaz
Świąteczne pierniczki 1133jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu(...)łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 206następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut. Sok zagotować, zdjąć z ognia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta jabłkowa 201łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchni
Pączki z różą. 209nadziać je podczas formowania. Jeśli nie mamy płatków róży możemy użyć innej, co ważne twardej, marmolady (np marmolady z płatków róży i truskawek . Jeśli dżem jest za rzadki rozmoczy ciasto i jest duże prawdopodobieństwo, że nadzienie wypłynie, a pączki nie zachowają kształtu. Jeśli nie mamy gęstego nadzienia wskazane jest nadziewanie pączków po usmażeniu za pomocą długiej tylki (polecam dżem(...)minut, czyli aż drożdże podwoją objętość. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy rozczyn już wyrósł dodajemy ubite żółtka, ciepłe mleko, śmietankę, ekstrakt z wanilii i zagniatamy (mikserem z hakami) gładkie, elastyczne ciasto (około 6-8 minut). Następnie wlewamy letnie masło i dalej miksujemy aż tłuszcz się wchłonie (około 4-5 minut). Gotowe ciasto zostawiamy
Rozpustne gotowanie
Chrupiące gofry jak z budki 63776właściwy, na blogu Modern Taste . Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier(...)proszek do pieczenia i jedną szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę. 2. Na rozgrzaną
My Culinary Art