ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:723/1309)

PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 356

wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką(...)MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem 193

wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki(...)koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową. 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady

Na słodko lub wytrawnie
Mleczne ciasto z kaszą manną i gorzką czekoladą 161

pisałam o zmianach, a tutaj szykują się kolejne... Chyba stałam się specjalistką od przewracania sobie życia do góry nogami :) W związku z kolejną przeprowadzką czasu jest ekstremalnie mało, więc ciasto musiało być równie ekspresowe w wykonaniu, a do tego pyszne. Cóż, ja tam jestem zadowolona z efektu :D Składniki: 1 litr tłustego mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru szklanka kaszy(...)równe części.      Na dnie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich krain :) Dziękuję jeszcze raz!   Jedna

sama złodycz
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 132

dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)  Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie(...)Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami

Ze smakiem i z pasją
Krówkowy sernik 165

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą

VioletoweKucharzenie
czekoladowo- migdałowy but 173

mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej aromat migdałowy kostka margaryny masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 172

jabłkami. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej

potrawyregionalne
My sweet little clementine. Do góry nogami. I moja cisza. 134

resztą. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy.   Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do momentu

KUCHARNIA
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 103

wolnym ogniu, cały czas miksując. Dzięki temu nie powstaną grudki. Po zagotowaniu i zgęstnieniu masy, zdejmujecie ją z palnika, okrywacie szczelnie folią aluminiową i wstawiacie garnek do zimnej wody. Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto. Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie

GRUBY WAŁEK
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 106

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu

kawawszklance
Kochanej Mamie... Bukiet DROŻDŻOWYCH RÓŻ. 182

mlekiem i łyżką mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte płócienną ściereczką. Jaja utarłam z cukrem na białą masę o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, aromat, jajka, odcedzone rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto, aż zaczęły pojawiać się pęcherzyki. Na samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość luźne

W kuchni Karmel-itki
Zielone krokiety z pieczarkowym farszem. 127

pieprz  ·          słodka papryka ·          2-3 cienkie plasterki papryczki chilli lub jalapeno Na ciasto: ·          0,5 kg mąki ·          2 szklanki wody (jedna zwykła druga gazowana(...)przesmażyć, bez łodyg jeżeli mamy świeży lub rozmrozić. Do szpinaku wbijamy 3 jajka w całości. Blendujemy wszystko na gładką masę, teraz dodajemy szklankę wody i połowę ilości mąki. Mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek, teraz reszta mąki i wody. Ciasto powinno gęstością przypominać rzadki kisiel, nie powinno się ciągnąć za chochelką.  Smażymy nasze naleśniki szpinakowe, bez dodawania tłuszczu

Kuba Gotuje
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 314

przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia!   http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2 łyżki wody2 łyżeczki kakaoorzechy włoskieciasto3 jajka1 szkl mleka1 szkl powideł(...)kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać

CoolinarniePL
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 136

mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru.Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasto dojrzewające. 162

się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka(...)minut. Przenieść do dużej miski i odstawić na 30 minut do ochłodzenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania