ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:723/1309)

Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 150

inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego(...)laski wanilii i jajka, cały czas mieszając. Masę serową mieszam dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam

Mango Papaja
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 137

zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 1 szklanka startej(...)rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy ze sobą. Na samym końcu wsypujemy bakalie

My simple kitchen
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 163

znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany . Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli(...)pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo

Food Square
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 132

Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać do masy i miskować dalej, na końcu dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę. Zagnieść kulę i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroi ciasteczka, piec w 180 stopniach przed około 10-12 min w zależności od grubości ciasteczek. Przepis

Moja Galeria Smaku
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 181

łyżka oliwy dodatkowo: semolina (kasza pszenna) lub polenta (kaszka kukurydziana) do podsypania ciasta (można użyć mąki) Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - wykonanie krok po kroku: 1. Przygotuj drożdżowy zaczyn. W misce wymieszaj mąkę i drożdże instant z wodą na jednolitą masę. Jeżeli używasz drożdży świeżych, najpierw wymieszaj je z wodą i taką zawiesinę dodaj do mąki. Miseczkę przykryj szczelnie(...)chcesz się cieszyć pizzą w sobotę na obiad, nastaw zaczyn w piątek rano. Zaczyn po 12 godzinach 2. Po 12 godzinach, czyli np. w piątek wieczorem zabierz się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę (lub mąkę i semolinę), sól i drożdże instant (drożdże świeże rozpuść w wodzie przed dodaniem do mąki). 3. Do zaczynu dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięciutkie pierniczki 123

Ciasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :)   Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także(...)smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie

My simple kitchen
Ciasto piankowe z soczystym kiwi 146

dokładnie mieszamy.   4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Pierogi z mięsem + film 133

moim stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi                  ciasto  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody                 farsz 40 dag mięsa(...)miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną do połączenia się wszystkich składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką

Smakowite Dania
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 155

zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao(...)pieczenia (u mnie kwadratowa o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (oryginał podaje temperaturę 200 stopni, ale uważam, że jest zbyt wysoka jak na ten rodzaj ciasta). Piec ok. 20-25 minut - należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Dłuższe pieczenie spowoduje nadmierne wysuszenie ciasta

KUCHARNIA
Ananasowiec 2381

szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Ciasto ze śliwkami bez glutenu 210

litrowego    Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe : W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu . Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej(...)mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę

Różowa kuchnia
Tort truskawkowy 234

rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około(...)wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając brzegi. Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty. Przygotowanie płynu:  Ze składników podanych do nasączania tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy. Przygotowanie kremu : Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę

Kolizje Smaków
Bardzo proste ciasto jogurtowe, mocno truskawkowe 153

Ciasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :) Składniki: (na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm) 450 g mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki sody oczyszczonej 250 g drobnego cukru 6 jajek 200 ml jogurtu naturalnego 200 g roztopionego masła roślinnego(...)miski z mąką. 3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię. 4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera. 5. Przelać do formy wyłożonej papierem do piecznia. 6. Na wierzchu układać truskawki w małych odstępach. Truskawki zakryją się ciastem w trakcie pieczenia. Piec:  20-30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni

KreatywnePiny
151. Ciasto z ciepłymi lodami 433

lubi ciepłe lody,  z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno(...)stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki

Jadło i czytadło
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 174

teraz  skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g  gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach(...)pieczenia, kakao, czekoladę startą na tarce o małych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
Pełnoziarniste ciasto z burakiem i porzeczką 195

Dietetyczna wersja słodkiego co nieco Kolejny wypiek w ramach akcji Ciasta na Niedzielę pt. Słodki Dzień Kobiet . Podpatrzone, z lekkimi modyfikacjami, na blogu Smacznie Zdrowo Tanio .   Ciasto wychodzi nie za słodkie, pełne zdrowych składników, o uroczym kolorze :) Coś dla dbających o linię słodyczoholików, a w szczególności tej piękniejszej (podobno) płci :) Zamiast wgryzać się w tabliczkę czekolady, lepiej zaserwować sobie(...)koniec wmieszać łyżką starte buraki, migdały i porzeczki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec w 180C ok 60min. Sprawdzać stan upieczenia testem "suchego patyczka" - u mnie 60min okazało się niewystarczające i trzymałam ciasto w piekarniku jeszcze dodatkowe 10min. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu - inaczej może się rozpadać. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ciasteczkowy

Grunt to przepis!