ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:724/1309)

Brownies z czarnej fasoli 164

łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowego sól opcjonalnie: 30 łyżek mleka migdałowego (dzieliłam ciasto na trzy porcje, do każdej dodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam, nie radzi sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku płynnego, jeśli wasze miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego(...)miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy od możliwości naszego miksera/blendera. Jak już wyżej pisałam, do każdej z trzech porcji dodawałam po 10 łyżek mleka. Jeżeli ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić.      Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy

Weganizm infantylny
Ciasto czekoladowe z burakami 141

Macie ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ale już na samą myśl macie wyrzuty sumienia, że kalorycznie, że niezdrowe ? W takim razie polecam spróbować ciasta czekoladowego z burakami, które jest idealnym kompromisem miedzy tym co zdrowe a tym co pyszne. Poza tym pokażcie mi lepszy sposób aby nakłonić dzieciaki i nie tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam(...)wszystkie składniki wymieszane łaczymy je z masą buraczano-czekoladową. Dokłądnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz wystarczy przelać masę do blaszki ( 24-26 cm), nastawić piekarnik na 190C i piec ok 50 min. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło. Jeżeli tak,wyciągamy z piekarnika i czekamy az ostygnie. Zimne posypujemy cukrem pudrem i ciasto czekoladowe

Kulinarna Patilogia
Piernik z jabłkami 121

masło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam

Proste Potrawy
Ciasto kakaowe ze śliwkami 195

Cały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki(...)Mąkę przesiewamy w jednej misce z kakao i sodą.3. Jajka ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka

Kuchnia domowa Ani
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 150

porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji:  - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt -  ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze(...)kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę w całość i układam na tortownicy bądź na jakiejś innej ozdobnej desce, na jakiej tort będzie prezentowany i podawany.  Przygotowuję masę do przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się

Wielopokoleniowo
Chlebek bananowy 107

Dlatego jak wiem, że ich nie zjem czekam jeszcze dzień bądź dwa, gdy będą już tak mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chlebek bananowy 3 bardzo(...)wtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz

To Musisz Wiedzieć
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 184

Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.  Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać

Ugotować
Sernik z musem malinowym 101

smaku, przywodzi na myśl gorące, letnie popołudnia i rozkosznie grzejące słońce... W sam raz na ponure jesienno-zimowe dni!  Spód: (23 cm) 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy(...)łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg

Cakes By Kejt
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 262

kaszki manny 1 łyżka proszku do pieczenia 120 g obranych, posiekanych migdałów ( ja rozdrobniłam płatki migdałowe ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub 2 krople aromatu waniliowego ) okrągła forma do ciasta 26 cm średnicy wysmarowana masłem Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki syropu i postaw na małym ogniu. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotuj(...)zbieleje przy pomocy miksera. Następnie powoli dodawaj cukier i kolejno jajka, czekając za każdym razem aż masa dobrze się rozmiesza przed dodaniem kolejnego jajka.  W osobnej misce wymieszaj mąkę, semolinę, proszek do pieczenia i migdały. Stopniowo dodawaj suche składniki do ciasta przy włączonym mikserze. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy, wymieszaj i przelej ciasto do okrągłej formy i wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 165

małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier

BaRepas
Tarta frangipane ze śliwkami 185

Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć

maniapieczenia
Tort pralinowy "Owoce Morza" 163

morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła(...)minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli pieczemy z termoobiegiem wówczas temperatura powinna wynosić 160 stopni) i piec przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić

MyCookBook.pl
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 265

cukier, po czym ubijając bez przerwy, żółtka. Wymieszałam obie mąki oraz kakao, przesiałam do  masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem.  Ostrożnie wyłożyłam ciasto.  Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł(...)przepisu na opakowaniu. Zostawiłam do wystygnięcia, mieszając  co jakiś czas, aby nie powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki

W kuchni Karmel-itki
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2005

mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)rozpuszczamy masło. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki. Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić

Symfonia Smaków
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 275

mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)rozpuszczamy masło. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki. Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić

Symfonia Smaków