Tort Opium wg Aleex 138białek resztę cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa. 6. Do masy bezowej dodać utartą masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. 7. Dodać przesiane wcześniej mąki i kakao, i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. 8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć(...)jednej łyżce, co bardzo ważne – stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. 15. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. 16. Masę bezową podzielić na dwie części. Wypełnić nią narysowane koła, wyrównać. 17. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i od razu zmniejszyć temperaturę do 120ºC
W mojej kuchni
Puszyste placuszki z miodem FIT 228pieczenia olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka mam ubite dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy
Mój Smak
Leciutkie placuszki serowe z miodem 218kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać
Słodkie okruszki
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 217cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny z porem i mozzarellą 222drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami. Piec przez około 25 minut
Di gotuje
Muffiny z żółtym serem 193tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut
Di gotuje
.1146. bo niedziela 171minut. Następnie dodać do niego mąkę i mleko (100ml) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów
breakfast of dreams
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 209pieczenia orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 230mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką
Mała Cukierenka
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 158minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić aby "odchodziło od ręki". Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 20 x 30 cm. Prostokąty wysmarować masą maślaną (zostawić łyżkę masła do wysmarowania wierzchu bułeczek), i każdy z nich zwinąć w roladę. Wierzch wysmarować pozostałym masłem. Rolady pokroić w trójkąty
Kuchnia w opałach
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5524mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką
Mała Cukierenka
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 204smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru
Malinowe Pocałunki
Placki bananowe z kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 201mleczno- ryżowej waniliowej (Bobovita) 2 banany 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mąki pszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno być gęste, ale może być więcej) Przygotowanie: Do wysokiej miski wrzucamy jajko i miksujemy je na puszystą masę. Na zmianę dolewamy mleko, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kaszkę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec obieramy
ChilliJemy
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 222zmieszać wszystkie suche składniki (poza orzechami), w drugiej misce zmiksować razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 156suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory