ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:725/1309)

Łaciate babeczki 169

smak jest po prostu wyborny ;) Dziś zapraszam Was na puszyste i mięciutkie dwukolorowe babeczki. Obiecuję, że na jednej się nie skończy :D Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szkl oleju rzepakowego 1 szkl śmietany 18% Dodatkowo(...)przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. Do papilotek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- urosną!) Piec w 180 st.C przez 20-25 minut do "suchego patyczka". Babeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Brownie bez cukru i mąki 751

śliwki.  Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować.  Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta.  Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru.  Zapewniam.     Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek(...)malakserze).  Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć masę i wyrównać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.  Odstawić w formie do wystygnięcia.   Kroić dopiero zimne ciasto.  Posypać z wierzchu kakao

Sto kolorów kuchni
Ciasto "Krówka" 228

mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany 2-3, masa krówkowa, biszkopty,  duża śmietana 36% (lub krem dr. Oetker śmietankowy(...)Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę krówkową. 10. Układamy biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników 12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało

Kuchnia Pełna Pasji
Rolada truskawkowa 155

jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy(...)zrumieniło. wyłączamy piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.   Śmietanę  ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy. Biszkopt  rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami

NaKońcuJęzyka
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 143

inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego(...)laski wanilii i jajka, cały czas mieszając. Masę serową mieszam dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam

Mango Papaja
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 123

zmodyfikowałam do własnych upodobań. Część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 1 szklanka startej(...)rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy ze sobą. Na samym końcu wsypujemy bakalie

My simple kitchen
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 150

znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany . Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli(...)pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo

Food Square
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 121

Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać do masy i miskować dalej, na końcu dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę. Zagnieść kulę i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroi ciasteczka, piec w 180 stopniach przed około 10-12 min w zależności od grubości ciasteczek. Przepis

Moja Galeria Smaku
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 171

łyżka oliwy dodatkowo: semolina (kasza pszenna) lub polenta (kaszka kukurydziana) do podsypania ciasta (można użyć mąki) Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - wykonanie krok po kroku: 1. Przygotuj drożdżowy zaczyn. W misce wymieszaj mąkę i drożdże instant z wodą na jednolitą masę. Jeżeli używasz drożdży świeżych, najpierw wymieszaj je z wodą i taką zawiesinę dodaj do mąki. Miseczkę przykryj szczelnie(...)chcesz się cieszyć pizzą w sobotę na obiad, nastaw zaczyn w piątek rano. Zaczyn po 12 godzinach 2. Po 12 godzinach, czyli np. w piątek wieczorem zabierz się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę (lub mąkę i semolinę), sól i drożdże instant (drożdże świeże rozpuść w wodzie przed dodaniem do mąki). 3. Do zaczynu dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięciutkie pierniczki 112

Ciasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :)   Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także(...)smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie

My simple kitchen
Ciasto piankowe z soczystym kiwi 136

dokładnie mieszamy.   4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Pierogi z mięsem + film 126

moim stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi                  ciasto  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody                 farsz 40 dag mięsa(...)miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną do połączenia się wszystkich składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką

Smakowite Dania
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 142

zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao(...)pieczenia (u mnie kwadratowa o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (oryginał podaje temperaturę 200 stopni, ale uważam, że jest zbyt wysoka jak na ten rodzaj ciasta). Piec ok. 20-25 minut - należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Dłuższe pieczenie spowoduje nadmierne wysuszenie ciasta

KUCHARNIA
Ananasowiec 2369

szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Ciasto ze śliwkami bez glutenu 180

litrowego    Wykonanie Ciasta ze śliwkami bez glutenowe : W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu . Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej(...)mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania