Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;) Składniki; 15 dkg gorzkiej czekolady, 4 jajka, 15 dkg miękiego masła, 10 dkg cukru, 40 dkg czereśni, 6 łyżek mąki(...)rostrzepane żółtka ze szczyptą soli.Z białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut. żródło " Moje gotowanie
Anioły w kuchniKremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)następnie odstawiamy z ognia. Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniacukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościRozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;) Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą... palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl puree z dyni, np. domowej(...)dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem
Nastoletnie WypiekanieLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbitssól, około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g białego sera, 4 suszone pomidory, szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane(...)dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut
Z miłości do słodkościJeżeli jeszcze nie robiliście jagodzianek, to koniecznie musicie spróbować. Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ładnie
The Sweet DamselSerniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców(...)cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą połączyć. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec około 60-80 minut w 175ºC (jeżeli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zmienia kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki pieczeniu z parą
UgotowaćŻółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych
bastalenarozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć
kolorowotorcikowowierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką(...)MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż
Słodko-Słony Świat Ilonywstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki(...)koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową. 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady
Na słodko lub wytrawniepisałam o zmianach, a tutaj szykują się kolejne... Chyba stałam się specjalistką od przewracania sobie życia do góry nogami :) W związku z kolejną przeprowadzką czasu jest ekstremalnie mało, więc ciasto musiało być równie ekspresowe w wykonaniu, a do tego pyszne. Cóż, ja tam jestem zadowolona z efektu :D Składniki: 1 litr tłustego mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru szklanka kaszy(...)równe części. Na dnie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich krain :) Dziękuję jeszcze raz! Jedna
sama złodyczdodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;) Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie(...)Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą
VioletoweKucharzeniemleka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej aromat migdałowy kostka margaryny masa lukrowa do dekoracji Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka . Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy
ciastkarnia na kruchym spodzie