mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru) 50 g cukru 1,5 łyżki
Rozpustne gotowaniejajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć
Mała Cukierenkajajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć
Mała Cukierenkażółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru proszek do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Masa: 1/2 l śmietany 18 % 3/4 szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone dżem
Cynamonowe szczęściepuder do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki mleka 1 łyżka kardamonu 1 łyżka cynamonu Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę . Dodajemy jajko i miksujemy . Wsypać wymieszaną mąkę z kardamonem i cynamonem wlać mleko i ponownie zmiksować . Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z nich kulki układając
Wypieki UliDynię obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo kawałki dyni i dalej miksujemy. Gotową masę wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Tak przygotowane babeczki dyniowe wkładamy
Kuchenne Wariacjepotem dodać żółtka i razem zmiksować. Potem kolejno dodajemy resztę składników i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka). Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich pojemności. Na wierzch każdej muffinki układamy rabarbar pocięty na małe kawałki. Przygotowane muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kuchenne WariacjeTego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jemwaniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść
Wanilia i Kardamonmasie. Blendujemy tak długo, jak długo będzie żył wasz blender albo konsystencja będzie zadowalająca. Wykładamy masę jaglaną na masę z ciastek. Na koniec 3 opakowanie oreo kruszymy i kładziemy na samą górę lekko wgniatając. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do lodówki na 24 h lub tak jak ja na 3 h do zamrażalnika (musiało być gotowe bo to była niespodzianka
greenscarfMarcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego z małym dodatkiem amaretto lub rumu. Jest jednym ze składników przekładanych pierników, ciast, ciasteczek czy tortów. Sprawdza się też dobrze oblana czekoladą jako popularny marcepan, który można kupić w sklepie
Milion SmakówCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję
Kuchenne aromatyJako ogromna maniaczka wszelakich ciast i deserów z dodatkiem kawy pokusiłam się również na to ciasto. Przyznam jednak że kawa jest w nim mało wyczuwalna. Wyszło by zapewne aromatyczniejsze gdyby tak dodać do masy zamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy. Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis". Biszkopt 1 szkl. mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchenne aromaty