ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:721/1309)

Kransekake 237

Przymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich. Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza(...)Jeżeli migdały nie były w formie cukru pudru masę należy przepuścić przez maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć

Pudełko rozmaitości
Jagodzianki 136

Takich drożdżówek jak te nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 174

Przeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym

Mienta blog
Czekoladowiec z czereśniami 172

Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;) Składniki; 15 dkg gorzkiej czekolady, 4 jajka, 15 dkg miękiego masła, 10 dkg cukru, 40 dkg czereśni, 6 łyżek mąki(...)rostrzepane żółtka ze szczyptą soli.Z białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.     żródło " Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Kremówka bez pieczenia + film 132

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)następnie odstawiamy z ognia. Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
MURZYNEK 155

cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia.  Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta.  Piec 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto czekoladowe z dynią 190

Rozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;) Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą... palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl puree z dyni, np. domowej(...)dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto bounty 227

Lubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy

Delicious Titbits
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 132

sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane(...)dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut

Z miłości do słodkości
Pyszne jagodzianki 106

Jeżeli jeszcze nie robiliście jagodzianek, to koniecznie musicie spróbować. Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie

The Sweet Damsel
Sernik malinowy 138

Serniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców(...)cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą połączyć. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec około 60-80 minut w 175ºC (jeżeli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zmienia kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki pieczeniu z parą

Ugotować
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 164

Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,  o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych

bastalena
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 239

rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć

kolorowotorcikowo
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 362

wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką(...)MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem 201

wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki(...)koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową. 140 g mlecznej czekolady 110 g gorzkiej czekolady

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania