ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:721/1309)

SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 235

ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Pierniczki alpejskie 229

uwielbiam. Pamiętam wycieczki do Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam(...)objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia

dom-agi.pl
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 347

tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier(...)kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Ostra na Słodko
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 380

Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :) Można użyć dowolnych galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)   Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając.   Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam

Takie tam pichcenie
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 520

wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo

Malinowe Pocałunki
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 262

fartuszku i uśmiechem zarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starą angielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni. Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyło palce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem. Dopadał do blachy, a z niej znikała większa(...)Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte płócienną ściereczką. Rodzynki namoczyłam w rumie. Jaja utarłam z cukrem na białą masę o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, cynamon, jajka i wyrośnięty rozczyn. Dorzuciłam namoczone rodzynki. Dokładnie wyrobiłam ciasto, aż zaczęły pojawiać się pęcherzyki. Na samym końcu wlałam wystudzony, stopiony tłuszcz i zarobiłam jeszcze raz. Ciasto jest dość

W kuchni Karmel-itki
Rolada 392

MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3. Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto(...)kwadraciki. 8. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką. 9. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć . 10. Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie

Sama słodycz i szczypta chili
Pierniczki alpejskie 231

Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć(...)razie potrzeby podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Jeśli chcemy nadziać pierniczki (najlepsze do tego będą powidła śliwkowe), to należy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których będziemy używali. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę nadzienia. Przykryć drugim wykrojonym kółkiem i docisnąć przy pomocy foremki. Brzegi pierniczków lekko docisnąć palcami. Pierniczki

Bullio
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 239

cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki żytniej typ720(...)masę bagietkową odstawić pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok.45 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na podsypany mąką blat. Ja zwilżam blat mokrą szmatką i przyklejam folię spożywczą, na folię wsypuję mąkę i dopiero wykładam ciasto. Ciasto kilkakrotnie zagniatamy w kopertę, tzn. zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 482

piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam. Składniki ciasta:  - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po     250g pszennej i orkiszowej) - 5 żółtek (z dużych jaj) - 250ml mleka owsianego(...)niego olej kokosowy i odstawić. W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką, puszystą masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję spirytus i jeszcze

Smaczne Zdrowe
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 268

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Piernik z powidłami śliwkowymi 220

trochę czasu, jednak już teraz mieliśmy ochotę na prawdziwie świąteczny, mokry, aromatyczny piernik. Dzięki powidłom śliwkowym jest on niezwykle smaczny i wilgotny. Jest to idealny przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto.  Składniki: - 2 szklanki mąki - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 płaska łyżka cynamonu - 3/4 szklanki suszonych rodzynek - 1 szklanka powideł śliwkowych - 1 łyżeczka sody - 1/4 szklanki(...)miksujemy aż do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy resztę składników stale mieszając. Na samym końcu dodajemy odcedzone i przesuszone na ręczniku  papierowym rodzynki i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 216

ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta

Fiolka w kuchni
Karpatka :) 437

przy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec(...)Przekroic na pol I przelozyc masa budyniowa. Przygotowac mase budyniowa: 2 budynie (  smietankowe) rozpuscic w szklance mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.  400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu Ciasto posypac cukrem pudrem

Smaki Edyty
141. Sernik na zimno 166

samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania